Şumen’de “Nüvvâb’ın Türk Kültürüne Katkıları” Paneli Yoğun Katılımla Gerçekleşti
- Şumnu’da gerçekleştirilen “Nüvvâb’ın Türk Kültürüne Katkıları” panelinde Trakya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ali İhsan Öbek ve TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf’un önderliğinde, Türk kültürüne hizmet etmiş önemli isimlerin mirası ve Nüvvâb’ın etkileri geniş katılımla ele alındı.
Bulgaristan’ın Şumnu kentinde 5 Kasım 2024’te “Nüvvâb’ın Türk Kültürüne Katkıları” başlıklı bir panel, Şumen Oteli Salonu’nda yoğun katılım eşliğinde düzenlendi. Etkinlik, T.C. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe Millet Camii İmam-Hatibi Kurra Hafız Tayyib Hoş’un Kur’ân-ı Kerim tilaveti ile başladı. Etkinliğin açılışında Nüvvab İmam Hatip Lisesi Müdürü Şerif Hüsnü, Şumnu Bölge Müftüsü Mesut Mehmedov, Bulgaristan Müslümanları Başmüftü Yardımcısı Beyhan Mehmed, T.C. Burgaz Başkonsolosu Tolga Orkun, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf ve Trakya Üniversitesi Eski Türk Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali İhsan Öbek birer selâmlama konuşması yaptı. Konuşmalarında, Nüvvâb’ın Türk kültürü, manevi değerler ve kültürel miras üzerindeki köklü etkileri üzerinde durdular.
Panel, Deliorman ve Rodoplar başlıklı iki ana oturumda devam etti. Deliorman Oturumu’na Vedat S. Ahmed başkanlık ederken, oturum Osman Kılıç’ın kültürel mirası üzerine yoğunlaştı. Prof. Dr. Mustafa İsen, “Nüvvâb’ın Türkiye’ye Katkılarını Osman Kılıç Üzerinden Değerlendirmek” başlıklı konuşmasında, Osman Kılıç’ın Türkiye’deki bürokrasi ve edebiyat alanındaki önemli rolünü vurguladı. Ardından Dr. Mustafa Hatipoğlu, “Nüvvâb ve Onun Yetiştirdiği Değer Osman Kılıç” başlıklı sunumunda, Osman Kılıç’ın ilim insanı kimliğine ve Nüvvâb’daki eğitiminin ailesi üzerindeki etkilerine dikkat çekti.
Rodoplar Oturumu ise Dr. Erdem Eren’in başkanlığında, Nuri Turgut Adalı’nın kültürel mirasına odaklanarak devam etti. Oturumda, Prof. Dr. Etuğrul Karakuş “Nuri Turgut Adalı Özelinde Nüvvâb’lı Şairlerin Edebi Geleneklerin Aktarılmasındaki Yeri” başlıklı konuşmasında Adalı’nın şair kimliğiyle edebi geleneklerin aktarımındaki katkılarına değindi. Doç. Dr. Atıf Akgün ise “Nüvvâb’ın Türk Kültürüne Katkılarının Eski Harfli Süreli Yayınlardaki Yansımaları” başlıklı sunumunda, Nüvvâb’ın kültürel etkisinin eski harfli yayınlar üzerinden nasıl yayıldığını anlattı. Mehmet Türker ise “Töre Mücadelesi Veren Nüvvâblılar” konuşmasında, Nüvvâblıların kültürel değerleri koruma mücadelesini ve bu süreçteki önemli isimlerin anılarını paylaştı.
Etkinliğe katılan Şumnu Bölge Valisi Beynur Ahmed’in ardından konuşmacılara, TÜRKSOY Genel Sekreterliği adına teşekkür belgeleri takdim edildi. Panel sonunda, Nüvvâb’ın Türk kültürüne katkıları yeniden gündeme taşınırken, Osman Kılıç ve Nuri Turgut Adalı gibi isimlerin miraslarının kültür dünyamızdaki yeri bir kez daha vurgulandı.
Sınır Ötesi Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.