Başkasının arabası ile Türkiye’ye nasıl girilir? Mağdur olunur mu?
- Bir yakınımın aracını Türkiye’ye götüre bilir miyim? Hangi belgeleri almam gerekir? Vekaletle götürülen aracı kim kullanabilir? İşte cevapları…
Avrupa’dan Türkiye’ye karayolu ile gidecek vatandaşların hazırlıkları devam ediyor.
Sılayolu hazırlıklarının içerisinde rotanın belirlenmesi, evrakların hazırlanması ve ödenecek otoyol ücretlerini ayarlamak gelse de özellikle bir akrabasının veya yakınının aracı ile gidecek olan vatandaşların unutmaması gereken en önemli belge; vekaletname.
Tatil sezonunun başlamasına günler kala özellikle okuyucularımızdan gelen soruların başında da ‘Türkiye’ye vekaletle araç götürme’ konusu geliyor. Özellikle sosyal medyada vatandaşları telaşlandıran ve bilgi kirliliği yaratan paylaşımların olması bu konudaki soruları da artırdı.
Bazı paylaşımlarda vekaletle araç götürme konusunda Bulgaristan’da büyük zorluklar yaşandığı belirtiliyor. Ancak bu bilgi gerçeği yansıtmıyor. Resmi makamlarca yapılan açıklamalarda bu tür yanlış bilgilere itibar edilmemesi gerektiği ve her zamanki gibi Türkiye’ye vekaletle araç götürülebileceği sadece gerekli olan şartların yerine getirilmesi gerektiği belirtildi.
Gümrük Müdürlüğü aracılığıyla elde ettiğimiz Türkiye’ye vekaletle araç götürme hususundaki bilgiler şu şekilde:
Kimlere vekalet verilebilir?
Başkasına ait bir araç ile seyahat edeceklerin alması gereken en önemli belgelerin başında vekalet geliyor. Vekalet verilen kişi o aracı kullanma yetkisine sahip oluyor.
Prensipte aracınızı kimin kullanabileceğine siz karar vermeniz gerekir ancak hem araç sahibi olarak sizin hem de vekâleten taşıtı götüren kişinin Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik olma ve 185 gün koşulunu sağlaması gerekir. 185 günlük sürenin kesintisiz olarak yurtdışında geçirilmesine gerek bulunmamaktadır.
185 gün koşulu nedir?
Bu kuralda Türkiye’ye giriş yaptığınız günden önceki bir yıllık süre içinde, 185 gün yurtdışında olduğunuza bakılır. 185 günden fazla yurtdışında kalan ve olağan durumda yurtdışında ikamet eden kişinin yurtdışında yerleşik olduğu kabul edilir.
Bu süre hesabında taşıtlı veya taşıtsız deniz, hava, kara veya demiryoluyla yapılan tüm giriş ve çıkışlar dikkate alınır.
Taşıtın sahibi dışında başka bir şahıs tarafından vekâleten getirilmesi halinde hem vekâleten taşıtı getiren kişi hem de taşıt sahibinin Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik olma ve 185 gün koşulunu sağlaması gerekir.
Örnek: Bir yıl içerisinde 2 sefer Türkiye’ye giriş çıkış yaptınız ve son bir yıllık süre içinde toplamda 245 gün Türkiye dışında geçirdiniz. O zaman 185 gün kuralına uymuş oluyorsunuz.
Vekalet Türkçe olmalı
Bir yakınının aracını Türkiye’ye götürecek olan vatandaşlar, mutlaka bulundukları ülkede noterden tasdiklenmiş bir vekalet almak zorunda. Bu vekaletin Türkçe olarak tanzim edilmiş olması gerekiyor. Türkiye’nin dış temsilcilikleri dışında alınan ve bulunduğunuz ülkenin dilinde tanzim edilmiş vekaletnamelerin mutlaka Türkçe diline tercüme edilmiş olması gerekiyor.
Gümrük kontrollerinde vekaletin aslını göstermeniz isteniyor. Tercüme edilmiş olsun veya olmasın mutlaka orijinal vekaleti yanınızda bulundurun.
Gümrük tarafından kabul edilen vekalet belgeleri
Türkiye’ye girişte gümrük memurları tarafından kontrol edilen ve vekalet belgesi olarak kabul edilen belgeler şunlar:
- Elçilik, konsolosluk veya noterlikçe onaylı vekâletnameler,
- Taşıtı getiren şahıs ile taşıtın mülkiyet sahibinin giriş gümrük idarelerinde hazır bulunmaları hâlinde, bu kişilerin kendi aralarında düzenleyecekleri ve gümrük idarelerince onaylanan vekâletname,
- Gerçek kişilerin kendi aralarında düzenleyerek ilgili ülkenin gümrük, belediye, emniyet ve mahkeme gibi resmi makamlarına onaylatılmış olan belgeler,
- Uluslararası Tur İttifakı (AİT) ve Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) üyesi ülkelerin otomobil kuruluşlarınca düzenlenen belgeler,
- Otomobil firmaları ve diğer tüzel kişiliklere ait taşıtlar için firma sahibi veya yönetim kurulunun imza ve onayını içeren vekâletnameler,
- Kiralanmak suretiyle (rent a car) getirilen taşıtlar için kira sözleşmesi gibi belgeleri
Ön beyan olanağı
Yurtdışında yerleşik kişiler seyahatleri öncesinde kendilerine ve taşıtlarına ait bilgileri cep telefonu, tablet ya da bilgisayarlarından gümrük kapılarına bildirebilir.
Uygulaması başlayan ve bakanlığın Taşıt Ön Beyan Uygulaması veya E-Devlet Kapısı GTB Taşıt Ön Beyan üzerinden giriş yapan vatandaşlar Taşıt Ön beyan formunu doldurarak, gümrük kapılarındaki işlemlerde daha hızlı ve akıcı bir şekilde tamamlayabiliyor.
Vekâletle Türkiye’ye getirilen aracı kim kullanabilir
Türkiye’ye giriş yapan bir kişi aracı her istediğine veremiyor. Gümrük kurallarına göre aracı sadece vekaleti, olan kişi kullanabiliyor. Başka bir değişle ülkeye girişte araç kimin pasaportuna işletilmişse aracı sadece o kişinin kullanması gerekiyor.
Aynı şekilde aracı yurtdışına çıkartacak olan kişi de vekalet verilen kişi olmalı.
Örnek: Vekaletini aldığınız araç ile Türkiye’ye giriş yaptınız. Araç sahibi ise sizden sonra uçakla Türkiye’ye geldi. Ülkeye girişte araç kimin pasaportuna işletilmişse o kişinin aracı kullanma hakkı bulunuyor. Aracın sahibi ise vekâlet verdiği kişinin yanında olması şartı ile direksiyon başına geçebiliyor.
Araç kullanımında istisna
Araç kullanımı konusunda bir istisna bulunmakta. Vekaletle araç getiren kişilerin yurtdışında yerleşik (son 1 yılın 185 gününü yurtdışında geçiren) eşi veya birinci dereceden akrabası (anne, baba, çocuklar) aracı kullanabiliyor. Üstelik vekalet alan kişinin arabada olmasına da gerek yok.
Taşıt sahibi yurtdışındayken Türkiye’de kalan taşıt park halinde bırakılır, hiç kimse tarafından (ana, baba, eş ve çocuklar dahil) kullanılamaz.
Yurtdışında yerleşik şirket adına kayıtlı taşıtlar ancak yurtdışında yerleşik şirket çalışanları veya ortakları tarafından vekâleten getirilebilmektedir.
Sınır Ötesi Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.