2040 Yılında Bulgaristan’ın Nüfusu 5,8 Milyona Düşecek

0

2040 Yılında Bulgaristan’ın Nüfusu 5,8 Milyona Düşecek

Bulgaristan Bilimler Akademisi’nin (BAN) yapmış olduğu araştırmaya göre, 2040 yılına kadar Bulgaristan’ın nüfusu 6 milyonun altına kadar gerileyeceğini ortaya koydu.

Ülkede yaşanan nüfus krizinin giderek derinleştiği ve buna sebep olarak ta halkın yaşlanması, sosyal adaletsizlik ve göç gösterildi.

BAN’a bağlı Nüfus ve İnsan Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Antoaneta Hristova, kötümser tahminlere göre 20 yıla kadar şu anda 7 milyon olan Bulgaristan nüfusunun 5 milyon 800 bine kadar gerilemesi beklendiğini söyledi.

Prof. Hristova, ‘Nüfus yapısı iyi olmayacak. Gençlere nazaran yaşlılar daha fazla olacak. Yok olmayacak olmamız iyi haber, kötü haber ise nüfusun 6 milyon bile olmayacak olmasıdır’ dedi.

Prof. Antoaneta Hristova, söz konusu eğilimin tersine dönmesi ancak 15 yıl sonra yaşanabileceğini belirtti. Alınabilecek tüm önlemlere rağmen 2034 yılına kadar ülke hep olumsuz sonuçlar elde edeceği belirtildi.

Demografik tahminler ülkede nüfusun azalmasına ana sebebin göç olmadığını ortaya koydu. Prof. Katya Vladimirova, ‘Ülkeyi terk edenler olduğu gibi, geri gelenlerin sayısı da her geçen gün artmakta. Son yıllarda ülkeye girenlerin ve dönenlerin sayısı göç edenlerin oranıyla eşitlendi’ dedi.

Bulgaristan’da yaşanan nüfus krizini önlemek için öncelikle doğum oranızı çoğaltmak, sağlık ve sosyal hizmetlerini iyileştirmek, ölüm ve göç oranını azaltmak olarak açıklandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir