Cengiz Bulut: “Talat Paşa’nın heykeli dikilsin”

0

Cengiz Bulut: “Talat Paşa’nın heykeli dikilsin”

  • Türk Ocakları Edirne Şubesi, Ermeni teröristlerce şehit edilen Osmanlı sadrazamlarından Edirneli Talat Paşa’nın heykelinin dikilmesini önerdi.

Talat Paşa’nın 1875 yılında doğduğu evin bulunduğu alanda toplanan Türk Ocakları Edirne Şubesi üyeleri, Edirnelilerin Talat Paşa’ya gerekli vefayı göstermelerini isteyerek basın açıklaması yaptılar.

Şubenin yönetim kurulu üyesi Cengiz Bulut: “Talat Paşa bundan 147 yıl evvel 1875 yılı Ağustosun 5. günü sabaha karşı Edirne’de Defterdar Camii ve Medresesine bitişik olan kendi evlerinde doğmuştur. (Günümüzde Aşiyan düğün salonunun olduğu yer.)
Babası Kırcaali kazasının Cebelce köyünden Cebelceli Ahmet Vasif Efendi’dir, dedesi Kırcaali kazasının Yahşiler Köyünden Bayraktar Halil ağadır, Validesi Hürmüz hanımdır ve Edirnelidir.

Talat Paşa, Osmanlı Hürriyet Cemiyeti’nin kurucu lideri ve İttihat ve Terakki’nin kurucularından ve önde gelen liderlerinden olan Osmanlı devlet adamıdır.

1908 ihtilâlinin hazırlanmasında önemli rol oynayan Talat Paşa 1908-1918 yılları arasında Osmanlı Devlet siyasetine yön veren en önemli aktörlerden biridir.

Talat Paşa ve dava arkadaşları yurdu terk etmeden bir gece önce, Talat Paşa’nın evinde yaptıkları son toplantıda İttihat ve Terakki Cemiyetinin faaliyetine son verme kararını almalarının yanında çok önemli bir karar da alırlar;

Taylan Sorgun’un “MÜTAREKE DÖNEMİ ve BEKİRAĞA BÖLÜĞÜ” isimli kitabın 47-48 ve 49. Sayfalarında bu toplantı ayrıntılı olarak ele alınmıştır:

TALAT PAŞA ve MUSTAFA KEMAL PAŞA

Tarih: 31 Ekim 1918,  Yer:  İstanbul Talat Paşa’nın evi,

“KUVVETLİ EL: MUSTAFA KEMAL PAŞA’DIR”

Talat Paşa meseleye girdi:

“Bakın sizi buraya çağırtmamın asıl sebebi MUSTAFA KEMAL PAŞA meselesidir. Şartlar çok ağırdır. Bu ağır şartlar karşısında bir şeyler yapılması tabiidir. Ama bunu kim yapacaktır? İşte asıl düşünülmesi icap eden de budur. Evet, Düvel i Muazzama bizi bir savaşın içine iterek kendi maksadına ulaşmak istemiş ve buna kavuşmuştur da. Kimsenin buna itiraz koyacak hali yoktur. Biz dayanmak için harp ettik- Neyse bunlar artık boş… Merkez i umumide de açık açık aynı meseleleri konuştuk. EVET, DİYECEĞİME GELİYORUM YİNE. BİR ŞEYLER YAPILACAKTIR, BUNU KİM YAPACAKTIR? KUVVETLİ BİR EL LAZIMDIR. MESELA MUSTAFA KEMAL PAŞA… Temiz bir maziye sahiptir. Mağlup olmamış bir kumandandır. Ordu mensupları da kendisini sayarlar. Halk da Mustafa Kemal Paşa’yı sevmektedir. Ben Mustafa Kemal Paşa’nın mühim bir işe soyunacağını tahmin ediyorum. Kendisi kongrelerde öteki arkadaşlarımızın sıkça münakaşa ettiği bir mensubumuzdur. Ama size söylüyorum, eğer bir şeyler yapmak isterse çekişmeler bir tarafa konulmalıdır. “KENDİSİNE YARDIMCI OLUNMALIDIR, ÖNÜNÜ KESMEMEK, AÇMAK İCAP EDER.” demiş ve öldüğü güne kadar Mustafa Kemâl Paşa ile mektuplaşmış Milli mücadeleye destek vermiştir.

Gazi Mustafa Kemâl Atatürk ve bütün tarihçilerin ortak görüşü; Edirneli Talât Paşa gerçek bir Vatanseverdir, Türklerin Ulus Devlet olma yolunu açan bir liderdir, yaşamı boyunca mücadelesinin tek amacı Vatanını ve milletini korumak kollamak olmuştur.

Devletine uzun yıllar hizmet ettikten sonra, “Ah Vatan .. Ah Vatan.. Biz sana lâyıkı ile hizmet edemedik…” diyerek gitmek zorunda kaldığı Almanya’da karanlık güçlerin maşası hain ve kalleş bir Ermeni suikastçının kurşunlarına hedef olarak 15 Mart 1921’de şehit olmuş. Hasret kaldığı vatanına ancak 25 Şubat 1944’te getirilerek Abide-i Hürriyet şehitliğine defnedilmiştir.

Hemşerimizin vefat yıldönümünde kendisini saygı ve minnetle anıyoruz.

Allah’ın rahmeti üzerine olsun..

Fakat ne Türkiye ne de Edirne bu vatansever şahsiyete gereken önemi vermemiştir, en son Ermenistan da Talat Paşa’yı şehit eden Ermeni Caninin heykeli dikilmiş, heykel de ayaklarının altına da Talat Paşa’mızın başını koymuşlardır, ulusal gazetelerde cılız birkaç haberden başka Edirne’miz den hiç kimseden etkili ses seda çıkmamıştır.
Edirnelilerin Talat Paşasına Vefasını göstermesinin zamanı geldi.

1924 / 1949 yıları arasında Edirne Belediyesi birçok kez Belediye meclisinde Talat Paşa hakkında kararlar almıştır; Cenazesinin Edirne’ye getirilerek Muradiye Camii haziresine son Şeyhülislam Musa Kazım Efendinin yanına gömülmesi, üzerine bir türbe yapılması, evinin tamir edilerek korunması ve bir heykelinin yapılması istenmişse de gerçekleştirilememiştir.

Türk Ocakları olarak bizim önerimiz Aşiyan düğün Salonunun alt kısmına, cadde kenarına Talat Paşamızın bir heykeli veya bir büstünün yaptırılarak özgeçmişi ile birlikte kendisini yad etmemiz ve Talat Paşa’ya olan manevi borcumuzu ödememiz gerekir.” dedi.

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir