Dikkat: “Taşıt Ön Beyan” Uygulaması İle Hızlı Geçin

0

Dikkat: “Taşıt Ön Beyan” Uygulaması İle Hızlı Geçin

Yaz aylarında Avrupa’daki hemen hemen bütün sınır kapılarında uzun araç kuyrukları oluşuyor. Avrupa’da yaşayan gurbetçiler, yaz tatillerini geçirmek için Türkiye’ye karayolundan seyahat ederken saatlerce sınırlarda beklemek zorunda kalıyorlar.

Büyük çoğunluğun genelde aynı günlerde yola çıkması, sınırlarda ani bir kalabalığa ve uzun bekleme sürelerine neden oluyor. Vatandaşlar genelde cuma iş çıkışı yola çıktığından örneğin Sırbistan veya Bulgaristan gibi ülkelerde hafta sonunda aşırı bir kalabalık oluyor.

Bazı sürücüler, saatlerce ana sınır kapısında beklememek için alternatif yollar kullanarak farklı sınır kapılarından geçiş yapmayı planlıyorlar.

Daha az bekliyorlar

Bu yöntem elbette çok mantıklı. Bazen ülkeye girişte ana sınır kapısını kullanmak için 2-3 saat kuyrukta beklemektense sadece bir kaç kilometre mesafede bulunan başka bir sınır kapısını kullanmak daha avantajlı. Çünkü pek tanınmadığı için tercih edilmeyen bu küçük sınır kapıları genelde daha az yoğun oluyor ve sürücüler çok daha hızlı geçiş yapabiliyorlar.

Örneğin Türkiye’ye illa Kapıkule’den giriş yapmak zorunda değilsiniz. Kapıkule artık bir alışkanlık olduğu için bazı sürücüler ne olursa olsun bu kapıdan geçmek istiyorlar. Bunun için de uzun süre beklemeyi göze alıyorlar. Bunun yerine Hamzabeyli sınır kapısını tercih edenler bir çok kez daha hızlı Türkiye’ye giriş yapabiliyorlar.

Dikkat etmek gerekir

Ancak sürücüler alternatif sınır kapılarına yönelmeden önce yol durumunu mutlaka iyi incelemeliler ve olası tehlikeleri de dikkate almalılar. Özellikle ilk kez karayolundan seyahat edecekler bu konuda tedbirli olmalı. Seçeceğiniz alternatif yol harita üzerinde kısa ve kolay bir güzergâh gibi görünebilir. Ancak özellikle Sırbistan veya Bulgaristan gibi ülkelerde ana yoldan sapmak her zaman avantaj olmayabilir. Bu ülkelerde otoyol dışındaki yolların durumu kötü olabiliyor. Çukurlu ve virajlı karayollarında dikkat etmek gerekiyor. Bu tür yollara yönelenler, özellikle gece seyahat etmemeli. Yolda herhangi bir sorun yaşadığınızda hemen ulaşabileceğiniz bir tesisin olmayacağını da göz ardı etmeyin.

  • Yurt dışından Türkiye’ye kara yoluyla gelen ve “Taşıt Ön Beyan” adlı uygulamayla araçlarının kaydını yola çıkmadan yaptıran vatandaşlar, gümrük kapılarında işlemlerini daha hızlı tamamlayarak uzun kuyruklarda beklemeden sınırdan geçiyor.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığından (YTB) yapılan yazılı açıklamada, “Taşıt Ön Beyan Uygulaması” ile gümrük kapılarına gelmeden araçlarını sisteme kaydettiren vatandaşların işlemlerinin daha çabuk tamamlandığı ve vatandaşların beklemeden sınırı geçtiği belirtildi.

Yazın tatillerini Türkiye’de geçirmek isteyen ve memleketlerine gelen yurt dışında yaşayan vatandaşların, her yıl ülkeye girişlerde gümrük kapılarında uzun kuyruklar oluşturduğu anımsatılan açıklamada, Ticaret Bakanlığınca hizmete giren taşıt ön beyan uygulamasıyla gümrük kayıt işlemlerinin artık daha hızlı ve kolay olduğu vurgulandı.

Gümrük kapılarında “Taşıt Ön Beyan” uygulamasıyla hızlı geçiş başladı

YTB karşılama stantları kurdu

Uygulama sayesinde yurt dışında yaşayan vatandaşların gümrüklere gelmeden araç sahibinin ve aracın bilgilerini sisteme kendilerinin kaydedebildiği vurgulanan açıklamada, bu sayede gümrük memurlarınca yapılan işlemlere gerek kalmadan ülkeye hızlı giriş yapılabildiği ifade edildi.

Gümrük kapılarında “Taşıt Ön Beyan” uygulamasıyla hızlı geçiş başladı

Açıklamada, kayıt işlemleri sırasında araç sahibi araçta yoksa, vekaletle aracı getirenin bilgilerinin sisteme girilmesinin gerektiği de duyuruldu.

Uygulamadan yararlanmak isteyenlerin Ticaret Bakanlığının internet sayfasındaki “e-işlemler” menüsünden kayıt yaptırabileceği aktarılan açıklamada, YTB’nin bu yıl yurt dışından gelen vatandaşların gereksinimlerinin karşılanması ve seyahatlerinin daha güvenli geçmesi için Sırbistan, Macaristan, Hırvatistan ve Bulgaristan sınır kapılarında karşılama stantları kurduğuna da işaret edildi.

Ayrıca, geçiş güzergahlarından Niş yakınlarındaki bir otelde YTB standı kurulduğu, vatandaşların Sırbistan geçişlerinde karşılaştığı sorunlara çözüm üretmek için “00 381 63 8162030” numaralı telefon hattının açıldığı ve Kapıkule Sınır Kapısı’nda YTB tarafından yurt dışındaki vatandaşların Türkiye’deki işlemlerini daha kolay yapabilmesi için hazırlanan “Cep Rehberi”nin dağıtıldığı da kaydedildi.

Taşıt Ön Beyan” Uygulaması

 https://uygulama.gtb.gov.tr/Tasit1OnBeyan/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir