Cenk Dilmeç: “Edirne İnşaat Sanatkârları Odası Başkanlığına Neden Mi Adayım?”

0

Cenk Dilmeç: “Edirne İnşaat Sanatkârları Odası Başkanlığına Neden Mi Adayım?”

  • Kendinizi tanıtırmısınız?

Cenk Dilmeç: 1982 Edirne doğumluyum, rahmetli tornacı Ümit Usta’nın oğluyum. 2004 yılının Aralık ayında Cenk İletişim adı ile cep telefonu tamir bakım hizmeti vermek için Edirne’de ayakkabı tamircilerinin bulundu sokakta oldukça küçük bir dükkânda ilk iş yerimi açarak işe başladım. 18 yıldır aynı işle uğraşıyorum. Şimdi eski işyerime yakın Medrese Sokakta daha büyük bir dükkânda aynı isim ile aynı hizmeti sürdürüyorum.

Çevremin yoğun ısrarı ile Edirne Esnaf Sanatkârlar Odasına bağlı Edirne İnşaat Sanatkârları Odası Başkanlığına adayım.

  • Siz cep telefonu tamir bakım işi ile uğraşıyorsunuz, neden İnşaat Sanatkârları Odası Başkanlığına adaysınız?

Cenk Dilmeç: Bizim kendimize ait Elektrikçiler, Elektronikçiler Odası veya Sanatkârları Odası gibi bir kuruluşumuz yok. Edirne İnşaat Sanatkârları Odası’na bağlıyız.

Edirne İnşaat Sanatkârları Odası’na sadece biz değil, birçok meslek kuruluşu daha bağlı. Örneğin, elektrikçiler, mobilyacılar, emlakçı, nalbur, telefoncu, bilgisayarcı, reklamcı, güvenlik sistemci, gazeteci, yazılımcı, inşaatçı, tesisatçı, ses ve sahneciler,  keresteciler meslek gurupları ile başkanlığına aday olduğum aynı odaya bağlıyız.

  • Neden adaysınız?

Cenk Dilmeç: Edirne İnşaat Sanatkârları Odası Başkanlığına Neden Mi Adayım? Az önce de söylediğim gibi çevremin yoğun ısrarı aday olmaya karar verdim. Çevrem beni genç, girişken, hırslı, yeniliklere açık fikirli, başarılara doğru kararlı yol alacağıma inanıp güvendikleri için aday olmamda ısrarcı oldular. Örneğin Edirne Esnaf Sanatkârlar Odası dışında, Milliyetçi Çalışanlar Derneği, Edirne Tarih Turizm ve Kültür Derneği, Türkiye ve Balkan Ülkeleri Dostluk Kültür Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği gibi birçok sivil toplum kuruluşunun da aktif üyesiyim.

Kısmet olup ta Edirne İnşaat Sanatkârları Odası Başkanı seçilince ilk işim her meslek dalından oluşturacağımız ekibimizle oda işlemlerini matbu evrak işlevlerinden elektronik ortama taşımak için çalışmalar yapacağız. Örneğin emlakçıların sorununu ekibimizde ki emlakçı arkadaşım bize taşlayacak. Mobilyacıların sorununu mobilyacı arkadaşımız bize taşıyacak. İnşaatçıların sorununu, inşaatçı arkadaşımız bize taşıyacak. Yani ekibimizde her sektörden bir arkadaşımız bulunacak kendi sektörünün sorunlarını bize taşıyacak, çözümü birlikte bulacağız.

Edirne İnşaat Sanatkârları Odası’nın üyesiyim şimdiye kadar hiçbir faydasını görmedim. Mesaj geliyor, oda aidatınızı ödeyin diyorlar. Gidip ödüyoruz o kadar. Seçim çalışmalarında ziyaret ettiğimiz çoğu arkadaşımızda benimle aynı fikri taşıyor ve aynı şeyi söylüyor. “Bu odanın şimdiye kadar bize hiçbir faydası olmadı! Bu oda ne iş yapar?” diyor.

Efendim; Ülkemizde 181 ticaret ve sanayi odası, 57 ticaret odası, 12 sanayi odası, 2 deniz ticaret odası olmak üzere toplam 252 oda ile 113 ticaret borsası bulunmaktadır.

Bu odaların kuruluş amacı, ticaret dallarını bir çatı altında toplamak, yani bir nevi sendikal faaliyet yürütmek ve bir yandan da bağlı oldukları sektörlerin sıkıntılarını çözmek.

Birliğimiz ve bağlı odalarımız, ahilikten gelen ilkelerini kaybetmeden bugün de ülkemizin en dinamik unsurları olan esnaf ve sanatkâr kesiminin, toplumun ekonomik, sosyal, siyasal oluşumunda hak ettiği yeri alması, daha çağdaş ve güçlü bir yapıya ulaşması için gerekli çalışmaları sürdürülmektedir.

Bize bağlı her sektöre gerekiyorsa, Edirne Halk Eğitim Merkezi Kurs Merkezi’nden kurslar talep edip arkadaşlarımızın kendilerini yenilemelerini, güncel bilgilere ulaşmalarını sağlayacağız. Sonuç olarak örgütlü bir kuruluş olmak öncelikli hedefimiz.

Edirne İnşaat Sanatkârları Odası üyelerine böyle bir anlayışla hizmet sunulunca esnaf odasından şikâyetçi olmayacak.  Biz odanın mevzuatının görevlerini zaten yapacağız. Bunlardan bahsetmiyoruz. Esnafı her ay belirli periyodlarda ziyaret edip sorunlarını dinleyeceğiz, edinimlerimizi çözüm noklarına ileteceğiz? Sıklıkla yetkililere esnafın sorunlarını ulaştırıp netice ulaşmasını takip edeceğiz? Projeler üreteceğiz, yapacağımız çalışmalara yüksek katılım sağlayacağız ve sonuç alacağız? Devletin esnafa desteklerini, kendi desteğiniz gibi sunamayacağız. Bunu da belirtelim.

Edirne İnşaat Sanatkârları Odası üyesi esnaf, kendilerine hal, hatır sormayan, kapısını açmayan Oda Başkanları olduğunu iddia ediyor. Hatta Oda Başkanlarını tanımayanlar var! Esnaf diyor ki; “En azından gelsinler, gönül almasını bilsinler. Bir çayımızı içsinler. Aidat istemek için ve seçimden seçime gelmesinler. Yağmasalar da gürlesinler.” diyorlar.

Bazı üye esnaf arkadaşlarımız esnaf derneği kurulmuşlar. Önce kendimize sonra da, bu derneği kuranlara şunu sormalıyız; Edirne İnşaat Sanatkârları Odası size yetemiyor mu, sesinizi duyuramıyor mu da siz ayrı bir yapılaşma içine giriyorsunuz? Ve akabinde gönüllerini almalıyız. Birlik ve beraberliği sağlamalıyız.

Biz seçildikten sonra, kapı kapı gezip şehrin erklerine sorunlarını ileteceğiz, esnafların sorunlarını dile getireceğiz? Ya da diğer esnaflara ve oda başkanlarına; yürüyün, birlikte sorunlarımızı iletelim, diyeceğiz? Bize bağlı esnafın çaylarını içip, dertlerini dinleyeceğiz ama sadece dinlemekle kalmayıp yetkilileri sürekli bilgilendirip ve sorunlara çözüm odaklı yaklaşmalarını rica edeceğiz. Takipçisi olacağız.

Kendimize Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’ nu örnek alacağız. “tüm enerjimiz ile ‘oda ne işe yarar’ imajını ortadan kaldırmak için çalışacağız” 

Biz esnafın sorunlarını yetkili ve etkililere duyuralım ki göremediklerini görsünler, eksiklikleri varsa gidersinler, sorunları çözsünler, vatandaşla iç içe olsunlar, vatandaşa “Hallederiz” deyip geçiştirenlerden olmasınlar, yetkili ve vatandaşlar arasında bağ olmaya çalışacağız. Eleştiriye gelemeyenler, sürekli övülmek isteyenler, basamak yapmak isteyenler olsa da biz yapılan işle, yapılmayanla ve vatandaşın memnuniyetiyle ilgileniyoruz. Yapılmayanları yapmış gibi göstermeyeceğiz.

  • Edirne İnşaat Sanatkârları Odası Başkanı seçilince yetkiniz dahilinde üyelerinize ne gibi faydalar sağlayabilirsiniz?

Cenk Dilmeç: Fuar sergi ve etkinliklerden üyelerimiz haberdar edilerek katılım için ücretsiz araç sağlayacağız. Üyelerimizin tamamının düğün mevlit cenaze gibi etkinliklerine katılım sağlayarak bir aile olduğumuzu göstereceğiz.

Tüm üyelerimizin KOSGEB desteklerinden faydalanması için KOSGEB Müdürlüğü ile devamlı işbirliği içinde olacağız. KOSGEB’in açacağı ücretsiz girişim teşvik kurslarına katılım sağlayarak destek ve teşviklerinden üyelerimizin faydalanmaları sağlayacağız

İş ve kazası ve meslek hastalıkları nedeni ile rahatsızlanan üyelerimize imkanlarımız ölçüsünde gerekli desteği vereceğiz. Hayatını kaybeden üyelerimizin ailelerine sahip çıkacağız.

Gençliğinin en güzel yıllarını mesleğine vererek emekli olan, tek başına hayatını sürdürmekte zorluk çeken üyelerimize her türlü desteği sağlayarak gerek hastane, gerek huzur evi gerek bakım merkezlerine yerleştirilmesi hususunda hizmetlerinde olacağız.

Pandemi döneminde tüm esnafımızla beraber Edirne İnşaat Sanatkârları Odası üyeleri de zor günler yaşadı. Bazı üyelerimiz pandemi yardımlarına başvurarak ekonomik destek aldı. Ancak birçok üyemiz konudan haberdar olmadığı için desteklerden faydalanamadı. Yönetime seçildiğimizde bu imkanlardan faydalanılması için konunun takipçisi olacağız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir