Bulgaristan, Türkiye’nin Meriç Nehri’nden İlave Su Talebini Reddetti

0

  • Bulgaristan Çevre ve Sular Bakanı Petar Dimitrov, iklim değişikliği ve kuraklık nedeniyle Türkiye’nin Meriç Nehri’nden ilave su temini talebinin reddedildiğini açıkladı. Dimitrov, Yunanistan’a su sağlama yükümlülüğünün sona erdiğini ve suyun artık sadece ticari anlaşmalar yoluyla sağlanacağını belirtti.

Bulgaristan Çevre ve Sular Bakanı Petar Dimitrov, Meclis Komisyonu önünde yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Sofya’daki Büyükelçilik aracılığıyla Meriç Nehri’nden ilave su temini yönünde bir talepte bulunduğunu ancak bu talebin Bulgaristan tarafından reddedildiğini duyurdu. Dimitrov, Bulgaristan’ın iklim değişiklikleri ve kalıcı kuraklık nedeniyle ciddi bir su sıkıntısı yaşadığını vurguladı.

Bakan Dimitrov, Yunanistan’a suyun yönlendirilip yönlendirilmediği sorusuna da yanıt vererek, 1964 tarihli tazminat anlaşması uyarınca Bulgaristan’ın Mayıs’tan Eylül’e kadar Arda Nehri’nden su sağlama yükümlülüğünün bulunduğunu ve bu anlaşmanın 9 Temmuz 2024 tarihinde sona erdiğini söyledi. Bu tarihten itibaren suyun, yalnızca Bulgaristan Ulusal Elektrik Şirketi ile Yunan Enerji Şirketi arasında yapılan ticari anlaşmalar yoluyla sağlandığını ifade etti.

Dimitrov ayrıca, iklim değişikliğinin bir gerçek olduğunu ve önlem alınması gerektiğini belirterek, kuraklığın özellikle Kuzeydoğu ve Doğu Bulgaristan ile Tunca Nehri havzasında belirgin olduğunu ve tarım sektörünü ciddi şekilde etkilediğini dile getirdi.


Sınır Ötesi Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Sizinle ne düşündüğümüzü paylaştığımız gibi, sizin düşüncelerinizi de duymak istiyoruz! Yorumunuzu paylaşın, geri bildiriminizi bekliyoruz!

Sınır Ötesi Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin