Bulgaristan’da ‘Yeşil Sertifika’ Zorunlu

0

Bulgaristan’da ‘Yeşil Sertifika’ Zorunlu

  • Yen tip koronavirüs (Covid-19) salgınının 4. dalgasının yaşandığı Bulgaristan’da vaka sayısı ve ölümlerin artması nedeniyle alınan ilave önlemler kapsamında ‘yeşil sertifika’ zorunluluğu getirildi.

(Haber: Kadriye Isuf Uğurlar) Sağlık Bakanı Stoyço Katsarov, düzenlediği basın toplantısında, ‘Ülkede 21 Ekim’den itibaren vatandaşlar lokanta, eğlence yerleri, otel, sinema, tiyatro, sirk, konser, galeri, AVM, spor salonları ve kulüplere sadece aşılı olduklarını kanıtlayan yeşil sertifika ile girebilecek’ dedi.

Sertifikanın bu tür yerlerin personeli için de zorunlu olacağını açıklayan Katsarov, hasta ziyaretlerinin geçici olarak yasaklandığını ve Covid-19 vaka sayılarının 100 bin kişide 750’ye ulaştığı belediyelerde öğrencilerin uzaktan eğitime geçeceklerini duyurdu.

Yeşil sertifika üniversite ve yüksekokullarındaki eğitim için de zorunlu olacak.

Bakan Katsarov, olası hile girişimlerinin önlenmesi için sertifika veren sağlık merkezlerine sıkı denetim uygulanacağını dile getirdi.

Vakalarda endişe yaratan artış

Bu arada Sağlık Bakanlığının verilerine göre nüfusu 6,9 milyonluk Bulgaristan’da sadece 2 milyon 634 bin 699 kişi iki doz aşılanmış bulunuyor.

Ülkede son 24 saatte yeni vaka sayısı 4 bin 957’e çıktı, 124 kişi öldü. Ölenlerin yüzde 95,16’si aşılı olmamasına rağmen aşı kampanyası büyük sorunlarla yürütülüyor. Aşı karşıtı ön yargılarının yaygın olduğu Bulgaristan’da son 24 saatte sadece 9 bin 907 kişi aşı oldu.

Kıymetli vatandaşlarımız, Bulgaristan Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan Bulgaristan içindeki düzenlemelere ilişkin genelgeye https://www.mh.government.bg/…/zapoved_merki_19_10_2021…
linkinden ulaşılabilmektedir. Anılan genelgenin Büyükelçiliğimizce yapılan gayriresmi tercümesi de aşağıda sunulmaktadır.
Kıymetli vatandaşlarımızın Bulgaristan Sağlık Bakanlığı’nın açıklamalarını takip etmelerini tavsiye ederiz.
Vatandaşlarımıza neşeli ve sağlıklı günler dileriz.
Saygılarımızla.
“BULGARİSTAN CUMHURİYETİ
SAĞLIK BAKANLIĞI
SAĞLIK BAKANI
TALİMATNAME
No. RD-01-856/19.10.2021
Sağlık Kanunu’nun 61. maddesi, 2. Fıkrası, 63. maddesinin 4, 5 ve 11. fıkraları ve 63c maddesi ile İdari Usul Kanunu’nun 73. maddesine istinaden Bakanlar Kurulu’nun 26 Ocak 2021 tarih ve 72 sayılı kararı ile 14 Mayıs 2020 tarih ve 325 sayılı kararın uzatılmasına ve 12 Haziran 2020 tarih ve 378 sayılı olağanüstü sağlık halinin uzatılmasına ilişkin kararın ve Bakanlar Kurulunun 25 Haziran 2020 tarih ve 418 sayılı kararı, 15 Temmuz 2020 tarih ve 482 sayılı kararı, 30 Temmuz 2020 tarih ve 525 sayılı kararı, 23 Ağustos 2020 tarih ve 609 sayılı kararı, 25 Eylül 2020 tarih ve 673 sayılı kararı ve 25 Kasım 2020 tarih ve 855 sayılı kararı, 26 Ocak 2021 tarih ve 72 sayılı kararı, 28 Nisan 2021 tarih ve 395 sayılı kararı, 26 Mayıs 2021 tarih ve 426 sayılı kararı ve 28 Temmuz 2021 tarih ve 547 sayılı kararına istinaden ve Devlet Sağlık Başmüfettişinin teklifi doğrultusunda
EMREDİYORUM:
I. 21.10.2021 tarihinden geçerli olmak üzere Bulgaristan Cumhuriyeti topraklarında aşağıda açıklanan geçici salgın karşıtı tedbirler uygulanacaktır:
1. Kişisel gelişim destek merkezlerine, çocuk merkezlerine, kulüplere ve çocuklar için organize grup hizmetleri sunan diğer merkezlere ziyaretler askıya alınmaktadır. İstisna sadece özel eğitim destek merkezleri için uygulanmaktadır.
2. Kongre-konferans etkinlikleri, seminerler, sempozyumlar, eğitimler, yarışmalar, sınavlar ve bu nitelikteki diğer etkinliklerin düzenlenmesi askıya alınmaktadır.
3. Personel kolektiflerinde ekip etkinlikleri ve bu tür nitelikteki diğer organize grup etkinliklerinin yürütülmesi askıya alınmaktadır.
4. Müzik ve diğer festivaller, buluşmalar, folklor ve benzeri nitelikteki diğer tüm toplu etkinliklerin düzenlenmesi askıya alınmaktadır.
5. Dans ve müzik sanatıyla ilgili merkezlere, eğitim merkezlerine ve diğer mekânlara grup ziyaretleri askıya alınmaktadır.
6. Üniversitelerdeki mevcut yüz yüze öğrenim şekli askıya alınmaktadır.
7. 14 günlük morbiditesi 100.000 nüfus başına 750’nin üzerinde olan tüm belediyelerdeki okullarda devam edilen yüz yüze eğitim askıya alınmaktadır.
8. 14 günlük morbiditenin 100.000 nüfusa 500 ile 750 arasında ulaştığı belediyelerdeki okullardaki derslerin %50’si askıya alınmaktadır. Yüz yüze eğitim, Eğitim ve Bilim Bakanı tarafından onaylanan programa göre gerçekleştirilir.
9. 14 günlük morbiditeye 100.000 nüfusta 250 ile 500 arasında ulaşmış belediyelerdeki okullardaki derslerin %50’si, ilgili okuldaki öğrencilerin %20’sinden fazlasının devamsızlığı ve/ veya sınıfların %30’undan fazlasının karantinaya alınması durumunda askıya alınır. Yüz yüze eğitim, Eğitim ve Bilim Bakanı tarafından onaylanan programa göre gerçekleştirilir.
10. 7-9’uncu maddeler kapsamında elektronik ortamda uzaktan eğitime geçiş kararı, Okul Öncesi ve Okul Eğitimi Kanunu’nun 105. maddesi 6. fıkrası ve 115a. maddesi ve 1, 4 ve 5. maddeleri doğrultusunda Eğitim ve Bilim Bakanı tarafından alınır.
11. Okullarda ve anaokullarında yüz yüze eğitim sırasındaki dersler, Eğitim ve Bilim Bakanı tarafından onaylanan ve Sağlık Bakanlığı ile Eğitim ve Bilim Bakanlığı’nın internet sitesinde yayınlanan Okullarda ve Anaokullarında Acil Salgın Durum Koşullarında Eğitim ve Eylem Yönergelerine uygun olarak yürütülür.
12. Beşinci sınıftan on ikinci sınıfa kadar tüm öğrenciler ile okullardaki tüm pedagojik ve pedagojik olmayan personel, okullarda kaldıkları ve eğitimleri sırasında koruyucu yüz maskesi takmalıdır.
13. Beden eğitimi ve spor dersleri açık havada yapılır.
14. Okul ortamında düzenlenen ders dışı grup etkinlikleri ve faaliyetleri, ilgi alanlarıyla ilgili aktiviteler ve ders dışı eğitim şekilleri, farklı sınıflardan öğrencilerin karıştırılmasına izin verilmeksizin düzenlenebilir.
15. Yetişkinlere yönelik dil merkezlerinde, eğitim merkezlerinde ve diğer eğitim kuruluşlarındaki yüz yüze grup derslerinin düzenlenmesi askıya alınmaktadır.
16. Çocuklar için dil merkezlerinde, eğitim merkezlerinde ve diğer eğitim kuruluşlarında yüz yüze grup dersleri yapılmasına, bir odada öğrenciler arasında en az 1,5 metre mesafe sağlama, en fazla 5 kişi olma, koruyucu maske takma, el hijyeni sağlama, her saat başı düzenli havalandırma ve dezenfeksiyon yapılması şartıyla izin verilmektedir.
17. Müzelere, galerilere, sinemalara, tiyatrolara, sirk gösterilerine, konserlere ve diğer kapalı sahne etkinliklerine yönelik ziyaretler askıya alınmaktadır.
18. Lisanslı spor federasyonlarında kayıtlı sporcuların antrenmanları ve müsabakaları dışında, toplu sporların kapalı mekânlarda yapılması askıya alınmaktadır.
19. Lisanslı spor federasyonlarında kayıtlı sporcular için spor müsabakalarının seyircisiz olarak düzenlenmesine izin verilmektedir.
20. Fitness merkezlerine, spor salonlarına ve kulüplerine, yüzme havuzlarına ve tesislerine, balneoterapi (tıbbi SPA) merkezlerine, SPA merkezlerine, sağlıklı yaşam merkezlerine ve talassoterapi merkezlerine ziyaretler askıya alınmaktadır.
21. Turizm Kanunu’nun 124. maddesi anlamında, konaklama yerleri de dâhil olmak üzere yemek ve eğlence mekânlarına yapılan ziyaretler askıya alınmaktadır.
22. Kapalı mekânlarda 15, açık mekânlarda ise 30 kişiden fazla olmamak şartıyla özel nitelikli etkinliklerin (vaftiz, düğün vb.) düzenlenmesine izin verilmektedir.
23. Vatandaşlara hizmet veren ticari, idari veya diğer kuruluş sahibi veya yöneticisi olan tüm gerçek ve tüzel kişiler, ilgili işletmedeki müşteri sayısının kontrolü için organizasyon oluşturacak ve işletmede 8 metrekare başına 1 kişiden fazla ziyaretçi bulunmasına izin vermeyecektir.
24. Tüm çarşılarda, pazaryerlerinde, tecim yerlerinde ve açık hava sergilerinde tek yön dolaşıma uygun, ziyaretçiler arasında en az 1,5 metre mesafe sağlayacak ve 8 metrekare başına 1 kişiden fazla ziyaretçi bulunmasına izin verilmeyecek organizasyon oluşturulacaktır. Çalışanların ve ziyaretçilerin yüz maskesi takması zorunludur.
25. AVM tipi alışveriş merkezlerine, net ticaret alanı 300 m2’den fazla olan mağazalara, kapalı çarşılara ve sergilere ziyaretler askıya alınmaktadır. Ağırlıklı olarak gıda ürünleri satışı yapan mağazalar, eczaneler, aktarlar, gözlükçüler, evcil hayvan mağazaları, bankalar, posta ve kurye hizmet sağlayıcıları, sigortacılar, ödeme hizmeti sağlayıcıları ve telekomünikasyon operatörlerinin ofisleri, bağımsız mekan olmalarına veya bir alışveriş merkezinde yer aldıklarına bakılmaksızın muaf tutulabilecektir.
26. Ülkedeki turistik yerlere organize geziler ve grup ziyaretleri askıya alınmaktadır.
27. İşverenler ve işe atama makamları, işçilerin/çalışanların çalışma sürecini mümkün olduğu halde uzaktan (uzaktan çalışma/evden çalışma) düzenleyerek, mevcut personelin en fazla % 50’sinin yüz yüze çalışmasına izin verir.
28. İşverenler ve Kamu İdaresi Kanununun 1. maddesi kapsamındaki tüm kamu idaresi atama makamları, işçilerin/çalışanların çalışma sürecini şu şekilde düzenler:
(a) İşin niteliğine göre mümkün olmadığı durumlar hariç çalışma saatlerini değişken limitlerle ve mesai başlangıcını 7.30 ile 10.00 saatleri arasında belirlerler ve
(b) işin niteliğine göre mümkün olmadığı durumlar hariç, personelin en az %50’sinin uzaktan çalışmasını düzenlerler.
29. Hastanelerde, kompleks onkoloji merkezlerinde, diyaliz merkezlerinde, bakımevlerinde ve yaşlılar için huzur evlerindeki işverenler, Sağlık Bakanı’nın 27.08.2021 tarih ve № РД-01 -733 sayılı talimatının anlamı doğrultusunda çalışma sürecini sadece aşı, hastalık veya test için geçerli belgeleri olan çalışanları işe kabul edecek şekilde organize ederler.
30. Son aşamadaki hastalara yapılan ziyaretler ile sosyal hizmetlerin sağlanması için uzmanlaşmış kurumlara ve çocuklar ve yetişkinler için konut tipi sosyal hizmetlere yönelik ziyaretler dışında, sağlık kuruluşlarına ziyaretler askıya alınmaktadır.
31. 2, 4, 5, 6, 15, 17, 19, 20, 21, 25 ve 26’ncı maddeler kapsamında getirilen salgın karşıtı tedbirler aşağıdaki koşullarda uygulanmayabilir:
(a) Mekandaki personelin/etkinliğe dahil olan kişilerin %100’ün aşılanmış veya COVID-19’u geçirmiş olması veya mekana/etkinliğe girmeden önce Sağlık Bakanı’nın 27.08.2021 tarih ve RD-01-733 sayılı talimatnamesi doğrultusunda geçerli aşı, hastalık veya test belgeleri ile tasdiklenmiş olumsuz sonuç belgesine sahip olunması ve
b) Mekanın yöneticisi/etkinliğin organizatörü bir karar vererek mekana/etkinliğe girişine yalnızca aşağıdaki kişilerin kabul edilmesi için gerekli organizasyonu oluşturmuştur:
(aa) Sağlık Bakanı’nın 27.08.2021 tarih ve № РД-01-733 sayılı talimatnamesi kapsamında aşı veya hastalık için geçerli belgelerle onaylanmış aşı yaptıran veya COVID-19 hastalığını geçiren kişiler veya
(bb) Sağlık Bakanı’nın 27.08.2021 tarih ve RD-01-733 talimatnamesi kapsamında mekana/etkinliğe girmeden 72 saat önce yapılmış COVID-19 için polimeraz zincir reaksiyonu testinden veya hızlı antijen testinden (mekana/etkinliğe girmeden 48 saat önce) geçerli bir belge ile onaylanmış negatif bir sonuç sunan kişiler.
(c) (aa) ve (bb) bentlerinde belirtilen koşullar 18 yaşın altındaki kişiler için geçerli değildir.
II. Bu talimatla askıya alınmayan veya yasaklanmayan veya I, 31 numaralı maddelerin usulüne göre gerçekleştirilen faaliyetler, Sağlık Bakanının 31.08.2021 tarihli RD-01-743 sayılı talimatname ile getirilen tüm salgın karşıtı tedbirlere uygun olarak yürütülecektir.
III. Tarım, Gıda ve Orman Bakanı, Bulgaristan Gıda Güvenliği Ajansına, ajans tarafından denetlenen gıda ve eğlence kuruluşlarında uygulamaya geçirilen salgın karşıtı önlemlere uygunluk denetimlerini gerçekleştirmek üzere görevlendirmeli.
IV. Çalışma ve Sosyal Politika Bakanı, işverenlerin bu talimatnamenin ve Sağlık Bakanı’nın 31.08.2021 tarih ve RD-01-743 sayılı talimatnamenin gerekliliklerine uygunluk açısından teftişlerini “Genel Çalışma Müfettişliği” Yürütme Ajansına vermelidir.
V. Valiler ve yerel yönetim ile yerel idare organları, işlevsel yetkileri dahilinde, uygulamaya konulan salgın karşıtı önlemlerin uygulanmasını denetlemek üzere gerekli organizasyonu sağlarlar.
VI. Bu talimatnameyle getirilen salgın karşıtı önlemlerin uygulanmasına ilişkin denetim, Sağlık Bakanının 27.08.2021 tarih ve 27.08.2021 tarih ve RD-01-733 sayılı talimatı doğrultusunda aşı, hastalık veya test için geçerli belgelere sahip müfettişler/çalışanlar tarafından gerçekleştirilir.
VII. Bu talimatnameyle getirilen salgın önleyici tedbirlerin ciddi ihlallerinin tespit edilmesi durumunda, denetim organları, Ceza Kanununun 355. Maddesi uyarınca bir suçun varlığının araştırılması için derhal savcılığa ihbarda bulunacak.
VIII. Bakanlar, işlevsel yetkileri çerçevesinde, bu talimatnameyle getirilen tedbirlerin kendi kontrol ettikleri alanlarda uygulanması için Sağlık Bakanı ile koordineli olarak talimat verirler ve bunların uygulanması için gerekli organizasyonu yaparlar. Talimatlar ilgili bakanlığın internet sitesinde yayınlanır.
IX. Belediye başkanları, yetkileri dahilinde getirilen tedbirlerin uygulanması için talimat verebilir. Talimatlar ilgili belediyenin internet sitesinde yayınlanır.
X. Mekanın/faaliyetin türüne göre talimatın uygulanmasına ve uygulanabilir önlemlere ilişkin yönlendirmeler gerektiğinde ilgili bölgesel sağlık müfettişliği tarafından yapılacaktır.
XI. Talimatname, 21.10.2021 tarihinde yürürlüğe girer ve 02.09.2021 tarih ve № RD-01-748 sayılı talimatnameyi ve farklı illerde uygulanan tüm salgın karşıtı önlemleri yürürlükten kaldırır.
XII. Talimatname, Sağlık Bakanlığı’nın internet sitesinde yayımlanır.
Karar, Sağlık Bakanlığı’nın internet sitesinde yayımlandığı tarihten itibaren bir ay içinde İdari Usul Kanunu şartlarında ilgili idare mahkemesinde temyiz edilebilir.
19.10.2021
Stoyço Katsarov
Sağlık Bakanı”

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir