Optik Oktay Çavdar: “Sağlık Bakanlığı ve Sağlık Müdürlüğü bizleri devamlı kontrol ediyor ama dışarıda sahte güneş gözlüğü veya numaralı gözlük satanları kimsenin kontrol ettiği yok… Turizm açısından ise en başta Edirne’yi tanıtma sıkıntımız var.”
Optik Oktay Çavdar: “Sağlık Bakanlığı ve Sağlık Müdürlüğü bizleri devamlı kontrol ediyor ama dışarıda sahte güneş gözlüğü veya numaralı gözlük satanları kimsenin kontrol ettiği yok… Turizm açısından ise en başta Edirne’yi tanıtma sıkıntımız var.”
• Optik Oktay Çavdar, eşi Birsen Çavdar ile birlikte eski devlet hastanesi karşısında Oktay Optik isimli fenni gözlükçü dükkanını müşteri memnuniyeti odaklı işletiyorlar. Birçok gözlük markasının Edirne distribütörlüğünü yapıyorlar. Ailece Türk Milliyetçisi, vatanperver, yardımsever, mütevazi kişilikleri tanınıyorlar. |
► Edirne’ye turist çekmek için neler yapmak gerekiyor?
Optik Oktay Çavdar: Turistlerin Edirne’yi tanıtmakta zorlandığımızı düşünüyorum. Turistin Edirne’ye geldiğinde Selimiye Cami, Eski Cami, Üç Şerefeli Cami, Ali Paşa Çarşısı, II. Beyazid Camii ve Külliyesi-Sağlık Müzesi gezdiği başlıca yerler. Bizim buraları dahi gelen turiste tanıtamadığımız kanaatindeyim. Selimiye’nin tadilata gireceği söyleniyor. Tadilat ne kadar sürecek belli değil, o zaman ne yapacağız? Tanıtım konusundaki sorunlar bizim de suçumuz. Edirne olarak şehrimize yeteri kadar ilgi göstermiyor, tanıtımını yapmıyoruz. Suç bizim. Turist çekmek de bu yüzden mümkün olmuyor. Geleneksel lezzetlerimizin reklamını başkalarına bırakmış durumdayız. Bundan 20 sene önce Edirne dendiğinde ciğerden çok peynir akla gelirdi. Edirne peyniri diye bir marka yaratamadık. Oysaki bizim peynirimiz çok meşhur ama bu markayı bizim elimizden Ezine aldı. Çünkü biz Edirne insanları olarak değerlerimize sahip çıkmıyoruz. Bir tek mis kokulu sabunumuz kaldı, onu da yapan çok az kişi var artık. O da yakında elimizden gidecek. Daha fazla tanıtım yapmak zorundayız. Daha fazla broşür, daha fazla sosyal medya tanıtımı ile Edirne’yi tanıtmak zorundayız.
► Gözlük seçiminde nelere dikkat etmek gerekiyor?
Optik Oktay Çavdar: Bu konu çok önemli… İnsanlar modaya daha çok önem verir oldular. Gözlük sağlık mı, kişiye uyum sağlıyor mu, gözüne uyumlu mu ona bakılmıyor maalesef. İnsanlar yalnızca yakışıp yakışmadığına bakıyorlar, bu büyük bir sorun. Yıllardır bu işi yapan birisi olarak söylüyorum. Elbette ki moda önemli ama gözlük seçerken öncelikle sağlığımıza dikkat etmek zorundayız. Güneş gözlüğünü de olur olmaz yerlerden almamak gerek. Gözlük müesseselerinden güneş gözlüğü alışverişi yapılmasını rica ediyoruz. Dışarıdan alınanlar insanların gözünü bozuyor. İşportacılar da bile güneş gözlüğü satılıyor. Bu da yasaklanmalı. Maalesef sağlık bakanlığı bu işin üstüne düşmüyor. Dediğim gibi sahte güneş gözlükleri insanların gözünü bozuyor ve ilerleyen yıllarda katarakt hastalığına neden oluyor. Sağlık Bakanlığı ve Sağlık Müdürlüğü bizleri devamlı kontrol ediyor ama dışarıda sahte güneş gözlüğü ve numaralı gözlük satanları kimsenin kontrol ettiği yok…
Gözlük seçerken dikkat edilmesi gereken 7 noka:
1) Gözlük çerçevesinin yüzün büyüklüğüyle orantılı olması gerekir.
2) Buna karşın çerçeve şeklinin yüz şeklinin tam tersi olması tavsiye edilir.
* Oval yüzlere hemen her çerçeve uyar. Özellikle yumuşak köşeli çerçeveleri tercih edebilirler.
* Kare yüzlüler oval ve yuvarlak çerçeveleri tercih edebilirler. Köşeleri yumuşatmak için kıvrımlı çerçeveler yüze anlam kazandırabilir.
* Uzun yüzlüler ise enine hatları kısa olan, boyuna hatları uzun olan yuvarlak ve kare çerçeveleri tercih edebilirler. Böylece yüzün olduğundan daha kısa görünmesi sağlanabilir.
* Yuvarlak yüzlüler, köşeli dikdörtgen ve geniş çerçeveleri tercih etmelidirler. Ayrıca şakaklara doğru uzayan çerçeveler de daha uzun bir profil etkisi verir.
* Üçgen yüzlerde ise yüzün alt kısmındaki vurgu azaltılmalıdır. Üst hatları düz olan çerçeveler tercih edilebilir.
Gözlük yüze temas ettiği noktalarla uyumlu olmalıdır. Yanaklara ve şakaklara baskı yapmamalıdır. Alttan, üstten ve yanlardan ışık almayacak şekilde tam oturmalıdır.
3) Çerçeve renginin ten rengi ile uyumlu olmasına özen gösterilmelidir.
4) Ayrıca gözlük seçimi sadece göz bozukluğunu düzeltmeye ya da güneş ışınlarından korunmaya yönelik bir seçim değil, kişinin kendi stilinin de yansımasıdır.
5) Gözlük kullanımı günlük kullanım ve spor esnasında kullanım olmak üzere ikiye ayrılmalıdır. Spor yaparken mutlaka darbeye ve kırılmaya karşı dayanıklı çerçeveler tercih edilmeli, günlük kullanımda ise hava şartlarına göre seçim yapılmalıdır. Örneğin çok güneşli ortamlarda koyu camların tercih edilmesi ya da kapalı havalarda ve iç mekânlarda daha açık camlı gözlüklerin kullanımına özen gösterilmelidir.
6) Güneş gözlüğünde numaralı cam kullanımı bir çok gözlük kullanıcısı için bir soru işaretidir.
Markalı bir ürün alıp, camlarını numaralı yaptırmak o ürünün cam özelliğini kaybeder mi? Belli patentlere sahip özel lenslerle üretilmiş gözlükler hariç (Vuarnet markası gibi), lisanslı güvenilir bir optikçide yaptıracağınız numaralı güneş camları aldığınız ürünün camından daha özelliksiz değildir. Aynalı bir cam tercih ettiğinizde bire bir aynı rengi uygulanamayabilir, ancak UV filtresi, polarize özelliği ya da fotokromik cam gibi bir çok seçenek eklenerek numaralı güneş camı üretilebiliyor.
7) Polarize cam /UV Filtreli (ultraviyole) cam ayrımı. Lisanslı optikçilerden aldığınız markalı her güneş gözlüğünde UV filtre vardır ve olmalıdır. Polarize filtre ise bir seçimdir. Polarize cam, deniz kenarında, karda ya da araba kullanırken yansıyan ışıkları engeller. Yansıyan ışıkların yüksek olduğu yerlerde bulunuyorsanız polarize cam tercih edebilirsiniz. Güneş gözlüğünün polarize olmaması gözü bozmaz, göz sağlığına zararlı değildir. Ancak UV koruma olmaması gözünüzde kalıcı zararlar bırakabilir.
Sınır Ötesi Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.