• Emekli maaşlarına yönelik sevindirici haberler duyuldu. En düşük emekli maaşının 7 Bin 500 TL’ye yükseltilmesinin ardından, emekliler için bayram ikramiyeleriyle ilgili hazırlıklar başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz aylarda yapılan seçim çalışmaları sırasında en düşük emekli maaşının 5 Bin 500 TL’den 7 Bin 500 TL’ye çıkarıldığını açıklamıştı.

Emeklilerin hesaplarına 9 bin 500 TL yatırılacak ve bayram ikramiyesi Bin TL’den 2 Bin TL’ye yükseltilecek. Ayrıca, ramazan bayramı boyunca emeklilere çifter maaş ödenecek ve asgari ücretin üzerinde bir miktar para hesaplarına aktarılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kurban bayramına yaklaşılırken, bayram ikramiye ödemelerinin hazırlandığını ve yeni ikramiye ile emekli zamlarıyla ilgili açıklamalar yaptı.

HESAPLARA 9.500 TL YATACAK

Haziran ayı içinde tüm emekliler, maaşlarıyla birlikte toplamda 9 bin 500 TL’yi hesaplarına alacaklar. Temmuz ayında ise SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı ve EYT dahil olmak üzere en düşük emekli maaşına yeni bir zam yapılması sinyali verildi.

FLAŞ ZAM AÇIKLAMASI

Ekonomist Ahmet Kurtuluş, bu zam oranlarını değerlendirdi. En düşük emekli maaşının 2023’ün ilk aylarında 7 bin 500 TL’ye yükseltildiğini ve bu artışın beklentilerin üzerinde olduğunu belirtti. Ancak, enflasyonun yükselmesi göz önüne alındığında, bu rakamın yeterli görülmediğini ve seçim döneminde en düşük maaşın 3 bin-4 bin TL bandına yükseltilebileceği düşüncesinde olduklarını ifade etti.

Temmuz döneminde enflasyon, refah payı artışı ve memurlara yapılan zamın diğer emekli ve asgari ücretli çalışanlara da yansıtılacağına dair açıklamaların olduğunu belirten Kurtuluş, en düşük maaşın da yüzde 45 oranında artırılması beklentisinin kamuoyunda oluştuğunu dile getirdi.

Kurtuluş, Temmuz döneminde en düşük emekli maaşının 10 bin TL ile 11 bin TL arasında belirlenebileceğini ve böylelikle asgari ücrete biraz daha yaklaşılacağını söyledi.

Son dönemde enflasyon farkı haricinde emeklilere refah payı ödemeleri yapıldığını belirten Kurtuluş, son memur maaş zammı ve kamu işçilerine yapılan zam kadar, yani yüzde 45 oranında bir artışın emekliler için de geçerli olacağı görüşünde.

Burada önemli bir noktayı vurgulamak istiyorum. En düşük maaş alan emeklilere, kısa bir sürede yüzde 500 oranında bir zam yapılırken, en düşük emekli maaşının üzerinde olan emekliler için ise enflasyon oranı ve bir miktar refah payı eklenerek artış gerçekleştirildi. Bu durum, en düşük maaş alanlar ile yüksek maaş alan emekliler arasındaki maaş farkının azalmasına yol açtı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir