Bulgaristan’da Okul Müdürü Olmak Zekâ Testi ile Mümkün: Müdür Olmamak İçin de Bir Şans Var!

1

  • Bulgaristan’da 19 Ağustos 2024 tarihinde okul müdürlüğü başvuruları sona erdi. Ülke genelinde 481 okula müdür aranırken, zekâ testleriyle yapılan bu seçmelerde “en uygun aday” arayışı devam ediyor. Ama ne yazık ki, aday çok olunca işin esprisi kalmıyor!

Bulgaristan’da uzun zamandır beklenen okul müdürlüğü sınavları nihayet sonuçlandı. Ancak ülkenin dört bir yanındaki okullar, yeni liderlerini bulmak için zekâ testlerine başvuruyor. Evet, yanlış duymadınız, zekâ testi! Milli Eğitim Sisteminde İşverenler Sendikası Başkanı ve Sofya 119’uncu Lisesi Müdürü Diyan Stamatov’un belirttiğine göre, bu testler liderlik becerilerini ölçmek yerine zekâya odaklanıyor.

Stamatov, geçici olarak müdürlük görevini sürdüren pek çok kişinin emeklilik yaşını bile aştığını hatırlatarak, “Lider olmanın yolu artık IQ’dan geçiyor! Ancak, tek bir aday olduğunda bile onun en uygun kişi olmama riski var,” diyerek mizahi bir dille endişelerini dile getirdi.

Birçok okul için sadece bir adayın bulunduğu bir ortamda, Bulgaristan’da okul müdürü olmanın da, olmamanın da zekâ meselesi olduğu anlaşılıyor. Bu esprili bakış açısı, aslında Bulgaristan eğitim sisteminde daha uygun ve yeterli adayların bulunmasının ne kadar zorlaştığını da gözler önüne seriyor.


Sınır Ötesi Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

1 thought on “Bulgaristan’da Okul Müdürü Olmak Zekâ Testi ile Mümkün: Müdür Olmamak İçin de Bir Şans Var!

  1. Bulgaristan’da okul müdürü olmak için zeka testi gereksinimi ilginç bir uygulama. Eğitimde kaliteyi artırma hedefi önemli, ancak bu tür testlerin adil ve objektif bir şekilde uygulanması kritik. Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamaya yönelik atılan her adım desteklenmeli. Ancak bu süreçte eğitimin insani boyutunu da göz ardı etmemek gerekir. Müdürlük, yalnızca akademik yeterlilik değil, aynı zamanda liderlik ve öğrenci ilişkileri gibi sosyal beceriler de gerektirir. Bu dengeyi koruyarak, daha etkili bir eğitim sistemi kurulabilir.

Sizinle ne düşündüğümüzü paylaştığımız gibi, sizin düşüncelerinizi de duymak istiyoruz! Yorumunuzu paylaşın, geri bildiriminizi bekliyoruz!

Sınır Ötesi Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin