Av. Esra Arabacıoğlu: “Edirne’nin Turizminin Havsa’dan başlaması gerekiyor.”
Av. Esra Arabacıoğlu: “Edirne’nin Turizminin Havsa’dan başlaması gerekiyor.”
- Sizi Tanıyabilir Miyiz?
Av. Esra Arabacıoğlu: Edirne’nin Havsa ilçesinde doğdum ve büyüdüm. Meslekte 2,5 yıllık bir tecrübeye sahibim. Tecrübemde Av. Süleyman Ferhatoğlu’nun katkısı büyüktür. Bir süre önce kendi hukuk büromu açtım. 1 Nisan 2022 tarihinde saat 12,30’da Havsa, dört yol ağzında ki İş Bankası Üstünde ki Hukuk Ofisimin açılışı var. Bütün eş, dost, tanıdık herkesi bekliyorum.
2019 yılında Konya Selçuk Üniversitesi Hukuk bölümünden mezun oldum. Nişanlıyım, inşallah yaza düğünüm var.
Hukukta yeri geliyor suçlu insanı savunmak zorunda kalıyoruz, yeri geliyor mağdur insanı savunmak zorunda kalıyoruz. Her ikisini de savunurken elimizden geldiği kadarıyla vicdanlı davranmaya çalışıyoruz. Mesleğe ilk başladığımda suçluları savunamayacağımı sanmıştım. Önceki tecrübelerimden yola çıkarak insanlara ön yargılı davranmamak gerektiğini öğrendim.
- Dava Ayırıyor Musunuz?
Av. Esra Arabacıoğlu: Aslında çok ayırmıyorum ama çok absürt konulara girmiyorum. Ceza, miras, boşanma gibi davalarda daha ağırlıklı çalışıyorum. Bu üç konuda uzmanım diyebilirim. Boşanma konusunda kadınlar geldiği için ilgim biraz daha yoğun. Coğrafi konumdan dolayı göçmen kaçakçılığı davalarımda çok oluyor. Geçen gece yine bu konuyla alakalı bir dosya geldi. FETÖ davası ile ilgili tutuklanacağını düşünen şahıs yine absürt bir şekilde dolandırılmış. Kendisi kaçmaya çalışıyormuş. Sınır dışı edilen vatandaşların dava süreçlerinde yanlarında oluyoruz. Genelde mağdurlardan yanayım diyebilirim. Dediğim gibi coğrafi konum çok önemli bir etken.
- Göçmen Kaçakçılığı İle İlgili Görüşleriniz Nelerdir?
Av. Esra Arabacıoğlu: Az evvelde bahsettiğim gibi konum dolasıyla sık karşılaştığımız konulardan bir tanesi. Çeşitli araçlarda istif şeklinde üst üste taşınan kaçırılmaya çalışan çok insan var. Aslında çoğu da dolandırılıyor. Çeşitli şekillerde yakalananlarda var. Bu içler acısı bir durum. Bu şekilde öldürülen insanlarda var. En vahşeti de bu. Göçmen kaçakçılığı ve yasadışı yollarla yurt dışına kaçma olaylarında öldüren, öldürülen çok mağdur insan var. Bundan dolayı göçmen kaçaklığında cezaların en üst seviye de olması gerektiğini düşünüyorum. Sınırdan alınacağını söylenen devletler daha sonrasında göçmenleri almaktan vazgeçince çoğu insan mağdur oldu.
- Edirne ve Havsa’yı Değerlendirecek Olursanız Neler Söyleyebilirsiniz?
Av. Esra Arabacıoğlu: Coğrafi konum olarak Havsa’da bildiğiniz üzere bir dört yolumuz var. Osmanlı köyüne doğru gidildiğinde otobana bağlanılarak Kırklareli’ye gidebiliyoruz. Daha sonra Çanakkale’ye ulaşım sağlayabiliyoruz. Havsa’dan İstanbul’a ve sınır şehri olan Edirne’ye ulaşım sağlanabiliyor. Bana göre Havsa geliştirilmeli. Biz arkadaşları ile birlikte “Havsalı’lar Yardımlaşma Derneği” isimli bir dernek kurma çalışmaları içindeyiz. Amacımız hem Havsa’yı geliştirmek hem de Havsa’da yaşayan insanlara yardımcı olmak.
Havsa’da bir lojistik merkezi var ve Edirne açısından da önemli rol oynamakta. Aynı zamanda çalışmaları devam eden hızlı tren hattı da biliyorsunuz ki Havsa’dan geçiyor. Havsa’ya bir durak kurulduğu takdirde Havsa Edirne’nin bir mahallesi gibi olacaktır. Meslektaşlarımın çoğu neden Havsa’da büro açtığımı sorguladılar ama ben burayı seviyorum ve gelişmeye değer bir yer olduğunu söyle bilirim. İleride çok büyük bir merkez olacağını düşünüyorum. Ticari anlamda Havsa’yı kalkındıracak yatırımcıların buraya geldiklerinde çok kazanacağına da eminim.
- Edirne Turizmini Değerlendirebilir Misiniz?
Av. Esra Arabacıoğlu: Edirne turizmi tabi ki sınır şehri olduğu için çok kıymetli. Tek sıkıntımız uzak bir köşede kalmış olması. Ben Konya’da okudum. Konya çok merkezi bir yerde. Civar illere yakın istediğiniz yerlere kolayca ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Ama Edirne İstanbul’dan dolayı biraz uzak kalıyor. Yani İstanbul Edirne’yi biraz kilitliyor diyebilirim. Hızlı tren geldikten sonra turizm açısından şuan ki Edirne potansiyelinin 2-3 kat artabileceğini söyle bilirim. Hızlı trenden sonra birde havalimanımız olabilirse daha iyi olabilir diye düşünüyorum. Evet, Çorlu havalimanı yakın fakat Çorlu’daki uçak seferler sayısı az. Edirne’ye de bir hava alanı yapılsa, özellikle Havsa’ya yapılsa turizmin 10 kata kadar artacağını düşünüyorum. Kültürel anlamda Edirne çok fazla hazineye sahip. Edirne, bin 585 tescilli tarihi eseriyle, İtalya’nın Floransa kentinden sonra metrekareye göre en çok tarihi eser düşen Avrupa’daki ikinci şehir olma özelliğini taşıyor.
Aslında Edirne’nin Turizminin Havsa’dan başlaması gerekiyor. Havsa, Edirne ye gidecek turistlerin ilk ağırlama yeridir. Burada mola veren turistler öncelikle Mimar Sinan’ın eseri olan Sokullu Mehmet Paşa (Kasım Paşa) külliyesi arasta çarşısındaki dua kubbesinde duaların yapılmasından sonra Edirne gezilerine Havsa’dan başlamasının daha uygun olacağı kanısındayım. Havsa’da gezilip görülmeye değer birçok eser var;
MİMAR SİNAN NIN USTALIK ESERİ, Sokullu Mehmet Paşa (Kasım Paşa) Külliyesi:
Külliye Havsa ilçesinin merkezinde olup, Edirne –İstanbul yolu üstündedir. Sokullu Mehmet Paşa, oğlu Kasım Paşa adına 1576-1577 de Mimar Sinan a yaptırmıştır. Külliye; iki kervansaray, cami, medrese, imaret, çifte hamam, tekke, köprü ve arastadan oluşmaktadır. Günümüze yalnız cami, hamam, cami havlusuna dayalı ve ne olduğu anlaşılamayan ocaklı –nişli bir duvar, arastanın ortasında cami ile kervansarayı bağlayan dua kubbesi ve külliyeye daha sonra eklenmiş çeşme görülmektedir.
Özellikle dua kubbesi yapı özelliği ve geçmişteki önemi nedeni ile görülmeye değer ir yapıdır. Külliyeyi oluşturan yapılar 1987 yılında onarım geçirmiş olan Dua Kubbesi, Kubbenin altından dolayısı ile külliyenin ortasından geçen Mimar Sinan Caddesi üzerinde bulunmaktadır.
ARASTA: Dua kubbesi 1987 yılında onarılmış olmasına rağmen, Mimar Sinan caddesi boyunca yer alan dükkânlar yok olmuştur. Arasta dükkânlarının kuzeyine doğru uzayan bir duvar kalıntısı üzerinde, mekânların varlığını işaret eden ocak ve nişler görülmektedir.
Arasta dükkânlarının faaliyette olduğu dönemde dükkânlarda ticaretle iştigal eden esnaf her gün dükkânlarını açmazdan önce, Dua Kubbesi altında toplanıp, dualarını yaptıktan sonra dükkânlarını açıp çalışmaya başlarlardı.
Eski bir gravürde görülen dükkânların, beşik tonozlu ve kurşun kaplı geniş saçaklı oldukları anlaşılmaktadır.
Dua Kubbesinin doğu ve batı cephelerinde izleri görülebilen dükkân yapılarının rekonstrüksiyonunun için, bu alanda kazı yapılarak temellerin ortaya çıkarılması ve arşiv belgeleriyle desteklenmesi ile dükkân yapıların gün yüzüne çıkarılması mümkündür. Bu külliyenin benzer özelliklerini Lüleburgaz da ki Sokullu Külliyesinde görülür.
SOKULLU KÜLLİYESİ CAMİSİ: Külliyenin en anıtsal yapısı olan Sokullu Mehmet Paşa Camisi 16.yy dan bu güne bir çok onarım görmüş bulunmaktadır. Caminin bugün yok olmuş son cemaat yeri revağının üç kubbeli olduğu, Sokullu Külliyesi Camisinin son cemaat yerinin yeniden inşa edilmesi ile Camii bir bütünlük kazanmıştır.
SOKULLU KÜLLİYESİ HAMAMI: Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’nin günümüze ulaşan bir diğer yapısı çifte hamamdan geriye, harabe halindeki sıcaklık bölümleri kalmıştır. Metruk durumdaki hamamın etrafındaki dükkânlar 2007 yılında yapılan düzenlemeyle kaldırılmıştır.
Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından onarım projesi yapılmış olan hamam Sokullu Vakfı başkanının onayını beklediği belirtilmiştir.
SOKULLU MEHMET PAŞA KÜLLİYESİ NİN HAVSA İÇİN ÖNEMİ: Havsa halkı, özellikle esnaf, ‘Sokullu Mehmet Paşa Külliyesinin onarılmasından’ çok memnun olduklarını belirttiler. Edirne deki tarihi eserleri, özellikle Mimar Sinan nın ustalık eseri Selimiye Camisini ziyaret edenlerin Havsa da ki Mimar Sinan nın yine ustalık eseri olan Sokullu Mehmet Paşa Külliyesini mutlaka görmeye gelmeleri için davet ediyorlar.
Havsa Belediye Başkanı Av. Aydın Balkan: “Sokullu Mehmet Paşa Külliyesinin restorasyonunun yapılması Havsa ya büyük değer kazandırmıştır. Hamamın ve Arasta dükkânlarının yapılması ile Havsa bir o kadar daha değer kazanacaktır. Mimar Sinan’ın ikinci bir ustalık eseri olan ‘Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’ni ziyaret etmeleri için bütün yerli ve yabancı turistleri davet ediyoruz. Havsa halkı kendilerini ağırlamaya hazır. Havsa ziyaretlerinin anılarının başköşesini süsleyeceğine eminim.”
HACI SÜLEYMAN EFENDİ CAMİ: Hacı Süleyman Efendi Camisinin kapladığı alan 442 m2 olup caminin inşaat alanı 140 m2 dir. Bina inşaatı taş ve tuğla olup çatısı ahşap kırma çatıdır. Çatı alaturka kiremit ile kaplıdır. Caminin yapımı 1520 yılındadır. Cami yöre ustaları tarafından yapılmıştır. Cami,1891 yılında bir tamirat geçirmiştir.1912-1913 Bulgar (Balkan) harbinde caminin minaresi yıkılmış olup bilahare yapılan minaresi günümüze kadar iyi ir şekilde kalmıştır.1980 senesi sonrasında cami bir sene müddetle kömür deposu olarak kullanılmıştır.
Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından onarılarak 2021 senesinde kullanıma hazır hale getirilmiştir.
VATAN UĞRUNA ŞEHİT OLANLARIMIZ: Milis Kuvvetlerinden Kara Öreğli den Davut, Tekirdağ Kırklar’dan Ahmet, Çorlu’dan Fedai vatan müdafaası için savaşırken düşmanlar tarafından şehit edilmeleri üzerine burada defin edilerek ebediyete yolcu edilmişler, bizlerin kalbinde ise ebediyen yaşayacaklardır. (Sokullu Camisi avlusunda yatmaktadırlar)
İNTİKAM ANITI: 1912-1913 (Bulgar) Balkan savaşında bu vatan uğruna şehit olanlarımız için bu intikam anıtı dikilmiş olup, bizlere o kötü günleri unutmayıp devamlı hatırlatmaktadır. Bu vatan kolay kazanılmamıştır. Kolay kolay bu vatanı kimse alamaz. Dün bu vatan için nasıl can vermişsek yine can vermeye hazırız. Vatanımıza göz dikenler bunu bilmeliler. (Sokullu Camisi avlusundadır)
KURT BEY: Osmanlı ordusu kumandanlarından Kurt Bey, Bizans ordusu ile Osmanlı ordusunun Sazlıdere mevkiinde ki şiddetli savaşta şehit düşmüş kahraman bir kumandandır.
Kabri Havsa belediye binası yakınındadır.
Sınır Ötesi Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.