CHP 38. Olağan Kurultayı: Özel’in Demirtaş’a Selam Gönderdiği Genel Başkan Seçimi 2. Tura Kaldı

0

  • CHP 38. Olağan Kurultayı’nda genel başkan adayları İlhan Cihaner ve İlhan Cihaner seçim ortamını eleştirerek yarıştan çekildi. Genel başkan seçimi için oy verme işlemi bitti, sayım tamamlandı. Özgür Özel 682, Kemal Kılıçdaroğlu 664 oy aldı. Seçim ikinci tura kaldı.

23:25 Açıklanan sonuçlara göre Özgür Özel 682, Kemal Kılıçdaroğlu 664 oy aldı. Hiçbir aday salt çoğunluğu sağlayamadığı için seçim ikinci tura kaldı.

23:11 Kemal Kılıçdaroğlu güller ve sloganlar eşliğinde salona geldi.

23.00 Oy verme işlemi bitti, sayıma geçildi.

21.00 itibarıyla oy verme işlemine geçildi. Oy verme işlemine geçildi. Ayrı bir salonda gerçekleştirilen oy verme işleminde 1366 kurultay delegesi, 23 sandıkta tercihini yapacak. Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel’in yarıştığı seçimin ilk turunda salt çoğunluk şartı aranıyor.

20:05: Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel’in açıklamalarına yanıt vermek için kürsüye çıktı. Kılıçdaroğlu, “O arkadaşlar Türkiye’yi değiştiremez, dönüştüremez. Eleştiriye eyvallah ama kendi içinde tutarlı olması lazım.” dedi.

18:47 CHP 38. Olağan Kurultayı’nda kabul edilen sonuç bildirgesinde, “Ülkemizde güçler ayrılığı ilkesine dayanan, etkin ve hızlı kararlar alabilme kabiliyetine sahip, yasama organı güçlü, denge ve denetleme mekanizmaları etkili bir şekilde işleyen, demokratik ve laik bir sistemi kuracağız.” ifadelerine yer verildi.

18.42 Genel başkan adayı Özgür Özel konuşmasına başladı. Özel konuşmasında Selahattin Demirtaş’a selam gönderdi.

18:25 Genel başkan adayları Özgür Özel ve Kılıçdaroğlu kurultay salonuna giriş yaptı. İki isim bir kez daha bir araya gelip tokalaştı.

18:08 Kongrede oy pusulalarıyla ilgili kura çekimi yapıldı.

17:30 Divan Başkanlığı genel başkan adaylarına oy veren delegelerin sayısının açıklanmaması kararı aldı.

17:20 CHP PM üyesi Turan Aydoğan’ın, “Kılıçdaroğlu’nun neyini eleştiriyorsunuz, Herkes için yürümesine mi karşı çıkıyorsunuz?” sözleri Özgür Özel’i destekleyen delegelerin tepkisini çekti. Salonda tansiyon yükseldi. Divan Başkanı İmamoğlu sükunet çağrısı yaptı.

17:00 Divan Başkanı Ekrem İmamoğlu hem Kemal Kılıçdaroğlu’nun hem de Özgür Özel’in genel başkan adaylığı için yeteri oya ulaştığını açıkladı. CHP tüzüğüne göre, genel başkan adayı olabilmek için toplam delegenin yüzde 5’inin imzası gerekiyor. CHP’nin 1366 kurultay delegesi bulunuyor. Buna göre 68 delegenin bir aday için imza vermesi gerekiyor.

15:20: Özgür Özel’i desteklediğini açıklayan CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, “Önümüzde iki yol var: Ya topluma yeni bir umut, yeni bir inanç, heyecan vereceğiz. Ya da 2023 seçimleri sonrasında ortaya çıkan büyük umutsuzluk dalgası yayılarak devam edecek. Biz size yeni bir yol, yeni bir umut, yeni bir başlangıç vadediyoruz” dedi.

Erkol’dan Özel’e: Yenileceksiniz

15.17 CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol “Sayın Divan, sevgili yol arkadaşlarım. Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Bu genel kurul bu kurultay tarihi bir kurultay oldu bile. Sayın genel başkanın konuşmasıyla tarih yazımı başladı. Yarın bu tarih yazımı devam edecek. Bu kurultayda yenilenme olacak, bu kurultay yıllardır partinin olanaklarını kullanan bir avuç bürokratik elitin yarın tarihin karanlık sayfalarına gönderildiği bir kurultay olacak” dedi. Erkol “Yıllardır partinin olanaklarını kullanacaksınız, bugün burada solculuk dersi vereceksiniz. Ankara delegesi, benim gibi doktor olan Dr. Murat Emir; Google’a Ankara İl Başkanı Dr. Ümit Erkol yaz, bir tarafa da Dr. Murat Emir yaz! Kim solcu? Bu ülkenin her kritik noktasında izimiz var” diye konuştu.

Ümit Erkol  “Özgür Özel ve arkadaşlarına da bir tavsiyem var. Akşam buradan yenilmenin üzüntüsüyle değil, demokratik bir mücadelenin tarafı olmanın gururuyla çıkacaksınız. Yenileceksiniz! Örgüt başkanlarının iradesini koyduk. 55 örgüt başkanından bahsettik. Bir arkadaş diyor ki, ‘Ne 55’i ne 59’u… 55’in yanına yeni örgüt başkanları eklendi. İmzalar da gösterecek. Birazdan Divan’a imzalar verilecek. Örgütün, delegenin kimin yanında olduğunu herkes görecek” dedi.

“12 seçimin hepsinde mi sırtından hançerlendi?”

14:30 CHP eski PM üyesi Örsan Kunter Öymen, partisinin sağa kaydığını savundu ve Kılıçdaroğlu’nun “sol” ile “hayırseverliği” birbirine karıştırdığını savundu. Öymen, Kılıçdaroğlu’nun “Seçime sırtımda hançlerle girdim” sözleri için ise “12 seçim kaybedildi. Hepsinde mi sırtından hançerlendi? 13 yılda 12 seçim kaybedilmesi, buna rağmen genel başkanlık koltuğunda oturmak nasıl açıklanabilir?” diye konuştu. Kurultay koşullarını eleştiren Öymen “Kim kazanırsa kazansın, kaybeden ne yazık ki CHP ve Türkiye olmuştur” diyerek genel başkan aday adaylığından çekildiği açıkladı.

13:10: Kemal Kılıçdaroğlu’nun yaklaşık 1 saat süren açılış konuşmasına “Seçime sırtımda hançerler girdim” ve “Değişim nasıl olurmuş göreceksiniz” sözleri damga vurdu.

12:38 İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Divan Başkanlığı oy birliği ile kabul edildi. İmamoğlu yaptığı konuşmada “Bugün ve yarın, ikinci yüzyılın inşasına giden büyük bir yolculuğun büyük bir adımını atacağız. Bu kurultay, sadece CHP kurultayı değil, Türkiye muhalefetinin toptan şekilleneceği bir kurultaydır” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir