Saadet Partisi gözü ile “Dünya Şehircilik Günü”

0

Av. Sinan Tekin: "Saadet Partisi gözü ile “Dünya Şehircilik Günü”

Av. Sinan Tekin: “Saadet Partisi gözü ile “Dünya Şehircilik Günü”
  • Saadet Partisi Edirne İl Başkanı Av. Sinan Tekin, 8 Kasım “Dünya Şehircilik Günü” dolayısı ile bir mesaj yayınladı.

İl Başkanı Av. Sinan Tekin, 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü dolayısı ile yaptığı açıklamada;                                    “Şehirler caddeleri, sokakları, evleri, hanları, hamamları, çeşmeleri, mabetleri ile geçmişin derinliğinden günümüze kadar gelebilmiş geleneksel ve kadim değerleri günümüze taşırlar. Her tarihi şehrin bir mimari dili vardır. Edirne, önemli bir coğrafyada kurulmuş, 8 bin yıllık bir tarih ile 3 nehire sahip ülkemizin Avrupa kıtasındaki bir şehridir” şeklinde konuştu.

Av. Tekin, devamla, “Edirne, bu özellikleriyle aynı zamanda küresel tarihe de damgasını vuran, zengin kültürel mirasa sahip dünyanın en önemli kentlerinden biri. Yıllardır iktidarların yanlış politikaları sonucu yatırımdan yoksun, köylerden şehre hızlı bir göç yaşanmış olması, günün ihtiyaçlarına cevap verecek imar projeleri yapılmamış olması, birçok yerlerde sefertası gibi üst üste dizilerek mesafe olarak olabildiğince yakınlaşmış dairelerde insanlar, ruhsal olarak birbirinden çok uzaklaştırılmıştır. Evlerin komşulukları tükenmiş durumda, komşusuna pişirdiği yemekten götürülen komşular artık yok. Teknolojinin alabildiğine ilerlediği, insani değerlerin ise olabildiğince gerilediği bu çağın ruhsuzluğunda şehirlerimiz adeta “kimliksiz insanların kimliksiz kenti” görüntüsü veriyor” şeklinde konuştu.

Şehirlerimizin bir kimlik krizi içerisinde olduğu açıkça görüldüğüne vurgu yapan Av Sinan Tekin,  “Kimlik krizi varsa medeniyet yoktur. Gökdelen kimliksizdir, dolayısıyla medeniyet değildir. Topraktan yaratılan insanoğlunun, topraktan uzaklaştığı ölçüde sağlığı bozulur, der konunun uzmanları! Bizim şehirlerimiz bugün hangi medeniyete bağlıdır? Sahasında uzman merhum Turgut Cansever; “Şehirler bizim medeniyetimizde ‘Allah’ın azametinin ve Cemâl sıfatının tecelli ettiği yerlerdir’ der. Ancak bugün mevcut durum ise bunun tam tersidir. Günümüz kentleri ‘Allah’ın azametine’ meydan okunan yerler haline gelmektedir. Hâlbuki şehircilik dünyayı güzelleştirmenin bir aracıdır. Kent toprağı asla rant getiren bir arsa olarak görülmez demişti” sözlerine yer verdi.

Edirne, büyük bir şehir olmamakla birlikte “bina yığınları, mimarî ve kültürel çirkinlikler” olduğu kadar aynı zamanda “yoğun yerleşmeler” olarak “fizikî ve biyolojik kirlilik ortamları” oluşturmakta olduğunu kaydeden Av. Tekin, “Dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde yatay şehirleşme benimsenmişken bizde bu kadar yoğun oranda dikey şehirleşmenin oluşması üzerine düşünülmeli ve acilen önlem alınmalı, gerekenler yapılmalıdır. Bunda yanlış zihniyet faktörünün etkisi olmakla birlikte, rant süreçlerinin temel belirleyici olduğu görülmektedir. Dolayısıyla kentsel toprağı rant aracı olarak gören yaklaşımın acilen terk edilmesi, ‘medeniyet birikimi’ üzerinden şehircilik ilkelerinin ve kurallarının temel ölçüt olarak belirlenmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Günümüzde insanların bahçesi olan evi talep etmekte olduklarına da değinen Saadet Partisi Edirne İl Başkanı Av. Sinan Tekin, “İnsanlar bina yığınlarından memnun değiller. Zenginlerin ve fakirlerin neredeyse birbirlerinden tamamen ayrı dünyalarda yaşadığını gösteren kentsel alandaki mekânsal ayrışma ve buna bağlı konut üretimi terk edilmelidir. Komşuluk ilişkileri korunmalı ve yaşatılmaya çalışılmalıdır. İhtiyaçtan fazlasının tüketimine dayalı israf ekonomisi terk edilerek, daha sade ve mütevazı, ekolojik bir yaşam tarzının ‘genel kültür’ haline getirilmesi gerekir” dedi.

“Biz Saadet Partisi olarak bu hizmetlerin ancak Millî Görüş belediyeciliği anlayışı ile yapılabileceğine inanıyoruz” vurgusunu yapan Av. Sinan Tekin, “Huzur ve güven ortamının sağlandığı yaşanabilir kentler oluşturmak, inanç ve heyecanla efsanevî hizmetleri geliştirip yeni boyutlar kazandırmak için; Kentsel tasarım ve geliştirme, Şehirlere estetik boyut kazandırma, Toplam kaliteye geçiş, yeni mali kaynaklar üretmek gibi konularda çalışmalar yapıyoruz. Köyden şehre göçü önlemek için köylerin sosyal imkânlarını geliştirerek sakin, huzurlu ve yaşanılabilir köyler oluşturma projelerimizle biz yerel seçime hazırlanıyoruz” diyerek “Dünya Şehircilik Günü”nün hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir