ACI KAYBIMIZ, Adam Gibi Adam, Mustafa Şahan Vefat Etti. BAŞIMIZ SAĞ OLSUN.
ACI KAYBIMIZ, Adam Gibi Adam, Mustafa Şahan Vefat Etti. BAŞIMIZ SAĞ OLSUN.
“Türkiye ve Balkan Ülkeleri Dostluk Kültür Ekonomik İş Birliği Derneği” ile “Edirne Tarih Turizm ve Kültür Derneği” kurucu üyelerinden, Yönetim Kurulu Üyemiz Alipaşa Çarşısının ve Edirne’nin sevilen sayılan esnaflarından Şahan Deri’nin sahibi Mustafa Şahan balık tutmak için gittiği Süloğlu Barajında kalp krizi geçirerek vefat etmiştir.
Edirne Eski Camii’de öğle namazı sonrası kılınan cenaze namazı ile Yenişehir Mezarlığına defn edilmiştir.
Mustafa Şahan Ağabeyimiz, HAK’dan gelen bir karar ile HAK’ın izni ve isteğiyle dünya misafirliğini tamamlayıp HAK’ın rahmetine kavuşmuştur, akıbeti hayr, ruhu şad, mekanı cennet, makamı firdevs olsun. Ahiret yurdunda mutlu ve huzurlu olsun inşallah.
Kutluğ tıñı șat, yeri
TENGRĪNİN tağında
TÜRK uçmağı bolsıñ!
Ϝ ϓ ſ Ϟ
FulinASTKHCLulinPİYİ… 😞
Yıllar önce Yaptığımız Röportaj Anı Kaldı
Alipaşa esnafı Mustafa Şahan: “Yunanistan ile aramızda iki asker meselesinden dolayı bir itilaf ortaya çıktı. Bundan dolayı Yunanistan’dan buraya gelinmemesi konusunda bir engelleme olduğunu bilmekteyiz.”
- Alipaşa esnafı Mustafa Şahan, 1983’te İstanbul’da sur dibinde bir fuar düzenlenmişti. Orada bir dükkân tutmuştu, 67 vilayete hizmet verirken, Trakya halkına özel bir sempati duydu. Edirne’yi hiç bilmez iken, rahmetli Muammer Kaytan İstanbul Beyazıt’taki işyerine gelip, deri işine başlayacağını söyleyip, Mustafa Beyi ve eşi Birgül Hanımı peşi sıra Edirne’ye sürüklüyor. İstanbul’da ki kalabalık ve hava kirliliğinden bunaldığı için Muammer Kaytan’ın memleketi Edirne’ye gelmeye karar verip yerleşiyor. Park Otelin altında Şahan Deri isimli deri imalat ve satış mağazası ile Ailpaşa Çarşısı içinde satış mağazası var. Olta balıkçığının hastası. Devamını kendisinden dinleyelim.
- Neden Edirne’ye yerleştiniz, derici dükkânı açtınız? Edirne’de sizi cezbeden şey ne oldu?
Alipaşa esnafı Mustafa Şahan: Halkı ile alakalı bir sempatim vardı zaten. Buraya gelmemi kolaylaştıran en önemli etken buydu. Ticaret açısından bakarsak özellikle o dönem şehir revaçta, çünkü sınır ticareti yoğunlukta, Yunan geliyor, Bulgar geliyor, uluslar arası ticaret yapılıyor. Bu da cezp etti elbette. Yine de bunun kıymetinin burada bilinmediğini söylemem gerek. Yabancı turistleri buraya çekecek çok daha farklı uygulamalar yapılabilir. Örneğin, buraya günübirlik gelen yabancı turistlere girişte ufak bir bedel karşılığı kart verilse bu kart ile buraya geldikleri zaman park ücreti vermeseler, çıkışta da kartı teslim edip, paralarını geri alsalar, onların otopark ücretini biz esnaflar kendi aramızda toplasak daha güzel, daha samimi bir ortam oluşacaktır.
- Son günlerde şehrimize gelen Bulgar ve Yunanların sayısında hatırı sayılır bir düşüş gözlüyoruz. Bunun sebebi ne olabilir?
Alipaşa esnafı Mustafa Şahan: Yunanistan ile aramızda iki asker meselesinden dolayı bir itilaf ortaya çıktı. Bundan dolayı Yunanistan’dan buraya gelinmemesi konusunda bir engelleme olduğunu bilmekteyiz. Yunan tarafının buraya turist gelmemesi için gümrükten engelleme yaptığına dair duyumlar alıyoruz. Yunan halkının milliyetçiliği de etken. Aramızda çıkan asker meselesinden kaynaklı olarak buraya gelmeyi tercih etmiyor Yunan komşularımız. Meselelere siyasi olarak değil insan odaklı baktığımızda bizim Yunan halkı ile de Bulgar halkı ile de herhangi bir problemimiz olmadığını dile getirmek zorundayız. Ankara ile Atina, Ankara ile Sofya problem yaşayabilir ama biz halk bazında bunu halledebilmeliyiz. Türk milletindeki parçalanmışlık, bölünmüşlük de bu sorunun halledilememesinde etken.
- Edirne’de turizmin gelişmesi için neler yapılabilir?
Alipaşa esnafı Mustafa Şahan: Belediyenin çok daha fazla çalışması gerekiyor öncellikle. Nehir kenarlarındaki çöpleri toplayarak başlamak gerek. Kıyık tarafına şehre en yakın yere otopark yapılsa, oradan da şehre ücretsiz gelinip gidilse turist sayısı bir anda artacaktır. Tırcılar da arabasını oraya çeker, şehre iner ve alışveriş yapar. Böylelikle Edirne kazanır. İki tane köprümüz var ne güzel düzenlendi ama yüz metre aşağısı, yüz metre yukarısı çöpten kurtarılamıyor, biz daha neyi konuşacağız? Köprünün bitişiğindeki protokol evinin oradan bir iki tane sandal suyun üzerinde turistlere gezinti yaptırabilir. Nehirler ve çevresi temizlendiğinde bu sandal gezintileri çok ilgi geçecektir. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olur bu nehirler, böylelikle Edirne kazanmış olacak. Meriç ile Tunca köprüleri arasındaki alanın istimlâk edilerek eğlence merkezi haline getirilmesi gibi bir proje de geliştirilebilir. Bu eğlence alanı yan taraflardan arabalara, geniş bölgeden halka açık şekilde yapılacak olursa ciddi miktarda turist çekecektir. Burada kafeler, eğlence mekânları yapılabilir. Nasıl dışarıdan gelenler Karaağaç’a gidiyorsa burası da alternatif bir eğlence mekânı yapılabilir.
- Alipaşa Çarşısında uzun yıllardır esnaflık yapıyorsunuz. Çarşıdaki esnafın turistlere bakış açısı ve davranışlarını değerlendirir misiniz?
Alipaşa esnafı Mustafa Şahan: Kötü değilse bile iyi sayılmaz. Yani farkında olmadan düzenli müşterisine farklı, müşterisi olmayana farklı davranan esnaflar olduğunu görmekteyiz. Halka güler yüzlü davranırsan, hakkını verirsen, yanından memnun ayrılırlarsa zaten insanlar seni tercih ederler. Hiçbir müşteriye garanti gözü ile bakmamak lazım. Güler yüzlü olmak, insanları memnun etmek çok önemli. Yarın ölecekmişiz gibi ilişkilerimizi tesis etmek, hiç ölmeyecek gibi de işimize sahip çıkmak zorundayız.
Sınır Ötesi Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.