Cüneyt Çetin, Saadet’ten “Engelsiz Edirne” için Belediye Meclis Üyesi Aday Adayı
- Saadet Partisi Edirne Engelli Koordinasyon Birim Başkanı Cüneyt Çetin, evraklarını Saadet Partisi İl Başkanlığına teslim ederek, Belediye Meclis Üyeliği aday adaylığını açıkladı.
Edirne’nin sevilen simalarından olan Cüneyt Çetin açıklamasında, “Engelli bir birey olarak Edirne’me hizmet etmek, Edirne’yi engelli bireyler için yaşanabilir hale getirilmesine katkı sunmak istiyorum. Edirne Belediye Meclisinde engellilerin sesi olmak istiyorum. İl başkanımıza da çok teşekkür ederim. Beni adaylık konusunda çok teşvik etti. Engelliler Allah’ın özel kullarıdır. Bu özel kullar için yapılması gereken çok şey var. Edirne’nin bu konuda eksikleri çok fazla. Önce kaç engellinin var olduğu tespit edilmelidir. Belediyeler yasal ve zorunlu istihdam kotalarını doldurmalıdır. İşitme engelliler için işaret dili tercümanı istihdam edilmelidir. Periyodik olarak tüm engellilerin katılımcı olduğu toplantılar organize edilerek, engellilerin sorunları ve çözüm önerileri kendilerinden dinlenilmelidir. Belediyeler kendi personellerine engelli hakları farkındalığı sağlamalı ve engellilere yönelik ayrımcılığın önlenmesi için çalışmalar yürütmelidir.
Her şeyden önce, “BELEDİYE BİNALARI” erişilebilir hale getirilmelidir. Yollar, kaldırımlar, toplu ulaşım araçları, asansörler, basamaklar, tuvaletler tüm engel grupları dikkate alınarak sesli, braille ve görsel yönlendiricilerle erişilebilir hale getirilmelidir. Kendi belediye binalarını engelli erişimine uygun hale getirmeyen belediyelerin kentlerindeki binaların ve araçların erişilebilirliğinden sorumlu olması ancak tutarsızlıkla açıklanabilir. Önce belediye binalarından başlanarak kent “engelsizleştirilmelidir.” Başta belediye binaları olmak üzere bir bütün olarak kentler tekerlekli sandalye, koltuk değnekleri ve baston kullanımı dikkate alınarak yenilenmelidir. Engellilerin sosyal yaşama dahil olması önünde engeller bulunmaktadır. Bu nedenle belediyeler periyodik olarak engelli katılımına açık aktivite destekleri sağlanmalıdır. Sinema, tiyatro, spor, piknik, konser, kermes vb. organizasyonlar engellilerin erişebileceği şekillerde organize edilmelidir.
Engellilerin eğitim ve istihdam olanaklarına erişimi kısıtlı olduğunda temel sağlık ve eğitim hizmetlerinden yararlanmaları engellenmektedir. Zihinsel engellilerin ve süreğen hastalığı olanların “erdemli bir kamu hizmeti” almaları sağlanmalı ve ailelerine sosyal, ekonomik ve psikolojik destek verilmelidir. Sonuç olarak engelliliğin azaltılması veya var olan engellerin azaltılması için belediyelerin yerine getirmesi gereken işler listesi hayli kabarık görünüyor. Engellilerin çok önemli bir kesimi yarı-ev hapsi şeklinde yaşarken evden dışarı çıkabilenler ise önyargılardan kaldırım taşlarına kadar uzanan sistematik bir ayrımcılığa maruz kalıyor. Bu adaletsiz düzenin bir ucundan tutup düzeltmeye başlamak tüm belediyelerin görevidir. Biz Saadet Partililer olarak Edirne’yi “Engelsiz Şehir” haline getireceğiz, inşallah.” dedi.
Sınır Ötesi Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.