Balkanların tarih Müzesi’ne (Hıdırlık Tabyaları) tur otobüslerinin çıkması sorununa çözüm aranıyor

0

Balkanların tarih Müzesi’ne (Hıdırlık Tabyaları)  tur otobüslerinin çıkması sorununa çözüm aranıyor

Edirne’ye gelen ‘Tur Otobüslerinin’ Balkanların tarih Müzesi’ne (Hıdırlık Tabyaları)  gitmeleri için yol olmaması Edirne Valiliği’nin sorunu oldu.

Edirne Tarih Turizm ve Kültür Derneği Başkanı Sami Gültekin konu ile ilgili yetkili makamlara dilekçe vermesine rağmen soruna çözüm bulunmadığına dikkat çekerek; sorunu yerinde görülerek daha iyi anlaşılması, gerekli kurumlarla iletişe geçmesi için Ak Parti Edirne İl Yönetim Kurulu üyesi Candemir Çekiç ve Edirne Tarih Turizm ve Kültür Derneği Üyesi Ceyhun Köselerden ile birlikte Balkanların tarih Müzesi’ne (Hıdırlık Tabyaları) mevkiine gitti.

Başkan Sami Gültekin, Ermeni mezarlığından geçen yolun gidiş yolu yapılmasını ve şu anda kullanılan yolun ise geliş yolu olarak kullanılması ile sorunun çözülebileceği fikrini yetkili makamlara iletmesi için Ak Parti Edirne İl Yönetim Kurulu Üyesi Candemir Çekiç’e anlattı.

Çekiç: “Balkanların tarih Müzesi’ne (Hıdırlık Tabyaları)  tarih, kültür ve Edirne turizmi için çok önemlidir.

  • Edirne’de ilk istihkâm (savunma amacıyla arazi üzerinde yapılan her türlü yapı) inşaatlarına, 1829 yılındaki Rus işgali karşısında Divan-ı Hümayun tercümanı Hoca İshak Efendi’nin nezareti altında başlanmıştır. İnşa edilen bu yapılardan en önemlilerinden birisi I. Balkan Savaşı’nda da kullanılan Hıdırlık Tabyası’dır.
  • Hıdırlık Tabyası 1884-1888 yılları arasında Mirli ve İsmail Hakkı Bey’in başkanlığındaki İstihkam Komisyonu tarafından yaptırılmıştır.
  • Hıdırlık Tabyası, yaklaşık 1800 metreyi bulan çevresi ile Edirne’deki en büyük tabyadır.
  • Tabya: Nizamiye Ana Giriş Binası, Koğuş Binası, Topçu Odaları, Topçu Bataryaları (Top Mevzisi), hendek ve avludan oluşmaktadır.

Edirne’de ki Hıdırlık Tabyalarında, Şükrü Paşa komutasında Bulgarlara karşı destansı bir direnişin gösterildiği karargâh binası, 18 adet topçu odası, 120 metrelik tünel ve 4 adet dehliz odası bulunur. Balkanlar üzerinden gelen düşman ordularının ciddi bir direnişle karşılaşmadan başkent İstanbul’a kadar gelmesi Osmanlı yönetimini Edirne’de savunma hattı oluşturmaya sevk etmiş. Bunun üzerine şehirde en büyüğü Hıdırlık olmak üzere 30’a yakın tabya inşa edilmiş. Hıdırlık Tabya, 1886-1888 yılları arasında inşa edilmiş ve Balkan Savaşları’nda ünlü Edirne savunmasının karargâh binası olarak kullanılmıştır.

1912-1913 Balkan Savaşlarındaki Edirne Savunmasının simge mekânı kabul edilen Hıdırlık Tabya’nın Balkan Savaşları’nın 100. yılı anısına aslına uygun restorasyonu 17.07.2015 tarihinde bitirilmiştir. Restorasyon sonrası alanın tekrar atıl durumda kalmaması için “Edirne Balkan Tarih Müzesi” olarak işlevlendirilmesi uygun görülmüştür.

Yapının restorasyon sonrası kullanım amacı; Türklerin Rumeli’ye geçişi ile gerçekleşen Edirne’nin 1361 yılındaki fethinden 1913 yılındaki Balkan Savaşı sonrasına kadar Türklerin Balkanlar’daki 600 yıllık tarihini anlatan “Balkan Tarihi Müzesi” olarak belirlenmiş.

Hıdırlık Tabya’da teşhir-tanzim çalışmaları kapsamında taşınmazın restorasyonu sırasında açığa çıkan buluntu ve tabyanın faal dönemini yansıtan materyaller ile Balkan Savaşları Dönemi ile Erken Cumhuriyet Dönemini yansıtan top, tüfek ve tabanca gibi ateşli silahlar, gülleler, bilumum savaş araç gereçleri ve yine dönemini yansıtan askeri kıyafetler kullanılmıştır.

Bu derece önemli tarih, kültür ve turizm hazinesi bir yere turist otobüslerinin çıkamamasına bir an önce çözüm bulunması için konuyu İl Başkanım Belgin İba’ya detaylı şekilde anlatacağım. En kısa zamanda çözüm bulunmasını sağlayacağım.” dedi.

 


Sınır Ötesi Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Sizinle ne düşündüğümüzü paylaştığımız gibi, sizin düşüncelerinizi de duymak istiyoruz! Yorumunuzu paylaşın, geri bildiriminizi bekliyoruz!

Sınır Ötesi Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin