YURT DIŞINDA EMEKLİ OLMUŞ KİŞİLERİN TÜRKİYE’YE ARAÇ GETİRMESİ İÇİN ‘185 GÜN KURALI’ YOK

0

Yurt dışında emekli olmuş kişilerin Türkiye’ye araç getirmesi için ‘185 gün kuralı’ yok.

Yurt dışından Türkiye’de giden araçların 2 yıl boyunca kalmasına izin veriliyor.

Ancak Türkiye’ye giriş tarihinden bir yıl öncesine kadar en az 185 günü yurtdışında geçirmiş olmak gerekiyor. Yurt dışında emekli olanlar için bu kural geçerli değil!

Yurt dışında emekli olduktan sonra Türkiye’ye ilk defa araç getirecek kişiler için, yurt dışında yerleşik olma şartının tezahürü olan 185 gün yaşama koşulu aranmıyor.

Ayrıca, araçlarını yurt dışına götürüp daha sonra geri dönmek isteyen emekli vatandaşlar için de farklı bir uygulama söz konusu. Bu durumda, araç sahibi emekli vatandaşın kalan izin süresini kullanmak üzere aracıyla tekrar Türkiye’ye giriş yapması durumunda 185 gün şartı dikkate alınmıyor. Aracın kalan izin süresi, emekli vatandaşa veriliyor.

Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği üyesi ülkelerde yerleşik olan kişilerin ise araçları için farklı bir düzenleme yapılıyor. Eğer bu kişiler, araçlarını 2 yıllık izin süresini tamamen kullanmış veya 185 gün şartını yerine getirmemişlerse, yılda bir defaya mahsus olmak üzere bir aylık süre veriliyor. Böylece bu kişiler de araçlarını belirli bir süreliğine Türkiye’de kullanma imkanına sahip oluyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir