Enflasyonun Gölgesinde Kalan Zamlar: Emekliler ve Asgari Ücretliler Çözüm Bekliyor!…

Enflasyon, sabit gelirli vatandaşların alım gücünü giderek zorluyor.

- Yılın ilk çeyreğinde açıklanan enflasyon oranları, sabit gelirli vatandaşların alım gücünü olumsuz etkiledi. Gözler, ikinci altı aylık dönem için planlanan zamlarda.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, 2025’in ilk üç ayında toplam enflasyon yüzde 10,06’ya ulaştı. Emeklilere ve memurlara yapılan zamlar ise daha yılın ilk aylarında büyük ölçüde eridi. Bu durum, emekli maaşlarına yılbaşında uygulanan artışların, yüksek enflasyon oranları karşısında yeterli olmadığını bir kez daha gözler önüne serdi.
Zamlar Enflasyon Karşısında Eridi
2025’in Ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 15,75, memur ve memur emeklilerine ise yüzde 11,54 oranında artış yapılmıştı. Ancak ocak ayında yüzde 5,03, şubat ayında yüzde 2,27, mart ayında yüzde 2,46 olmak üzere kümülatif enflasyonun yüzde 10,06’yı bulması, yapılan zamları kısa sürede etkisiz hale getirdi. Memur ve emeklilerin gelir kaybı yüzde 10’u aşarken, sabit gelirli çalışanlar da aynı baskıyı hissetmeye devam ediyor.
Umut 6 Aylık Enflasyon Farkında
Gözler, ikinci altı aylık dönemde yapılacak zamlara çevrildi. Nisan, mayıs ve haziran aylarında açıklanacak enflasyon oranlarının, emeklilerin maaşlarına yapılacak farkı belirlemesi bekleniyor. Uzmanlar, şu anki verilere dayanarak SSK ve Bağ-Kur emeklileri için yüzde 15, memur ve memur emeklileri için ise yüzde 13 civarında bir zam öngörüyor. Temmuz itibariyle en düşük emekli maaşının 16 bin 500 liraya kadar yükselmesi gündemde. Ancak bu oranlar, henüz hayat pahalılığına tam anlamıyla çare olamıyor.
Bütüncül ve Kararlı Adımlar Şart
Türk milletinin refahını artıracak bir ekonomik model, sadece maaş zamlarıyla sınırlı olmamalıdır. Yerli üretimi teşvik eden, dışa bağımlılığı azaltan politikalarla gelir kaybının önüne geçilebilir. Bu noktada, güçlü bir ekonomi için köklü reformlar şart. Unutulmamalıdır ki, ekonomik bağımsızlık, milli bağımsızlığın temel taşıdır. Her vatandaşın hakkını teslim eden, adil ve şeffaf bir ekonomik yönetim anlayışı, refahı ve toplumsal huzuru beraberinde getirecektir.
Sınır Ötesi Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Enflasyonun yüksek seyri, maaş zamlarını etkisiz hale getiriyor. Gelir kaybını önlemek için sürdürülebilir çözümler şart.