Askıda Ekmek Projesine Milliyetçi Çalışanlar Derneği Edirne il Başkanlığı’ndan Destek

0

Askıda Ekmek Projesine Milliyetçi Çalışanlar Derneği Edirne il Başkanlığı’ndan Destek

Milliyetçi Çalışanlar Derneği Genel Merkezi aldığı karar doğrultusunda, “Askıda Ekmek Projesi”ne İl Başkanlıklarınca da çalışma yapılarak destek vermelerini istedi. İl ve İlçe Başkanlıklarına gönderdiği yazıda “Zaman zaman ekmeğe yapılan zamlardan dolayı, pek çok kişi ya daha az ekmek almak zorunda kalıyor ya da ekmek tüketimini bırakmayı tercih ediyor. Her öğünde tüketilen ekmek, zamlardan çok etkilendiği için her eve ne yazık ki ekmek giremiyor.

Tam da bu noktada insanların bir olup yardımlaşma duygusunu pekiştiren bir uygulama gündeme geliyor. Askıda ekmek uygulaması sayesinde ihtiyaç sahipleri, ücret ödemeden evine ekmek götürebiliyor.” İbarelerine yer verdi.

Edirne İl Başkanlığı adına Cengiz Gültekin, Ağaçpazarı Caddesinde bulunan Yeşil Başak Unlu Mamülleri’nin sahibi Havva Kılıçoğlu Güreş’e Askıda Ekmek Pojelerine destek vermesini istedi.

Gültekin proje ile ilgili, “Askıda ekmek tarihçesi Osmanlı Dönemi’ne kadar uzansa günümüzde yeni bir yöntem olarak biliniyor. Bu yazımızda sizlere askıda ekmek kampanyası hakkında bilgiler sunacağız. Belki de bu uygulamayı ilk defa duyanlar olacak. Ancak biliyoruz ki; bu yazımızı okuduktan sonra siz de askıda ekmek uygulamasında yer almak isteyeceksiniz.

Şimdi askıda ekmek ne demek ve bu kampanya nasıl uygulanıyor gibi soruların yanıtlarını sunalım. İyilikle ve birlikte daha güçlü olacağımızın bir simgesidir askıda ekmek.

Askıda Ekmek Nedir?

  • Yardımlaşma duygusunu pekiştiren bir uygulamadır askıda ekmek. Ekmek almak için durumu olmayan kişilerin, hiç görmedikleri kişiler tarafından alınan ekmeklere askıda ekmek denir.
  • Ekmeği alacağınız bakkal ya da fırından eğer 3 ekmek alıyorsanız; 1 tanesini askıda bırakıp 3 ekmek parası ödeyebilirsiniz.
  • Askıda bıraktığınız bu 1 ekmek, gün içinde ihtiyaç sahibi tarafından alınır.
  • Son yıllarda oldukça popüler olan ve adeta bir zincir gibi uzanan bu yöntem sayesinde, her yaştan ihtiyaç sahipleri evine ekmek götürebiliyor.
  • Ekmek fiyatlarına yapılan zamlardan sonra daha da gündeme gelen askıda ekmek uygulaması, bir tepki olarak doğsa da duyulduğu andan itibaren pek çok evi sevindirdi.
  • Ne yazık ki hayat şartlarından ağır şekilde etkilenen aileler, bazen ekmek parası bile bulamayabilir. İşte bu yardıma muhtaç aileler için gelişen askıda ekmek kampanyası, görünmez bir hayır işidir.
  • Eğer ekmek aldığınızda, 1 ekmek de askıda kalması için alırsanız; yapacağınız hayır sayesinde huzurla eve gidebilirsiniz.
  • Şayet durumunuz yoksa, askıda bırakılan ekmekleri fırın ya da bakkallardan eviniz için ücret ödemeden alabilirsiniz.
  • İlk uygulama merkezi İstanbul olan askıda ekmek kampanyasının, adı duyulduktan sonra neredeyse her il ve ilçede devam ediyor.
  • Bu yardımlaşma kampanyasının devam edebilmesi için, maddi durumu olanların olmayanlar için askıda ekmek bırakması istenilmektedir.

Askıda Ekmek Uygulaması: Tarihçesi, Hikâyesi

  • Osmanlıda askıda ekmek uygulaması çok uzun süre devam eden bir hayır işi olarak görülmüştür.
  • İnsanı yaşat ki devlet de yaşasın politikasıyla yönetilen Osmanlı Devleti, askıda ekmek bırakan toplumu sayesinde uzun yıllar ayakta kalmıştır.
  • Osmanlı Dönemi’nde her ırk ve mezhep için yardım eli uzanırdı. Osmanlı’nın hüküm sürdüğü topraklarda yıllarca devam eden askıda ekmek uygulaması, topluma bırakılan manevi miraslardan biri olarak hatırlanır.
  • Asırlar önce Lonca ve Ahilik teşkilatları tarafından da desteklenen bu yardımlaşma sistemi, son zamanlarda özellikle de “pandemi” döneminde daha da değerli bir uygulama haline geldi.

Askıda Ekmek Projesi

  • Çocuktan yaşlısına kadar herkes ekmeğe ulaşabilsin diye sürdürülen bir uygulama olan askıda ekmek, toplum tarafından çabuk benimsenen bir yöntem olmuştur.
  • Aldığınız ekmeklere 1 tane de ihtiyaç sahibi için ekleyip onun ücretini de ödediğinizde, yoksul kişilerin de ekmek almasına yardım edebilirsiniz.
  • Bu yöntem sadece ekmekle sınırlı kalmıyor. Dileyenler mahalle marketlerinde bu uygulama adı altında süt, yoğurt, temizlik ürünü de satın alıp yoksul kişilere ulaşmasını sağlıyor.” açıklamasına bulundu.

Yeşil Başak Unlu Mamülleri’nin sahibi Havva Kılıçoğlu Güreş kampanya destek vermekten memnuiyet duyacağı belirterek uygulamaya koydu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir