Erbaş’tan Balkan Buluşmasında Kardeşlik Vurgusu

1
(Soldan Sağa) Selma Ceylan Gültekin, Edirne Turizm Tarih Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Balkan Ülkeleri Dostluk Derneği Başkanı Cengiz Gültekin, İskeçe seçilmiş Müftüsü Mustafa Trampa, İskeçe Türk Birliği (İTB) Başkanı Ozan Ahmetoğlu, Doğu Makedonya Trakya Eyalet Meclis Başkan Yardımcısı İrfan Hacıgene, Meclis Üyesi Rıdvan Hacı
  • Edirne’nin tarihi atmosferinde gerçekleşen ‘Selimiye Gölgesinde Edirne-Balkan Buluşması’ iftar programı, önemli mesajlara ev sahipliği yaptı. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Edirne Valiliği Balkan Şehirleri İşbirliği Platformu’nun düzenlediği ‘Selimiye Gölgesinde Edirne- Balkan Buluşması’ iftar programına katıldı. Selimiye Camisi Meydanı’ndaki programa Edirne Valisi Yunus Sezer, Kırklareli Valisi Birol Ekici, Tekirdağ Valisi Recep Soytürk, Bulgaristan Filibe Valisi İliya Zümbilev, Bulgaristan Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Filiz Hyusmenova, Dostluk-Eşitlik-Barış Partisi Onursal Başkanı Işık Sadık Ahmet, Hak ve Özgürlükler Hareketi Başkan Yardımcısı Halil Latifov, İskeçe seçilmiş Müftüsü Mustafa Trampa gibi Balkanlar’dan çok sayıda din temsilcisi, milletvekilleri, İskeçe Türk Birliği (İTB) Başkanı Ozan Ahmetoğlu, Doğu Makedonya Trakya Eyalet Meclis Başkan Yardımcısı İrfan Hacıgene, Meclis Üyesi Rıdvan Hacı, Edirne ve Balkanlar’dan belediye başkanları, Edirne Turizm Tarih Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Balkan Ülkeleri Dostluk Derneği üyeleri, Turan Devletleri Federasyonu temsilcileri, Türk Ocakları Edirne Şubesi Gençlik Kolları gibi Balkan Ülkeleri ile ilişkili sivil toplum kuruluşları ile vatandaşlar katıldı.

(Haber: Dr. Devrim Soukla) Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın katılımıyla gerçekleşen etkinlikte, Balkanlar’dan gelen birçok konukla birlikte kardeşlik ve birlik vurgusu yapıldı.

Erbaş’ın konuşması, toplumun temel değerleri olan sevgi, saygı, sadakat ve sabır üzerinde durarak, bu değerlerin insanlığın selameti için önemini vurguladı. Program, Edirne’nin tarihî ve kültürel zenginliğini yansıtan bir atmosferde gerçekleşirken, farklı kültürlerin bir arada huzur içinde yaşama tecrübesinin önemi vurgulandı.

Erbaş’ın mesajları arasında sevgi, saygı, sadakat ve sabrın önemi üzerine yapılan vurgular dikkat çekerken, insanların birbirine karşı güven duyması gerekliliği de vurgulandı. Program, katılımcıların ortak çabasıyla Balkanlar’da ve geniş anlamda insanlık için birlik ve barışın önemini bir kez daha hatırlattı.

Edirne Valisi Yunus Sezer’in programın ev sahipliğini üstlenmesiyle birlikte, binlerce insanın Selimiye Camii’nin gölgesinde bir araya gelmesi, Balkanlar’da kardeşliğin ve dayanışmanın güçlü bir sembolü olarak nitelendirildi. Program, semazenlerin gösterisiyle sona ererken, Balkanlar’daki tarihi bağların ve kardeşlik ilişkilerinin daha da pekiştirilmesine önemli bir katkı sağladı.

Edirne Devlet Türk Müziği Topluluğu’nun konseri ile başlayan iftar programında, dua okunmasının ardından oruçlar açıldı. İftar yemeğinin ardından konuşan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, ramazan ayının kardeşlik, birlik ve beraberlik ayı olduğunu belirtti. Erbaş, “Ramazan ayı kardeşlik, birlik ve beraberlik ayıdır. Dayanışma ve yardımlaşma ayıdır. Bizim medeniyetimiz sevgi ve sadakat medeniyetidir. İnançları, kültürleri, renkleri farklı olan insanlarla birlikte, barış içinde yaşamanın tecrübesini dünyaya tanıtan bir medeniyet bizimkisi. İşte burası, işte Balkanlar bu tecrübenin yaşandığı en önemli bölgelerden birisidir. Şu anda burada bunun bir örneğini yaşıyoruz. Ne mutlu bize ki böyle bir medeniyetin mensuplarıyız. İnançları, mezhepleri, kültürleri, ırkları ve dilleri farklı olan insanlarla bir arada huzur içinde yaşama tecrübesini dünyaya örnek gösterebileceğimiz tarihimize baktığımız zaman, bu bizim için mutluluk verici bir konudur” dedi.

Erbaş, sevgi, sadakat, saygı ve sabrın önemine de vurgu yaparak, “Medeniyetimiz sevgi medeniyetidir. Peygamber Efendimiz ‘Sizler iman etmedikçe cennete giremezsiniz, ama birbirinizi sevmedikçe de gerçekten iman etmiş olamazsınız.’ buyurmuştur. Bu nedenle, toplumumuzda bu kavramların oluşması için hepimiz birlikte gayret etmeliyiz. Sevgi, saygı, sadakat ve sabır gibi kavramları yaşamımızın merkezine koymalıyız. Sevgiyi göstermeden nasıl huzur içinde yaşarız? Birbirimizin yaşam tarzına, inancına, mezhebine ve kültürüne saygı göstermemiz gerekmektedir. Bu saygı olmadan nasıl barış içinde yaşarız?” şeklinde konuştu.

Erbaş, insanların birbirine karşı dürüst olması gerektiğini de belirterek, “Sadakat, birbirimize karşı dürüst olmak, birbirimize güven duymak demektir. Sadakat olmadan birbirimize nasıl güveniriz? Bizim peygamberimizin isminin devamında ‘Emin’ vardır. Bu da güvenilen anlamına gelir. İşte bu yüzden, her birimizin güvenilir biri olması gerekir ki birbirimize güvenebilelim. Zaten Peygamber Efendimiz de Müslüman’ı şöyle tanımlar: ‘İnsanların elinden ve dilinden emniyette olduğu kimsedir.’ İşte biz Müslümanlar olarak, insanlar olarak birbirimize karşı güven duymalıyız, güven içinde olmalıyız. Bu da sadakattir. Sevgi, saygı, sadakat ve sabır ile selamete ulaşabiliriz” dedi.

Toplum olarak sevgi, saygı, sadakat ve sabır ile selamete ulaşılabileceğini ifade eden Erbaş, “Toplum, millet ve insanlık olarak sevgi, saygı, sadakat ve sabır ile hareket edersek insanlık olarak selamete ulaşırız. Ramazan ayı bize bunları öğretir. Ramazan ayı cennetin kapılarının açıldığı, bağışlanmanın ve affın bol olduğu bir aydır. Ramazan ayında, Rabbimizin bu emirlerine uymaya gayret etmeliyiz. Çoluk çocuk, genç, yaşlı, orta yaşlı herkes, Rabbimizin mağfiretine koşmak için ramazanı idrak etmiştir. Bu iftar sofrasında ramazanın güzelliklerini daha da güzelleştiren Rabbimize şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Programın ev sahipliğini yapan Edirne Valisi Yunus Sezer de binlerce insanı Selimiye Camisi gölgesinde iftarda buluşturmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Vali Sezer, “Bugün burada, her dinden, her milletten, her kültürden insanımızı iftar soframızda buluşturduk. Bu birliktelik Balkan coğrafyasının zenginliğinin bir yansımasıdır. Bulgaristan, Kuzey Makedonya ve Yunanistan’da 9 şehrimizde iftar programları gerçekleştirdik. Edirne iftarımızda da tüm Balkanlardaki soydaşlarımızla bir araya geldik. Balkan Şehirleri İş Birliği Edirne platformuyla tarihten ve kültürümüzden gelen kardeşliğimizi pekiştirmek, ilişkilerimizi güçlendirmek amacıyla dış ticaret ve yatırım, turizm, kültür ve sanat, tarım, eğitim, gençlik ve spor, yerel yönetimler ve STK’lar, doğal afet ve insani yardım gibi konularda ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Hedefimiz, sınırları aşan dostlukları, kardeşliğimizi pekiştirmek, gönül birliği oluşturarak, tarihi bağlarımızı güçlendirmek ve ortak bir geleceği hep birlikte inşa etmektir” dedi.

1 thought on “Erbaş’tan Balkan Buluşmasında Kardeşlik Vurgusu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir