Dernekler Yönetim Kurulları Toplantılarını birlikte hakla açık yaptı

0

Dernekler Yönetim Kurulları Toplantılarını birlikte hakla açık yaptı

  • Edirne Tarih Turizm ve Kültür Derneği, Türkiye ve Balkan Ülkeleri Dostluk Kültür ve Ekonomik İşbirliği Derneği ile Milliyetçi Çalışanlar Derneği Edirne İl Başkanlığı müşterek olarak Edirne Valiliği misafirliğinde, Üç Şerefeli Cami yanında ki Devlet Konuk Evi’nde halkın katılımına açık yaptığı yönetim kurulu toplatısına; Derneklerin Başkanları, Yönetim Kurulu Üyeleri, Denetim Kurulu Üyeleri, Dernek Üyeleri ve Edirne’de yaşayan kişiler katıldılar.

Edirne’nin sorunları ve çözüm noktalarının tartışıldığı toplantıda; Avrupa Birliği Projeleri Uzmanı İsmail Vekil söz alarak, “Ankara’da Makine Teknolojileri Öğretmeni idim emekli oldum. Şimdi Avrupa Birliği projeleri yazıyorum, iyi projeler yazdım, çoğu kabul edildi.

Bir arkadaşım ile birlikte kendi köyüme Kara Kasım’a bir proje yazdık. Uyguladık, bu proje sayesinde çiftçileri yurtdışına gönderdik.

2014 yılında çok büyük bir firmada proje yazmaya başladım. 1 yıl boyunca projelerim onaylanmadı ama sonraki süreçte Avrupa ülkelerinden projelerime talep yağmaya başladı. Tecrübe edinmeye başlayınca ilgi görmeye başladım. Bende Edirne’de bir dernek kurdum. Geçtiğimiz yıl 9 ülke ile beraber Sırbistan’da bir proje uyguladık. Sırplar bu konuda çok iyi. Aynı zamanda çok kurnazlar. Projede bulunan ülkelerde dernek kurarak fon altında para alıyorlar. Avrupa’da bu tip fonlar ön planda. Ev tadilatınız için bile bu fonlardan yardım alabilirsiniz. Özellikle şu an Roman fonu çok açık. Ciddi rakamlar söz konusu. Diyorlar ki belli bütçe altında projelerinize destek sağlayalım. Bizim şehrimiz de ciddi mağdur olduğumuz tarihi eserlerimiz ve semtlerimiz var. Hâlbuki ilgilenilirse Edirne’mize daha fazla katkı sağlayabiliriz.

Ülkemizde projeler konusunda faaliyet gösteren 5-6 tane elçilikler var. Hazırlanacak projelere bu elçilikler aracılığı destek alınabilir. Proje yazan uzmanlar proje yazımında her türlü yardım alınabilir. Şehrimizde Sınır ötesi projeler var, istifade edebilirsiniz. Daha önce Valiliğe, Edirne’de bulunun dernek başkanlarına seminer verilmesi için talepte bulunmuştuk. Dönüş sağlanmadı. Burada ki amaç, proje yazılımı hakkında bilgi vermek. Bir çok vatandaş proje yazmayı, işleyiş biçimi hakkında hiçbir bilgiye sahip değil.

Avrupa bizden neden ileri seviye de biliyor musunuz? Birincisi şeffaflar, ikincisi problem çözme kültürleri çok yüksek. Biz iki kişi bir araya gelip problemimizi çözemiyoruz. Beni her şekilde yardım ve desteğe hazırım. Polonya’da derneğimiz var. İlk başta bahsettiğim arkadaşımla 8 öğrenci arkadaşımızı 2014 yılında Polonya’ya gönderdik. Erasmus projelerinde ise şöyle bir olay var. Projeyi yazdınız ve ajansa gönderdiniz. Ajans diyor ki, bu projenin şu kısımları eksik. Tamamla ve geri getir. Bazı kurumlar daha ayrıntılı inceleyip projeyi öyle gerçekleştiriyor.

Kosova ile Sırbistan arasına 1.5 milyon Euro bütçe konmuş. Avrupa Birliği’nin şöyle bir düşüncesi var. Bu parayı silaha vereceğime, gençlere vereyim problem çözme kültürümüzü genişletelim. Proje için buradan gönderdiğimiz öğrenciler kesinlikle gittikleri yerlerde farklı kültürlerden arkadaş edinip birbirlerine bir şeyler kazandırıyor. Milli Eğitimde bu konu ile ilgilenen iki uzman var. Valiliğe ulaşıp sizlere seminer vermelerini sağlayın. Bana da gelebilirsiniz. Elimden geleni yapacağım. Sivil Toplum Örgüt’üne üye olun. Açılan fonlar hakkında kesinlikle mail gönderiyorlar. Takipçisi olun. Elçiliklerinde fonları var ayrıca. Japonya, Kanada da yazılacak projelere ödenecek fonlar var. Siz sadece oturup yazacaksınız.” Şeklinde konuştu.

Yapılan toplantıda;

  1. Edirne Valiliğinden Dernekler için yer temini veya kira yardım talebinde bulunulması
  2. Edirne il ve İlçelerinde yaşayan Roman vatandaşların sorunlarının tespiti ve çözüm aranması.
  3. Balkanların tarih Müzesi’ne (Hıdırlık Tabyaları) tur otobüslerinin çıkması sorununa çözüm bulunmasının sağlanması.
  4. Kıyık Tabyaları, Şükrüpaşa Anıtı ve Balkan Savaşları Müzesi ile yolu sorunlarına çözüm bulunmasının sağlanması.
  5. Edirne Tabyalarının Turizme kazandırılması için çalışmalar yapılması.
  6. Edirne’de yıkılmak üzere olan tarihi binaların tespit edilip bir an önce önlem alınması için girişimlerde bulunulması.
  7. Tunca Nehri ve çevresinin ıslahı için girişimlerde bulunulması.
  8. Kırkpınar Güreşlerinin Uluslar arası olması ve panayır havasından kurtulması için girişimlerde bulunulması.
  9. Kapıkule yakınlarında bulunan Yunanistan, Bulgaristan ve Türkiye’ye ait olan 350 bin metrekarelik Kavak Adası’nın turizme kazandırılması için çalışmalar yapmak.
  10. Edirne’nin Lalapaşa ilçesine bağlı Sinanköy’de yerli ve yabancı turistler tarafından keşfedilmeyi bekleyen tarihi kale, manastır, kilise ve mağaralar yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Trak dönemine ait en eski yerleşkelerden biri olan tarihi yerlerin korunmasını ve turizme kazandırılması için girişimlerde bulunmak.
  11. Edirne’nin 4 girişine de görkemli giriş kapılarının yapılması için kamuoyu oluşturulup girişimlerde bulunulması.
  12. Edirne’de ki kale duvar kalıntılarının araştırılarak yapım onarımının sağlanması için girişimlerde bulunulması.
  13. Edirne Kapalı Ceza ve Tutuk Evi karşısında bulunan 185.000 m² alanın Kültür ve Turizm Bakanlığı’na Balkan Kongre Merkezi ve Fuar Alanı olarak tahsis edilmişti. Yıllardır hiç bir çalışma yapılmadı. Konunun tekrar gündeme gelmesi için kamuoyu oluşturup, gerekli çalışmaları yapmak.
  14. Balon hangarı, 1914 ten beri terk edilmiş durumda. Buranın bir Alman yapımı olması nedeni ile özellikle Almanların ziyaret edeceği bir turistik alan haline getirilebilmesi için kamuoyu oluşturulup çalışmalar yapmak.
  15. Edirne’nin Bağlar Sırtı bölgesinden Hıdırlık Tepesi arasında işleyecek teleferik hattı kurulması için kamuoyu oluşturup girişimlerde bulunmak.
  16. Edirne’de bulunan Mimar Sinan’ın yaptığı eserlere bir özellik kazandırılması için çalışmalar yapmak.
  17. – Mahmudiye Kışlası (Kapalı Cezaevi’nin boşalttığı kısım)
  • Suvari Kışlası (Bir kısmı Trakya Üniversitesi tarafından kullanılıyor)
  • Asker Hastanesi (Timurtaş Hastanesi) Karaağaç’ta buluyor.
  • Redif Dairesi (Sanayi Kışlası, zamanında hastane olarak da kullanılmış)
  • Harbiye Kışlası (Şu anda bir bölümü Trakya Üniversitesi tarafından kullanılıyor.)

Buraların restore edilerek turizme kazandırılması için çalışmalar yapması.

  1. Yıkanmadan tüketilmesi gereken gıda maddelerinin açıkta satılmamasının önlenmesi için girişimlerde bulunmak.
  2. Unutulmaya yüz tutmuş el sanatları için kurslar açılmasının sağlanması.
  3. Edirne’nin otopark sorununa çözüm bulunması için okul bahçelerinin altlarının otopark yapılması gibi çalışmalar yapılıp girişimlerde bulunmak.
  4. Şehir içi ulaşımın keşme keşten kurtulması için çalışmalar yapıp çözüm aramak.
  5. Esir alınıp Sarayiçi’nde çeşitli sebeplerle vatan uğruna şehit düşen 10 binlerce askerlerimiz bulunduğu alanın meyhane ve fuhuş yuvası haline dönüştüğünü içimiz acıyarak seyrediyoruz. Bunun önüne geçmek için gerekli görüşmelerde bulunulması.
  6. Avrupa Birliği fonlarından yararlanmak için projeler yapılmasını öğrenmek amacı ile dernek üyelerine kurs verilmesi sağlamak. Dernek için toplumsal projeler yapmak.

kararları alındı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir