Ayçiçeği Tohumu ve Yağında Tarife Kontenjanı Uygulaması Yürürlüğe Girdi: Yerli Üretim ve Fiyat İstikrarı Hedefleniyor

0
  • Ayçiçeği tohumu ve yağında yürürlüğe giren Tarife Kontenjanı Uygulaması ile yerli üretim teşvik edilerek gıda arz güvenliği ve fiyat istikrarı hedefleniyor.

Trakya Yağlı Tohumlar Tarim Satis Koop. Birliği yayınladığı basın bülteninde, “Ülkemizde tüketilen bitkisel yağların büyük çoğunluğunu oluşturan rafine ayçiçeği yağının yerli üretimi için “Tarife Kontenjanı Uygulaması” yürürlüğe girdi. Cumhurbaşkanı Kararı ile hayata geçirilen uygulama, çiftçilere sürdürülebilir gelir sağlamayı, üretici örgütleri ve sanayiciler için öngörülebilirlik yaratmayı ve ülke gıda arz güvenliğini sağlamayı hedefliyor.

Uygulamanın gerekçesi, son yıllarda ayçiçeği tohumu üretiminde yaşanan düşüş ve dış ticaret politikalarındaki değişimler olarak açıklanıyor. Ülke ihtiyacının %45’ine gerileyen yerli üretim ve tedarik kaynaklarındaki kısıtlamalar, yerli üretimi artırma zorunluluğunu ortaya çıkarmış durumda.

Tarife Kontenjanı Uygulaması, değişken gümrük vergisi uygulamaları ve yüksek finans maliyetlerinin etkisiyle azalan sanayici alım iştahını artırarak sağlıklı piyasa koşulları oluşturmayı amaçlıyor. Bu sayede, hasat döneminde oluşacak olumlu fiyat gelişmeleri, 2025-2026 sezonunda çiftçileri yeniden ayçiçeği ekimine teşvik edecek.

Uygulama, gıda arz güvenliğini sağlamak ve fiyat istikrarını korumak amacıyla devletin düzenleyici rolünü vurguluyor. Tarladan sofraya uzanan değer zincirinde sağlıklı fiyat dinamiklerinin tesis edilmesi hedefleniyor.

Bu önemli uygulama ile ilgili olarak; Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Ticaret Bakanı Sayın Prof. Dr. Ömer Bolat ve Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı’ya, Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve ilgili diğer kurum ve kuruluşlara teşekkür edildi. 2024/2025 tarımsal üretim sezonunun ülke için hayırlı ve bereketli olması temenni edildi.” görüşlerine yer verdi.


Sınır Ötesi Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Sizinle ne düşündüğümüzü paylaştığımız gibi, sizin düşüncelerinizi de duymak istiyoruz! Yorumunuzu paylaşın, geri bildiriminizi bekliyoruz!

Sınır Ötesi Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin