Bulgaristan dezenfekte parasıyla zengin oldu
Bulgaristan dezenfekte parasıyla zengin oldu
- Avrupa’dan Türkiye’ye karayolundan seyahat edenlerin en çok kullandığı güzergah olan Bulgaristan’da araçlara yıllardır uygulanan ‘Dezenfekte işlemi’nin arkasından büyük bir skandal çıktı.
Türkiye’den dönen araçları ilaçlı su ile dezenfekte ettiğini belirten Bulgarlar, araç başına en az 3 euro alıyor. Hatta bu ücret zaman zaman 5,9 euroya kadar çıkıyor.
Türk sürücülerin ‘Düpedüz soygun’ diye değerlendirdiği uygulama her yıl yoğun eleştiri alıyor. Bulgarların bu sayede milyonlarca Euro kazanması tepki çekerken işin arkasında başka bir skandalın olduğu da ortaya çıktı.
Toplanan paralarla zenginleştiler
Yolsuzlukla mücadele kapsamında inceleme yapan Bulgar yetkililer, sınır kapılarında dezenfeksiyon işini yapan özel şirketlerin ‘Belirsiz koşullar altında zenginleştiği’ sonucuna vardı. İddiaya göre ihale yoluyla bu işi devralan bazı şirketler, yıllarca toplanan paraların bir kısmını kendi kasasına yönlendirdi ve Bulgaristan devletine aktarmadı.
Bulgar basınında yer alan bu bilgiye göre zaten tartışmalı olan ve sürücülerin adeta soyulduğu bu uygulamada meğer Bulgar devleti de dolandırılmış. Yetkililer, bu uygulamadan ne kadar para toplandığı ve bunun ne kadarının özel şirketlere aktarıldığı konusunda bir açıklama yapmadılar. Olayla ilgili gelişmelerden büyük ihtimalle bir sonuç çıkmayacaktır.
Neden yapıyorlar? Gerçekten ilaçlı mı?
Dezenfekte uygulamasının yıllardır tartışılmasının sebebi çok açık: Ülke, Türkiye’den gelen araçların tehlikeli olabileceğini ve bu nedenle ilaçlandığını iddia ediyor.
Ancak bir çok kişi, ilaçlı suyun etkisiz bir sıvı, hatta su olabileceğini bile düşünüyor. Kimse araçlara tam olarak ne sıkıldığını bilmiyor. Bu konuda yetkili makamlardan da bir açıklama yapılmıyor. Üstelik Bulgaristan bu işi yapan tek ülke. Madem Türkiye’de böyle bir tehlike var, o zaman diğer ülkeler neden aynısını yapmıyor? diye soranlar da var.
Bulgaristan’ın vazgeçmemesi üzerine Türkiye de bir süre önce benzer bir uygulamaya başlamıştı. Bu da misilleme olarak değerlendirilmişti. Sonuçta sıkıntıyı çeken daima sürücüler oluyor.
Sınır Ötesi Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.