Balkan Türkleri Federasyonu Çamerya Katliamını Andı

0

  • Balkan Türkleri Federasyonu üyeleri, Yunanistan’ın Edirne Konsolosluğu önünde toplanarak Çameryalı Müslüman Arnavutlara yönelik katliamın 80. yılı dolayısıyla basın açıklaması yaptı.

Yunanistan’ın Edirne Konsolosluğu önünde bir araya gelen Balkan Türkleri Federasyonu üyeleri, Çameryalı Müslüman Arnavutlara yönelik katliamın 80. yılı dolayısıyla siyah çelenk bırakarak basın açıklamasında bulundu.

Balkan Türkleri Federasyonu tarafından düzenlenen etkinlik için konsolosluk önünde toplanan sivil toplum kuruluşu üyeleri, Çameryalı Müslüman Arnavutlara yönelik katliamın 80. yılı nedeniyle basın açıklaması yaptı. Ellerinde Türk bayrağı taşıyan grup, “Çamerya katliamını unutmadık” yazılı siyah çelengi konsolosluk önüne bıraktı.

Seslerinin duyulmasını ve gelecekte bu acıların yaşanmamasını temenni eden Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Yurt Dışı Faaliyetler Komisyonu Başkanı Zürfettin Hacıoğlu, bu faaliyetin hiçbir zaman kin ve nefret tohumları ekmek için değil, geçmişi unutmadıklarını, geleceği daha iyi inşa etmek adına yaptıklarını belirtti.

Grup adına basın açıklamasını okuyan Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Genel Başkanı Sabri Mutlu, Çamerya katliamını unutmadıklarını ve unutturmayacaklarını vurguladı. Bu katliamın tarihe kara bir leke olarak geçtiğini söyledi.

Mutlu, “Tarihi kara lekelerle dolu olan Yunan toprakları, birçok katliama da sahne olmuştur. Mora, Tripoliçe, Navarin, Çamerya katliamları en bariz örnekleridir. Demokrasi savaşı verdiklerini iddia eden Yunan politikacılar, aslında ülkelerindeki azınlıklara tam bir vahşet yaşatmışlardır. Bugün burada toplanmamızın sebebi, Yunanistan’ın 1944-1945 yıllarında Kuzey Batı Yunanistan’da Çamerya Bölgesi’nde katlettiği binlerce masum Arnavut Müslümanı anmaktır. Bu katliam da unutturulamadı ve unutulmayacak.” dedi.

Yunan hükümetinin tarih boyunca kendisi için tehlike gördüğü her topluluğu ya silahla katlettiğini ya da psikolojik baskılarla boyun eğdirdiğini belirten Mutlu, demokrasinin beşiği olarak görülen toprakların aslında katliamlarla kan gölüne döndüğünü hatırlattı.

Yunan hükümetine seslenen Mutlu, “Yunan hükümetini buradan uyarıyoruz! Ülkenizde demokrasinin varlığına inanmamızı istiyorsanız, Lozan Barış Antlaşması ve AİHM’nin verdiği kararlara uymanızı bekliyoruz. 1920-1922 yıllarında Anadolu’da yaşadığınız hezimete sebep olan arkanıza aldığınız güçlere güvenmeyin. Ortada kalırsınız! Batı Trakya’da yaşayan Türk halkının yalnız olduğunu düşünmeyin. Nerede olursa olsun Türk halkının sinir uçları ile oynamayın. Bizler; bizlere karşı dost olduğunuz sürece dostunuzuz. Düşmanımız olmanızı da asla tavsiye etmiyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Düzenlenen basın açıklamasına Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Yurt Dışı Faaliyetler Komisyonu Başkanı Zürfettin Hacıoğlu, Babaeski Balkan Türkleri Dayanışma Derneği Başkanı Gülsüm Kaynaklar, federasyona bağlı dernekler ve sivil toplum kuruluşlarının üyeleri katıldı.


Sınır Ötesi Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Sizinle ne düşündüğümüzü paylaştığımız gibi, sizin düşüncelerinizi de duymak istiyoruz! Yorumunuzu paylaşın, geri bildiriminizi bekliyoruz!

Sınır Ötesi Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin