Altınay Usta Baba Mesleğini Edirne Sanayisinde Yaşatıyor

0

Altınay Usta Baba Mesleğini Edirne Sanayisinde Yaşatıyor

Altınay Usta, Babası Mustafa Usta (Katrancı) ’dan öğrendiği mesleği olan Tarihi “Edirne Tava Ciğeri” ni Edirne Küçük Sanayi sitesinde yeni açtığı tava ciğer, çorba salonunda yaşatıyor.

28 yıl önce mesleği babasından öğrendiğine dikkat çeken Altınay Usta: “Nostaljik lezzeti Edirne Sanayi esnafına ve misafirlerine sunmaya karar verdim. İş yerime gelen misafirlerimize hizmet verdiğimiz gibi, paket servis de yapıyoruz. Yeni açtığım tava ciğer salonunda özellikle Korona hijyen kurallarına uyulmasına dikkat ediyorum. Çalışanlar maskelerini takıyor, gelen misafirler arasında aynı aileden değillerse sosyal mesafeye uyulmasını sağlıyoruz. Bu sıkıntılı süreci kontrollü yaşam kurallarına uyup ulus olarak bir sene içinde atlatacağımıza inanıyorum. Koronadan vefat edenlere rahmet, yakınlarına baş sağlığı, yakalananlara ise acil şifalar diliyorum.”

Altınay Usta Edirne Tava Ciğer’inin lezzetini hissedebilmek için ciğercide yenilebileceğini, bu lezzeti başka yerde bulunmasının imkânız olduğunu ama yine de evinde yapmak isteyenler için tarifini vermekte sakınca görmediğini söyledi.

Yapımı Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kilo dana ciğer
  • 1 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Bol sıvı yağ (Kızartmak İçin)

Edirne Tava Ciğer Yapımı Tarifi Yapılışı

En Çok Sevdiğim Vazgeçilmezim Ciğer Sevmeyenlerin Bile Bayılarak Yediği EDİRNE’NİN TARİHİ MUHTEŞEM LEZZETİ
Sevenleri bilir gerçekten sırf bunu yemek için oraya gidilir yerinde yanındaki eşsiz lezzetleri (Acı Sos, Yağlı Biber, Kuru Biber, Yoğun Cacık) ile bu muhteşem lezzet yenilir. Ama verdiğim tarif ile içindeki püf noktalarını uyguladığınız takdirde inanın evde de hakiki ciğer tava yapabileceksiniz. Ben artık evimde canımız istediğinde yanındaki lezzetleri ile birlikte yapıyorum ve afiyetle yiyiyoruz.

  1. Sinirleri temizlenmiş ciğerler yaprak şeklinde doğranır. Resimde de ekledim ister dik şekilde ister ciğeri yanlamasına koyup üzerinden yaprak şeklinde parçalar kesilir.
  2. Kesilen yapraklar süzgeç içinde bol suda durulanıp tamamen süzülür.
  3. İyice süzülen ciğerlere bir fiske tuz atılıp harmanlanır.
  4. Bu arada yağın altı yakılır. Büyük ocak gözüne konulup altı kısılır yakmadan yağ iyice kızdırılır.
  5. Ciğerler bol un iyice atılıp tel tel unlanıp silkelenip bir tabağa alınır.
  6. Ciğerlerden 1 porsiyon alınıp iyice kızan yağa atılır. Ve servis çatalı ile hızlı hızlı birbirinden ayırıp alt üst edilir. 1 dk içinde hazır hemen servis tabağına alınır.
    EN ÖNEMLİ PÜF NOKTALARI;
    – Ciğerin sinirlerini çok iyi olabildiğince temizleyin. Yaprak keserken önünüze geldikçe kesip atın.
    – Yaprak yaprak kestikten sonra çeşme altında yıkayıp iyice süzdürün.
    Bol unla her yerini unlayıp birbirine yapışmadan yaprak yaprak halde iyice ununu silkeleyin.
    – Bol ve kızgın yağda azar azar (porsiyon halinde) kızartın.
    – Yağa atar atmaz büyük servis çatal ile birbirine yapışmaması için karıştırın. Zaten pişme süresi çok kısa 1 dakika içinde hazır.
    – Bu Tarifte Miktar Değil Püf Noktalar Önemlidir. Tüm Püf Noktalarına Dikkat Ettiğiniz Takdirde Harika Lezzette Hemen Yumuşamayan Harika Yaprak Ciğerler Yapacaksınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir