Edirne Kapıkule’de İki Tır Gebe Düve Mavi Dil Hastalığı Şüphesiyle İmha Edildi!

1

Kapıkule Sınır Kapısı'nda inekleri güden sevimli bir an; sınırın iki taraflı kırsal yaşam ve hayvancılığın sıcak birleşmesi.

Kapıkule Sınır Kapısı’nda mavi dil hastalığı şüphesiyle imha edilen gebe düveler ve hayvanların yaşadığı koşullarda ki zorluklar, Edirne’yi bir kez daha uluslararası platformlara taşındı.
  • Almanya’dan Türkiye’ye giriş yapmak isteyen ve toplam 69 gebe düveyi taşıyan iki tır, mavi dil hastalığı iddiasıyla 28 gün sınırda bekletildikten sonra imha edildi. Hayvan besleme kuruluşları ve organize durumda çözüm sağlama, düve sahipleri uzun süre performans gösterdi.

Almanya’dan Türkiye’ye Edirne’nin Kapıkule Sınır Kapısı’ndan giriş yapmak isteyen ve toplam 69 gebe düveyi taşıyan iki tır, mavi dil hastalığı şüphesiyle imha edildi. Gümrükte veterinerler tarafından yapılan sağlık taramalarında düvelerde mavi dilde rastlandığı iddiası ileri sürülmüştür. Mavi Dil vakasının çoğaltılmasının engellenmesi için hayvanların geri alınması önerilse de, düvelerin sahibi olan hayvan yetiştiricileri bu süreçte Bulgaristan’dan izin almayı başaramadı. Yaklaşık 28 gün boyunca sınırda bekletilen hayvanlar, karantina süresi dolduktan sonra imha edildi.

Durumun ardından hayvan haklarının savunucularının çalıştırılması, yaşanan bu olay, hayvan haklarına aykırı olması ve benzeri durumların daha yaşanmaması gerektiğini savundu. Alman vatandaşı ve projeye dahil olan Sara Zuliani, “Hayvanların tahliye edilmesi ve yaşamlarını sürdürülmesi çok önemli. Sınırlar arasında canlıların bu şekilde kalması kabul edilemez” diyerek durumu kınadı. Zuliani, Almanya ile Türkiye arasındaki taşımaların belgelenmesine rağmen bu tür tüketiminin hala devam ettiğini vurguladı.

Bu olay, uluslararası hayvan haklarının sürdürülmesi ve hayvan sağlığı denetimlerinin arttırılmasını konularını bir kez daha gözler önüne serdi. Mavi dil hastalığı şüphesiyle imha edilen gebe düveler, hayvan hakları kuruluşlarını ve uluslararası kamuoyunu harekete geçirdi.


Sınır Ötesi Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

1 thought on “Edirne Kapıkule’de İki Tır Gebe Düve Mavi Dil Hastalığı Şüphesiyle İmha Edildi!

  1. Bu haber, Kapıkule Sınır Kapısı’nda Almanya’dan Türkiye’ye giriş yapmaya çalışan iki tır dolusu gebe düvenin mavi dil hastalık şüphesiyle imha edilmesiyle yer alıyor. Hayvanlar 28 gün boyunca sınırda bekletildi ve ardından imha edildi. Hayvan refahı ürünlerinin, hayvanların refahını savunarak olayın kabul edilemediği belirtildi. Durum, uluslararası hayvan ticareti ve sınır kontrolleri meselesinin gündeme getirilmesi gündeme geldi.

Sizinle ne düşündüğümüzü paylaştığımız gibi, sizin düşüncelerinizi de duymak istiyoruz! Yorumunuzu paylaşın, geri bildiriminizi bekliyoruz!

Sınır Ötesi Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin