Bulgaristan vatandaşları 3 Mart’ta Türklerden kurtuluşların 114 yılında Edirne’ye koştular

0

Bulgaristan vatandaşları 3 Mart’ta Türklerden kurtuluşların 114 yılında Edirne’ye koştular

  • Türklerden kurtuluşlarının 114 yılında ülkelerinde ki resmi tatili fırsat bilen on binlerce Bulgaristan vatandaşı, kışlık ve okul alışverişlerini yapmak için Edirne’ye koştular.

3 Mart günü Bulgaristan’ın 500 yıllık Osmanlı egemenlinden kurtuluşunun yıldönümü kutlanıyor. Ülkenin milli bayramında bundan 134 yıl önce İstanbul Yeşilköy’de 1877-1878 Rus-Osmanlı Harbine son veren Ayasetefanos barış antlaşması imzalanır. Nisan ayaklanmasından hemen sonra kurtuluş savaşı alevlenmişti.

40 bin civarında Bulgaristan vatandaşı Edirne’ye gelirken görüşlerini aldığımız alış-veriş turistlerinin büyük kısmı “Türkiye’nin kendilerine kimlik kartları giriş kolaylığı sağlaması fırsat bilerek ilk kez Edirne’ye gelebildiklerini, gelirken komşu ve yakınlarının ihtiyaç listeleri ile paralarına da alıp alış-veriş yapacaklarını söylediler. Biz Bulgaristan’da zor geçiniyoruz. Genellikle Avrupa ülkelerinde kaçak çalışarak kazandığımız para ile Bulgaristan’a geliyoruz. Avrupa’da kazandığımız paralar Bulgaristan’da da değerli değil, zaten orada alacak birşey de yok. Türkiye’ye gelince kendimizi insan gibi hissediyoruz” diyorlar.

Rusya-Ukrayna arasında yaşanan savaş doğal gazsız kalacak Avrupa ülkeleri arasında bulunan Bulgaristan vatandaşları, yaklaşan kış mevsimi öncesi bot, mont, kazak gibi ihtiyaçlarının yanı sıra battaniye, yorgan gibi ev eşyalarını da Edirne’den almaya başladı.

EDİRNE ESNAFI TURİST KALABALIĞININ RANDIMANLI OLMADIĞINI SÖYLEDİ

Yaz aylarında sınır kapılarında yaşanan gurbetçi yoğunluğu dolayısıyla kente gelemeyen Bulgar turistler kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte ihtiyaçlarını karşılamak için Edirne’ye geldiler. Hafta sonu sabahlarının erken saatlerinde kente gelerek çarşı ve pazarda tezgahları gezen Bulgaristan vatandaşı alış-veriş turistlerinin diğer zamanlarda Edirne’ye gelenler kadar yoğun alış veriş yapmadıklarını söyleyen esnaf, “Bu hafta sonu ilimize gelen Bulgaristan vatandaşlarının çoğu ilk kez geldiği için tedirginlik yaşıyorlar. Edirne esnafının en az % 50’si sattığı ürünlerde etiket bulundurmuyor. Bu da güvensizliklerini tetikliyor.” şeklinde konuşuyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir