Enflasyon Bulgaristan’ı Edirne’ye Mahkûm Ettirdi

0

Enflasyon Bulgaristan’ı Edirne’ye Mahkûm Ettirdi

  • Bulgaristan’da enflasyon 10 yılın rekorunu kırdı, vatandaşını Edirne’ye mahkûm ettirdi

(Haber Mehmet Ali Ay) Bulgaristan’da Kasım 2021’de mal ve hizmetlere yapılan zam Ekim ayına göre yüzde 1.4 oranında oldu. Yıllık bazda artırma yüzde 7.3’ü buldu

Bu verileri Bulgaristan Ulusal İstatistik Enstitüsü açıkladı. Enflasyon seviyesi son 10 yılın rekorunu kırdığı görüldü.

Bulgaristan’da akaryakıt fiyatların son 12 ay içerisinde aşırı zamlanması sonrası ulaşım hizmeti fiyatları yüzde 22 arttı.  Bunları yüzde 10’luk artışla evlerin elektrik, su ve merkezi ısıtma masrafları takip ediyor. Bulgaristan vatandaşın tüketim sepetindeki en büyük payı oluşturan gıda bir yıl içinde yüzde 7.2  oranında daha pahalı oldu.

Kasım ayında AB içindeki ortalama enflasyon düzeyi yüzde 6.3 olarak gerçekleşti.

Bir Bulgar Levasının 6,37 Türk Lirası seviyesine düşmesine rağmen Bulgaristan ve Yunanistan vatandaşları, Türkiye akın etti. Yunan ve Bulgarlar, Edirne’deki mağazalarda, pazar yerlerinde ve alışveriş merkezlerinde buldukları her şeyi aldı.

Onlara her şey cazip geliyor

Bulgarlara fiyatların çok cazip geldiğini belirten esnaf, “Edirne’de esnaflar olarak Bulgaristan vatandaşlarının burada alışveriş yapmalarında dolayı memnunuz. Çoğu zaman ürün yetiştirmekte zorlanıyor hatta yetiştiremiyoruz. Yılbaşı yoğunluğunun bu ayın 26’sına kadar devam etmesini bekliyoruz. Bu yoğunluğu daha önceki senelerde bildiğimiz için hazırlıklıyız” dedi.

Edirne’de fiyatlar uygun olduğunu aktaran Bulgaristan vatandaşı Bulgaristan’da enflasyon bu yıl çok yüksek. Zaten zor geçiniyoruz, Edirne’ye gelip alış veriş yapmasak halimiz perişan”Biz burada baklavadan fıstığa kadar bagajlarımızı doldurup gidiyoruz” şeklinde konuştu.

Bir başka Bulgar vatandaşı ise “Edirne’ye yılbaşı alışverişi yapmaya geldim. Bunun yanında ayakkabı, mont, lokum gibi birçok ihtiyacımı da karşıladım. Burada fazlasıyla alışveriş yapıyoruz. Çünkü bizde adet bu şekildedir. Biz Edirne’de harcadığımız paraları Bulgaristan’da kazanmıyoruz. Çoğumuz ya Avrupa ülkelerinde çalışıyor ya da bir yakınları çalışıp para gönderiyor. Bulgaristan’da hayat şartları Türkiye’den zor” diye konuştu.

Yılbaşı alışverişi için Ulus Pazarını tercih eden Bulgar vatandaşı Zeynep Mürselova, “Pazara alışveriş için geldik. Meyvelerimizi, sebzelerimiz her şeyimizi buradan aldık. Yılbaşı için hazırlıklarımıza başladık” dedi.

Bütün yılbaşı alışverişini Türkiye’den karşıladıklarını dile getiren Bulgar vatandaşı Mustafa Merkül “Ben Bulgaristan’ın Kırcaali kasabasından geliyorum. Bulgar Levası burada yüksek olduğu için bizi çok memnun ediyor. Allah razı olsun buradaki Türk kardeşlerimiz de bize çok yardımcı oluyor. Yılbaşı için halı, hediyelik eşyalar ve elbiseler alıyoruz. Yani her şeyi buradan alıyoruz. Bütün yılbaşındaki alışverişimizi burada yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Yılbaşı için burayı tercih ediyoruz’

Bulgaristan’dan herkesin alışveriş için Edirne’yi tercih ettiğini ifade eden Nese Nuvmanova, “Buraya artık ailelerimizle birlikte geliyoruz. Kıyafetler almaya ve günlük olarak gezmeye geldik. Yılbaşı için Bulgar vatandaşlarım burayı tercih ediyor. Hem daha ucuz hem de kıyafetler burada daha kaliteli olduğundan burayı tercih ediyoruz. dedi.

Edirneli Pazar esnafı Murat Baydil, “Bulgarlar yılbaşı alışverişi için geliyorlar bu hafta daha çok geleceklerini söylüyorlar. Bizde esnaf olarak bu durumdan memnunuz” diye konuştu.

‘Bulgar yoğunluğu 3 kat arttı, Yunanistan’da geliyorlar’

Edirne esnafı Yaşar Bakkal da, “Şu anda baktığımızda 2-3 kat daha çok Bulgaristan vatandaşı geliyor. Sadece Bulgaristan vatandaşları değil Yunanistan vatandaşları da gelip, alışverişlerini yapıyorlar. Onlar burada alışveriş yaptıkları için memnun pazarcı esnafı olarak da bizde memnunuz” şeklinde konuştu.

Esnaflardan Rasim Büyük ise, pazarcı esnafı olarak Bulgarlardan çok memnun olduklarını belirterek, “Pazarlarımızda satışlarımız çok güzel. Hediyelik eşyalardan çok fazla alıyorlar. Yılbaşı yaklaştığı için daha çok yoğunluk var. Önümüzdeki haftada böyle bir yoğunluk olur. Genelde yılbaşı için devamlı yoğunluk oluyor” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir