Bulgaristan’da Gurbetçilere Yeni Hırsızlık Tuzağı

0

Bulgaristan’da Gurbetçilere Yeni Hırsızlık Tuzağı

  • İzinlerini tamamlayan ve yaşadıkları ülkelere geri dönen gurbetçilerin son dönemde Bulgaristan‘da mağdur olduğuna dikkat çekiliyor.

Bazı sürücüler ‘Bulgaristan artık güvenli, herhangi bir olay yaşanmıyor’ düşüncesiyle tedbiri elden bırakıyor. Ancak durum çok farklı: Henüz kısa süre önce 2 gurbetçi vatandaşın otomobili çalındı.

Hem Türkiye’ye gidiş hem de dönüşte en çok kullanılan güzergah olan Bulgaristan’da gece veya gündüz daima otomobillerinize dikkat etmeniz gerekiyor. Aksi taktirde göz açıp kapayıncaya kadar aracınızdan olabilirsiniz.

Son yaşanan olayda bir vatandaş kısa süreliğine aracından inmiş ve ne yazık ki anahtarı üzerinde bırakmıştı. Mağdur gurbetçi ‘Her şey bir anda oldu. Aracıma binip ortadan kayboldular. Engelleyemedim’ demişti. Ne yazık ki ülkede bu tür olaylara çok sık rastlanıyor. Benzin istasyonları, dinlenme tesisleri veya şehir içlerinde dolaşan hırsızlar özellikle yabancı plakalı araçları takip edip doğru zamanı kolluyorlar. Siz aracınızdan ayrıldığınız an ise harekete geçiyorlar. Son olayda yaşandığı gibi bir de araç sahibi anahtarı üzerinde bırakınca iş hırsız için daha da kolaylaşıyor.

Yardıma gelenlere dikkat

Gurbetçi sürücülerinin bu sebeple mola verdikleri yerlerde gözünü dört açması gerekiyor. Aynı şekilde size yol göstermeye çalışanlar, para bozdurmak isteyenler, yol soranlar veya aracınızda bir arıza varsa yardımcı olmaya çalışanlar da olabilir.

Bu kişilere karşı da dikkatli olun. Geçmişte bir çok kez bu durumlar sonrası mağduriyetler doğdu.

Bulgaristan’dan transit geçecek vatandaşların şu hususlara uymaları tavsiye ediliyor:

* Gündüz seyahat etmek,

* Ana yolları tercih etmek suretiyle yolculuk yapmak,

* Mümkün olduğu takdirde küçük gruplar oluşturarak birbirinden kopmadan seyahat etmek,

* Bazı Batı Avrupa ülkelerinden Bulgaristan’a oto-trenle seyahat ederken Sofya yerine, Türk sınırına yakın Svilengrad şehrine kadar yolculuk yapmak,

* İhtiyaçların ötesinde nakit para ve ziynet eşyası taşımamak,

* Bir olay olduğunda derhal polise başvurarak, zabıt tutturmak; gerekiyorsa en yakın temsilciliğimizle temas ederek yardım istemek, (112 acil durum hattı Türkçe servis vermektedir)

* Mümkün olduğunca duraklama ve konaklamadan kaçınmak, Bulgaristan’dan en kısa sürede geçmek,

* Konaklama durumunda ise, taşıtları korumalı park yerleri veya kapalı garajı olan otellerde park edip şehirde taksi kullanmak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir