Kolay Uyumak İçin Yapabileceğiniz 10 Basit Yol

0

Kolay Uyumak İçin Yapabileceğiniz 10 Basit Yol

 

  • Uyku, yaşamımız için su içmek, yemek yemek ve hatta nefes almak kadar önemli bir ihtiyaçtır. Eğer gerektiği kadar uyumazsak, vücudumuzun kapısını birçok hastalığa aralamış oluruz. Yetişkin bir insanın günlük 6-8 saat arası uykuya ihtiyacı vardır. Uyanık olduğumuz zamanda vücudun kaybettiği fiziksel ve ruhsal enerjiyi yenileyebilmek için bu süreler arasında uyumak gerekiyor. Aksi takdirde vücudumuzun direnci azalacak ve hastalıklara karşı korunmasız hale gelecektir. Peki, vaktimiz olmasına ve istememize rağmen uyuyamıyorsak, yani uykusuzluk çekiyorsak ne yapmalıyız? Kolayca uyumak için uygulamanız gereken 10 basit ipucunu maddeler halinde makalemizde okuyabilirsiniz.

Kolay Uyumanın Yolları

1. Düzenli Saatlerde Uyuyun

Vücudunuzu uyku konusunda disipline sokmak için düzenli saatlerde uyuyun. Örneğin her gün en geç 00:00 ‘da yatıp sabah 06:00’da uyanmaya özen gösterin. Böylece hem yeteri kadar uyumuş olacak hem de sabah erken kalktığınız için ertesi gece 00:00’da hiç zorlanmadan uykuya dalabileceksiniz.

2. Gece Yemeklerini Terk Edin

Akşam saat 21:00’den sonra meyve sebze haricinde bir şey yiyip içmeyin. Özellikle alkol, kafein, nikotin içeren ürünlerden kesinlikle uzak durun. Midenin aldığı besinleri öğütmesi için 4-5 saatlik bir süreye ihtiyacı vardır. Mideniz bu işlemlerle uğraşırken sizin uyumanız oldukça zor olacaktır.

3. Uygun Yastık Kullanın

Her insanın vücudu farklıdır. Bu nedenle farklı ürünlerle rahat eder. Vücudunuza en uygun olan yastığı deneme yanılma yöntemiyle bulabilirsiniz. Rahatça uykuya dalabildiğiniz bir yastık bulduğunuzda sürekli onu kullanmaya özen gösterin.

4. Ortam Sıcaklığını Dengeleyin

Uyuduğunuz oda ne çok sıcak ne de çok soğuk olsun. Vücudunuz aşırı sıcak ya da soğuk bir ortamda ısısını dengelemeye çalışacağı için uykuya dalmanız zor olacaktır.

5. Dertleri Değil Koyunları Sayın

Hepimizin günlük yaşantısında birçok dert ve sıkıntıları olabilir. Derdim yok diyen insan sayısı yok denecek kadar azdır. Hal böyle olunca kafamızı yastığa koyduğumuz zaman sıkıntılarımız hemen aklımıza gelir. Bu konuda yapabileceğiniz tek şey düşüncemizi farklı yönlere çekmektir. Size basit gibi gelebilir ancak “çitten atlayan koyunları saymak” diğer düşüncelerinizi unutup uykuya dalmanızı sağlayacak çok basit ve etkili bir yöntemdir. Deneyin ve sabah uyandığınızda kaç koyun saydığınızı hatırlamaya çalışın. Emin olun hatırlayamayacaksınız.

6. Yatağa Temiz Girin

Özellikle uyumadan önce ayakları yıkamak, hem hijyenik açıdan arınmamızı hem de vücudun rahatlamasını sağlayacaktır. Ayrıca ayaklarınızı yıkamanız, uyku boyunca toksinlerin atıldığı gözenekleri açarak toksin atımına hazır hale getirecektir.

7. Uygun yatak kullanın

Teknoloji oldukça gelişti markalar modeller çoğaldı. Hala kanepede uyuyorsanız ve uykusuzluktan şikayetçiyseniz hemen kendinize uygun güzel bir yatak bulmalı ve uyku gibi bir nimetin tadını çıkarmalısınız.

8. KBB Muayenesi Olun

Kulak, burun ve boğaz vücudumuzun en önemli bölgelerindendir. Burnumuzdaki, kulağımızdaki ya da boğazımızdaki bir sıkıntı rahat uyumamıza engel olacaktır. Geniz eti problemi, sürekli şişen bademcikler, kulağınızda hafif de olsa nükseden bir ağrı uykumuzu mahvedebilir. Bundan dolayı ilk fırsatta bir KBB uzmanına muayene olun ve onun yönlendirmesi ile hareket edin.

9. Akşam Yemeğinden Sonra Süt İçin

Sütün faydalarını hepimiz çok iyi biliyoruz. Akşam yemeğinden sonra içeceğiniz bir bardak süt midenizi fazlasıyla rahatlatacaktır. Aynı zamanda yoğurtta tüketebilirsiniz. Uykunuza çok olumlu katkıları olacağından şüpheniz olmasın.

10. Sizin Fikirleriniz

Bu bölümü siz değerli takipçilerimize ayırdık. Daha önce uyku problemi yaşamış ve bunu atlatmış olabilirsiniz ya da güzel bir uyku için güzel bir fikriniz varsa bunu yorumlar kısmında paylaşarak diğer okurlarımızın faydalanmasını sağlayabilirsiniz.


Sınır Ötesi Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Sizinle ne düşündüğümüzü paylaştığımız gibi, sizin düşüncelerinizi de duymak istiyoruz! Yorumunuzu paylaşın, geri bildiriminizi bekliyoruz!

Sınır Ötesi Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin