Bulgaristan, Yunanistan’daki Veba Salgınına Karşı Sınırda Dezenfeksiyon Başlattı

0
Bulgaristan, Yunanistan’daki Veba Salgınına Karşı Sınırda Dezenfeksiyon Başlattı

Bulgaristan, Yunanistan’ın kuzeyinde küçükbaş hayvanlarda tespit edilen veba salgını nedeniyle tüm sınır kapılarında araç dezenfeksiyonu uygulamaya başladı. Tarım Bakan Yardımcısı Deyan Stratev, hastalığın Bulgaristan’a henüz ulaşmadığını ancak tedbirlerin önemini vurguladı.

(Haber: Dr. Devrim Soukla) Dün gerçekleştirilen Kırcali İl Epizootik Komisyonu’nun olağanüstü toplantısında, Yunanistan’ın kuzeyinde küçükbaş hayvanlarda tespit edilen veba hastalığına karşı alınacak önlemler görüşüldü. Toplantıya katılan Tarım Bakan Yardımcısı Deyan Stratev ve Bulgaristan Gıda Güvenliği Ajansı Müdürü Dr. Svetlozar Patarinski, hastalığın Bulgaristan’a henüz sızmadığını ancak tedbir amaçlı olarak sınır kapılarında araç dezenfeksiyonu uygulanmaya başlandığını bildirdiler.

Kuzey Yunanistan’ın Drama ve Gümülcine bölgelerinde veba hastalığı tespit edilmiştir. (04.05.2024) Dün itibarıyla 37 hayvanda hastalık tespit edilmiş ve 14.000 hayvan telef edilmiştir. Bu iki bölgenin Bulgaristan sınırına yakın olması, hastalığın Bulgaristan’a sıçramaması için acil önlemler alınmasını zorunlu kılıyor.

Tarım Bakan Yardımcısı Deyan Stratev, Kirkovo ve Krumovgrad belediyelerinde küçükbaş hayvanların klinik muayenelerinin yapılacağını ve koyun ile keçi yetiştiricilerinin bilgilendirileceğini belirtti. Stratev, “Hastalığın ülkemize henüz sıçramamış olduğunun altını çizmek istiyorum. Her şey tedbiren yapılmaktadır. Hasta ve sağlıklı hayvanlar arasındaki temasları önlememiz gerekiyor,” dedi.

Gıda Güvenliği Ajansı Müdürü Dr. Svetlozar Patarinski ise, Bulgaristan’a komşu ülkelere alınan önlemlerle ilgili bilgi verildiğini ve cevapların beklendiğini açıkladı. Patarinski, “Yine de araçlara dezenfeksiyon uygulamasını başlatıyoruz,” diye ekledi.

Koyun ve keçilere hızla bulaşan veba hastalığının insanlar için tehlike oluşturmadığı vurgulandı. Ancak, hayvanlardaki veba hastalığı büyük ekonomik zararlara yol açabilir, bu nedenle alınan önlemler kritik öneme sahiptir.


Sınır Ötesi Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Sizinle ne düşündüğümüzü paylaştığımız gibi, sizin düşüncelerinizi de duymak istiyoruz! Yorumunuzu paylaşın, geri bildiriminizi bekliyoruz!

Sınır Ötesi Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin