Edirne Türkiye’nin en geri kalmış ili

0

Edirne Türkiye’nin en geri kalmış ili

  • Edirne’de belediyecilik hizmetleri yetersiz, ya devletin verdiği hizmetlere ne demeli?…

Edirne Tarih Turizm ve Kültür Derneği’ ile ‘Türkiye ve Balkan Ülkeleri Dostluk Kültür Ekonomik İşbirliği Derneği’ Başkanları Sami Gültekin Edirne’ye yapılan hizmetlerin yetersizliği konusunda Cumhurbaşkanlığı’na (CİMER), MHP Genel Başkanlığına dilekçe verdi. Verdiği dilekçe de ki konuları MHP, “Hedef 2023: İl İl Anadolu” çalışma programını Edirne toplantısı ile ‘AK Parti Edirne Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda da dile getirdi. Edirne’nin Türkiye’nin en geri kalmış ili olduğunu söyledi.

Başkan Gültekin Edirne Tarih Turizm ve Kültür Derneği Yönetim Kurulu adına verdiği dilekçede; “Edirne’de belediyecilik hizmetlerinin yetersiz olduğu bilinen bir gerçek.

Ya devletin verdiği hizmetlerine ne demeli? Belediye hizmetlerini aratmayacak durumda.

  • Edirne’de bulunan Balkan Savaşları Müzesi ile Şükrü Paşa Anıt ve Mezarı senelerdir kapalı. Burayı ziyaret için giden turistler askerin yasak ihtarı ile karşılaşıyor. Turistlerin kapıdan küskün bir şekilde geri dönmemesi için Edirne Valiliğine dernek olarak yazdığımız dilekçe de en azından Şükrü Paşa Anıtı ve Anıt Mezarı’nı ziyaret etme imkânının verilmesini talebimizi belirttik. Olumsuz cevap aldık.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na da aynı konuda verdiğimiz dilekçeye de olumsuz cevap veridi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Şükrü Paşa Anıtı ve Anıt Mezarı’ın 2021 yılında müze olarak onarılıp turizme açılacağı belirti. Halan onarıma dahi başlanılmadığını üzülerek görüyoruz.

  • Hıdırlık Tabyaları, Balkan Tarih Müzesi ‘nin açılışı için birkaç sefer tarih belirtilmesine rağmen çeşitli nedenlerle seneler geçmesine rağmen bir türlü açılamadı. Açılsa ne olacak? Turist otobüsleri buraya gidemediğinden bu müze cemaatsiz camiye benzeyecek.
  • Sarayiçi Balkan Savaşları Şehitliği, Adalet Kasrı ve Yeni Saray kalıntılarında restore edilen ile edilmeyen yerleri turistlerin görmesi yasak edilmiş ve tel çit ile çevrelenerek emniyete alınmış durumda senelerdir bekliyor!
  • Makedon Kulesi, onarım programına alınmasına rağmen seneler geçti atıl durumda bekliyor! Bu kule dört medeniyet barındırıyor. Roma dönemi, Bizans dönemi, Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet dönemi. Cumhuriyet dönemi tamamen bir çöküş dönemi yaşanmış durumda. Bu kule bana göre Fransa’nın Eyfel Kulesi’nden daha değerli. Bizler onun değerini bir türlü bilemedik.
  • Müezzinoğlu Köprüsü, bağlantı yollarına senelerdir el atılmadı. Edirne’ye girişlerde büyük bir kargaşa yaşanıyor.
  • Tunca Nehri ‘nin tabanı 7 km. mermer kaplı. Yan duvarları kesme taştan yapılmış. Yan duvarlar seneler içerisinde ilgisizlikten sökülüp Edirne’de çeşitli inşaatlarda kullanıldı. Saray yapımından önce olduğu gibi Tunca’nın suyu kesilip temizlenmeli. Hatta bir bent yapılarak çağlayan oluşturularak bir güzellik oluşturulabilir. Böyle bir yapı turistlerin çok ilgisini çekeceği muhakkaktır.
  • Balon hangarı, 1914 ten beri terk edilmiş durumda. Buranın bir Alman yapımı olması nedeni ile özellikle Almanların ziyaret edeceği bir turistik alan haline getirilebilir. Burada neden bir balon uçurulmasın?
  • Edirne’de birçok Osmanlı dönemine ait kışlalar bulunuyor.
  • Mahmudiye Kışlası (Kapalı ceza evi şimdi kullanılmıyor.)
  • Süvari Kışlası, (Bir kısmı Trakya Üniversitesi tarafından kullanılıyor)
  • Asker Hastanesi (Timurtaş hastanesi) Karaağaç ‘ta askeriye içinde atıl vaziyette duruyor. Burası bir zamanlar göçmen misafirhanesi olarak kullanıldı.
  • Redif Dairesi (Sanayi kışlası, zamanla hastane olarak da kullanılmış, şimdi Edirne il Müftülüğüne verilmiş durumda.)
  • Harbiye Kışlası, (Şimdi Trakya Üniversitesi tarafında kullanılıyor.)

Bütün bu kışlalar çok mükemmel turistik otel olarak değerlendirildiğinde ülke turizmine büyük katkı sağlayacağı gerçektir. Çünkü turistler tarihi mekânda konaklamaya büyük önem verirler.

  • Edirne Kapalı Ceza ve Tutuk Evi karşısında bulunan 185.000 m² alanın Kültür ve Turizm Bakanlığı’na Balkan Kongre Merkezi ve Fuar Alanı olarak tahsis edildiği bilgisini almıştık. Seneler geçti hiçbir çalışma yapılmadı. Yapılsa ne kadar güzel olurdu? Bütün Balkan Ülkeleri ile bütünleşirdik. Ekonomi de ile turizm de olduğu gibi her yönden birik oluşturma imkânı sağlanırdı.

Bu saydıklarımın yapılmaması iktidar partisi kadar iktidar partisinin yerel temsilcilerinin de ilgisizliklerinden ileri gelmektedir.

AK Partinin bu gidişle Edirne’de seçim kazanması çok zor. Çünkü Edirne teşkilatı halkın yanında değil. Ben dernek başkanı ve gazeteci olarak Edirne Milletvekili Sayın Fatma Aksal’dan seçildiği zamanlar görüşme talebinde bulundum. Yüz yüze görüşmeyi bırakın telefon ile dahi görüşme tenezzülünde bulunmadı. AK Parti Edirne İl Başkanı ve Kadın Kolları Başkanı ile de bir sene önce görüşmek istedim. Ne yazık ki bu güne kadar randevu verilip görüşmem mümkün olmadı.

Demek ki AK Parti Edirne’de halka hizmet etmeyi ve seçim kazanmayı düşünmüyor.

Bilgilerinize saygılarımla arz ederim.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir