Edirne’de Korku ve Meddahlık Bir Arada: Mehmet Berk Yaltırık ile Korkunun Yazıldığı Gece

1

  • Türk Ocakları Edirne Şubesi’nin düzenlediği etkinlikte, tarihçi ve yazar Mehmet Berk Yaltırık, korku hikayelerinin Türk Edebiyatı’ndaki izlerini anlatarak dinleyicilere unutulmaz bir gece yaşattı. Etkinlikte korku hikayeleri, meddahlık kültürüyle yeniden hayat buldu.

Türk Ocakları Edirne Şubesi, 2023-2024 eğitim öğretim yılındaki ikinci büyük etkinliğini Deveci Han Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdi. Yoğun katılımla gerçekleşen programın konuşmacısı, Edirne’nin tanınan tarihçi ve yazarlarından Mehmet Berk Yaltırık oldu. “Korkuyu Yazmak” başlıklı sunumunda Yaltırık, Türkiye’de korku hikayesi yazarlığının zorluklarını, Türk Edebiyatı’nda korku unsurlarının tarihçesini ve Türklerin korktuğu figürlerin kökenlerini dinleyicilere aktardı.

Program boyunca büyük ilgi gören Yaltırık, Türklerin geçmişten günümüze kadar olan korku anlayışının soyut inanışlarla nasıl şekillendiğini anlatarak, dinleyicilere edebi ve kültürel bir bakış açısı sundu. Sunumun ardından başlayan soru-cevap bölümünde Türk Ocaklı gençlerin sorularını yanıtlayan Yaltırık, meddahlık kültürüne de değinerek canlı bir korku hikayesi anlattı. Bu anekdotlarla program, dinleyicilere adeta geçmişten gelen bir meddah performansını deneyimleme fırsatı sundu.

Etkinlikte moderatörlüğü Türk Yurdu Dergisi İstanbul Temsilcisi Harun Demirel üstlendi. Programa, Edirne Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Tolga Ünal, Avrasya Bir Vakfı Gençlik Merkezi Başkanı Çağrı Batuhan Budak, Türk Ocakları Tekirdağ Şubesi Gençlik Komisyonu Başkanı Kübra Gezer, Tarih ve Türkler YouTube kanalı sahibi Ertuğrul Sevim’in yanı sıra birçok genç katıldı. Gençler, Yaltırık’ın hikayeleri ve kültürel perspektifleriyle dolu dolu bir akşam geçirdi.


Sınır Ötesi Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

1 thought on “Edirne’de Korku ve Meddahlık Bir Arada: Mehmet Berk Yaltırık ile Korkunun Yazıldığı Gece

  1. Mehmet Berk Yaltırık gibi önemli bir tarihçi ve yazarın Edirne’de gençlerle buluşarak korku edebiyatına dair paylaşımlarda bulunması büyük bir kazanım. Korkunun, Türk kültüründe nasıl şekillendiğini ve geçmişten günümüze soyut inanışlarımızın nasıl evrildiğini dinlemek, hem kültürel bir derinlik kazandırıyor hem de edebi dünyamıza yeni bakış açıları katıyor. Meddahlık kültürüyle bu hikayeleri yaşatmaksa unutulmaz bir deneyim. Böyle programların devamını dört gözle bekliyoruz. Türk Ocakları Edirne Şubesi’ni bu başarılı etkinlik için tebrik ederim

Sizinle ne düşündüğümüzü paylaştığımız gibi, sizin düşüncelerinizi de duymak istiyoruz! Yorumunuzu paylaşın, geri bildiriminizi bekliyoruz!

Sınır Ötesi Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin