Bulgaristan’da Bu Hatayı Yapanın Arabanızı Çaldırmayın

0

Bulgaristan’da Bu Hatayı Yapanın Arabanızı Çaldırmayın

  • Avrupa’dan Türkiye’ye karayolundan seyahat edenlerin en çok sorun yaşadığı ülke Bulgaristan olarak gösteriliyor. Son örnek bir gurbetçinin otomobilinin Bulgaristan’da gündüz vakti nasıl çalındığı gözler önüne serdi.

Almanya’nın Ingolstadt şehrinden İzmir’e yolculuk yapan Makbule ve Mehmet S. çifti, Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da akıl almaz bir olayla karşılaşmıştı. Sadece 15 dakikalığına mola veren ve araçtan uzaklaşan çift, döndüğünde otomobillerinin çalındığını fark etmişti.

Aracı bulmak için çevreden yardım isteyen aileye, benzin istasyonunda mola veren diğer sürücüler yardım etmezken olay yerine derhal polisi çağırdılar. Polis tarafından yapılan kamera incelemelerinde aracın kamera görüntü alanına girmediği tespit edildi. Bunun üzerine karakola götürülen aileye, herhangi sabıkası olup olmadığına kadar detaylı sorular soruldu.

Detaylı ve uzun süren ifadenin üzerinden 5 saat geçtikten sonra aracın mobeseye yakalandığını ve kaybolduğu noktadan yaklaşık 25 kilometre uzakta olduğu aileye söylendi.

Karakolda, araca ulaşılması için herhangi işlem yapılmadığını söyleyen gurbetçi, aracın bulunma imkânının zor olduğunu ve yine aracın bulunduğu bölgeye yakın bir konumda çalıntı araçların parçalandığı bir alan olduğu söylendi.

Mağdur gurbetçi Mehmet S. aracın içinde özel eşyaları ile Türk telefonu ve kredi kartının bulunduğunu söyledi. Kredi kartını ilgili banka ile iletişime geçerek iptal ettiren gurbetçinin aracına ne yazık ki ulaşılamadı.

Nakit parasını bulundurduğu çantayı ve pasaportlarını üzerinde taşıyan gurbetçi aileye anavatana dönmesi için ifade esnasında tercümanlık yapan Tanya Hanım yardım etmiş.

Aile oğluna ulaşarak önce İstanbul’a bilet aldırmış ve Tercüman Tanya Hanım aileyi havalimanına bırakmış. Önce İstanbul’a gelen aile ardından memleketi İzmir’e ulaşmış.

En önemli kuralı çiğnedi

Her ne kadar Avrupa Birliği’ne de girse Bulgaristan’daki güvenlik sorunu ne yazık ki hala devam ediyor. Eskiden çok sık rastlanan otomobil hırsızlıkları ve gasp olayları sayı olarak azalsa da sürüyor.

Mağdur gurbetçi polise başvursa da aracın yeri tespit edilemedi. Gurbetçi sürücüler yıllardır Bulgaristan ile ilgili uyarılıyor. Sürücülere nasıl hareket etmeleri gerektiği, neler yapmamaları gerektiği hatırlatılıyor. Ülke ile ilgili yapılan en önemli uyarıların başında mola verirken yapılmaması gerekenler geliyor.

Birçok deneyimli gurbetçi sürücüler şunu çok iyi bilir: Ülkede nerede olursan ol, hiçbir zaman aracını terk etme. İster şehir içinde olun, ister şehir dışında bir benzin istasyonu veya bir dinlenme tesisinde, kural hep aynıdır. Eğer mola veriyorsanız aracınızdan uzaklaşmayın. Daima görebileceğiniz yerde olsun. Hatta işinizi garantiye almak istiyorsanız daima araçta bir kişi beklesin.

1 kişi nöbette kalmalı

Aynı uyarı aracının yakınında uyuyanlar için de geçerli. Bazı vatandaşlar aracının yakınında yere yatak kurup uyuyorlar. Diğer aile fertleri de yakındaki kantin veya restoranda oturuyorlar. Bu davranış da Bulgaristan için riskli.

Araçta daima 1 kişi nöbette kalmalı. Hatta bu kişi uyumamalı. Ne yazık ki araçta uyumak da çare değil. Soyguncular bu durumda belki aracı çalamıyorlar ancak siz uyurken aracın camını kırıp değerli eşyalarınızla kaçıyorlar.

Otelde kalacaklar dikkat

Eğer herhangi bir sebeple Bulgaristan’da konaklamanız gerekiyorsa mutlaka bir oteli tercih edin. Ayrıca otelin kapalı, güvenlik kameralı ve özel görevlisi olan bir otoparkı olmasına önem gösterin. Ancak bu şekilde herhangi bir endişe durmadan gece aracınızı park edebilirsiniz.

Ülkede geçtiğimiz yıllarda çok sayıda soygun ve gasp olayı yaşandı. Bulgaristan’da birçok suç örgütü yabancı plakalı araçları gözüne kestirerek ortadan çalıyor. Ne yazık ki bunların izini bulması pek mümkün olmuyor.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir