Ali Şahin: “Şoför esnafının en büyük derdi geçim sıkıntısı ve trafik!”

0

Edirne Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Ali Şahin, Yönetim Kurulu Üyeleri Egemen Fidancı, Alican Özcan, Hakan Köroğlu, Turgay Kaplan, Turgay Sayan

Ali Şahin: “Şoför esnafının en büyük derdi geçim sıkıntısı ve trafik!”

Edirne Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Ali Şahin, Yönetim Kurulu Üyeleri Egemen Fidancı, Alican Özcan, Hakan Köroğlu, Turgay Kaplan, Turgay Sayan
  • Sizi Tanıyabilir Miyiz?

Ali Şahin: 1976 yılında Edirne’nin Lalapaşa ilçesine bağlı olan Uzunbayır köyünde dünyaya geldim. Hüseyin ve Atike Şahin’in oğullarıyım. Bir tane kızım var. 1992 yılında Serhat Birlik Minibüsçüler Otobüsçüler Ve Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi camiasına muavin olarak katıldım. Daha sonra şoförlük yaptım. Sonrasında Kirişhane semtinde bulunan durakta şoförlük yapmaya başladım. 1996 yılından 2007 yılına kadar yaklaşık 11 yıl kadar bir süre Kirişhane durağında minibüsçülük yaptım. Ondan sonraki dönem kooperatifte başkan vekilliği görevinde bulundum ve kısa süre sonra başkanlık yaptım. 2011 yılında tekrar Serhat Birlik grubu ile ortaklaşa kurulan havuz sisteminde 2015 yılında yapılan seçimde Hakan başkan ile birlikte ETUS yönetime geçtik. 5 yıl kadar orada başkan vekili olarak görev yaptıktan sonra 2018 yılında tekrar Hakan Başkanım ile birlikte ETUS yönetimine seçildik. Daha sonra Edirne Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı seçildim. 16 Ocak 2022 tarihinde yapılan seçimlerde karma bir sistem ile otobüsçü, kamyoncu, minibüsçü ve taksici arkadaşlardan oluşan gruptan oy alarak Edirne Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası görevi yeniden teslim aldık.

  • Yeni Dönemde Neler Yapmayı Planlıyorsunuz?

Ali Şahin: Geçtiğimiz dönem yaptığımız çalışmalar ile odayı gayet iyi bir duruma getirdik. Odamızın kullandığı bina kendi yerimiz değil kiradayız. Bu konuda Edirne Belediye başkanı ile görüşmelerimiz devam ediyor. İnşallah en kısa zamanda Edirne Belediye Başkanlığı bize bir yer verecek. Kendimize ait bir yerimiz olur ise kurs binamızda dâhil aynı binada hizmetlerimizi sürdürmek istiyoruz. Bir çay bahçesinde toplanmak yerine esnaf arkadaşlarımız ile birlikte kendi yerimizde bir araya geleceğiz.

  • Edirne’de Şoför Esnafının Ne Gibi Sorunlar Var?

Ali Şahin: Şoför esnafının en büyük derdi geçim sıkıntısı ve trafik. Şoför esnafımız akaryakıta gelen zamlardan sonra geçinemez duruma geldi. Mazot şuanda 15 lira. Giderler gelirlerden daha yüksek. Maliyetler inanılmaz derecede arttı. Esnaf artık kontak kapatacak duruma geldi. Özellikle toplu taşıma araçları ve köy minibüsçüleri çok büyük ekonomik sıkıntı yaşıyor. Örneğin taksici arkadaşımız gider durağa o gün hiç müşteri almasa bile zarar etmez ama toplu taşıma araçlarına şoförlük yapan arkadaşlarımız için durum böyle değil. Pandemi döneminde olduğumuzdan dolayı insanlar toplu taşımayı çok fazla tercih etmiyor. Araçlar boş ya da dolu sürekli hareket halindeler. Belirtmek isterim ki kullanılan toplu taşıma araçlarını yani, ETUS’ları gereken tedbirleri alarak dezenfektelerini yapıyoruz. Genel anlamda mazot konusunda devletten gerekli yardımı bekliyoruz. Belli indirimler istiyoruz. Mazotun süspanse edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bizim tek derdimiz mazot. Sadece bizim değil tüm Türkiye’nin sorunu bu. 1 depo 1.500 liraya doluyor. Bir minibüs 1.500 liraya aldığı mazotu bitirdiğinde o kadar para toplayamıyor. Hani bunun şoförü, vergisi, lastiği, bakımı?

  • Sizce Edirne’de Turizme Katkı Amaçlı Neler Yapılabilir?

Ali Şahin: Edirne’ye Turizm otogarı kurulmalı. Sayın Valimizin bu konu ile alakalı şuanda bir projesi mevcut. Dünya’nın tüm ülkelerinde bulunan şehirlerde kültürün gelişmesi amaçlı farklı çalışmalar yapılmakta. Eskişehir’de bazı alanlarda otobüs ile giriş yasak. Otobüsler belli alanlara park ediliyor

 

Aynı sistem Edirne’de de uygulanmalı. Sonuç olarak Edirne trafik konusunda sıkıntılı bir şehir. Turizm amaçlı şehre giren otobüslerin belli alanda park halinde olması trafik akışı açısından daha avantajlı olacaktır. Cuma, cumartesi ve pazar günleri Ulus Pazarı, Bostanpazarı istikametinde trafik bildiğiniz felç oluyor. Özel araçla mümkün değil oraya girmek. Aynı zamanda şehrimizin güney yolu olmasına rağmen otobüslere tahsis edildiği zaman oraya ne özel araç ne de ticari araç girebiliyor. En büyük dertlerimizden biri bu.  Belli mesai saatlerinde örnek veriyorum belli istikametleri sadece ticari araçların kullanabileceği şekilde dizayn edilse trafik akışının daha rahat ilerleyebileceğini düşünüyoruz. Böyle bir uygulama gerçekten çok avantajlı olacaktır. Trafik rahatladığı takdirde herkesin memnun olacağına eminim. Tüm şehirde değil sadece ana arterlerde olması yeterli.


Sınır Ötesi Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Sizinle ne düşündüğümüzü paylaştığımız gibi, sizin düşüncelerinizi de duymak istiyoruz! Yorumunuzu paylaşın, geri bildiriminizi bekliyoruz!

Sınır Ötesi Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin