Gültekin: “Dünya Turizm Günü kutlu olsun, sorunlar çözüm bulsun”
Gültekin: “Dünya Turizm Günü kutlu olsun, sorunlar çözüm bulsun”
Edirne Tarih Turizm ve Kültür Derneği Başkanı Sami Gültekin Turizm bilincinin geliştirilmesi ve bu alanda yaşanan gelişmelerin diğer ülkelere de aktarılarak deneyimlerin paylaşılması amacıyla, Dünya Turizm Örgütü (WTO)’nün önerisi üzerine Birleşmiş Milletlerin 1980 yılında aldığı kararla, her yılın 27 Eylül günü, “Dünya Turizm Günü”nü kutlarken yayınladığı kutlama mesajında Edirne’de turizmin gelişmesi için dernek olarak yaptığı çalışmalarda tespit ettiği sorunlara değindi ve sorunların bir an önce çözüm bulması gerektiğini belirtti.
Edirne’de Valiliğin çözeceği sorunlar ve çözüm önerileri
- Balkan Savaşları Müzesi senelerdir kapalı. Bir türlü onarılıp hizmete açılamıyor. En azından Şükrü Paşa anıt ve mezarının ziyarete açılmasının uygun olacağı görüşündeyiz. Ziyarete gelenlerin yasak ihtarı ile karşılaşmamasının uygun olacağı görüşündeyiz.
- Hıdırlık Tabyaları ve Balkan Savaşları Müzesi ziyarete açıldı. Ama ne yazık ki turist otobüslerinin çıkacağı yol olmadığı için gurup olan gelen ziyaretçiler bu imkândan yararlanamıyor. Bunun için Ermeni Mezarlığı yolu gidiş, şimdi ki yol da geliş için yolu için açılırsa soruna çözüm olacağı kanaatindeyiz.
- Sarayiçi kazılar nedeni ile ziyarete kapalı. Adalet Kasrı tel örgü ile enlenmiş durumda. Bu soruna bir an önce çözüm bulunması gerektiğini düşünüyoruz.
- Makedon Kulesi restorasyona alındı. Ne yazık ki Osmanlı dönemine ait olan ahşap kısmı yapılmayacakmış. Tamamının yapılması ile çok daha mükemmel bir eseri günümüze kazandırılacağı kanısındayız.
- Müezzinoğlu Köprüsünün bağlantı yolları için çalışmalar devem ediyor. Bulun bir an önce bitirilmesi için gerekli hassasiyetin gösterilmesini bekliyoruz.
- Tunca nehrinin tabanı Saraçhane’den itibaren 7 km. mermer döşeli. Nehir kenarları yontma taş ile örtülü iken bu taşlar zamanla muhtemel inşaatlarda kullanılmış. Nehrin temizlenerek eski görkemli günlerine kavuşturulup içinde saltanat kayıkların yüzdürülmesinin uygun olacağı kanısındayız.
- Edirne’de Balkan Savaşları döneminde düşman hareketlerini izlemek için 110 yıl önce yapılan Balon Hangarının mutlaka günümüze kazandırılması gerektiğini düşünüyoruz.
- Edirne’de ki kışlalar;
- Mahmudiye Kışlası (Boşaltılan cezaevi)
- Suvari Kışlası (Bir bölümü Trakya Üniversitesi kullanıyor)
- Asker Hastanesi (Timurtaş Kışlası, şimdi Karaağaç’ta askeri birlikler içinde bulunuyor)
- Redif Dairesi ( Sanayi Kışlası, zamanında hastane olarak kullanılmış. Şimdi Müftülükte)
- Harbiye Kışlası (Şimdi Trakya Üniversitesi kullanmakta)
Kışlaların turizme kazandırılması gerektiğini düşünüyoruz.
- Eski Kapalı Caza Evi karşısındaki 185 dönüm alan Balkan Fuar Alanı ve Kongre Merkezi olarak ayrılmışken proje askıya alındı. Bunun tekrar gündeme alınmasının uygun olacağı kanısındayız.
- Bizans döneminden kalan surların gün yüzüne çıkarılması gerektiği kanısındayız.
- Sinan Köy Kalesi ve Kilisesinin turistlerin ziyaret edilebilir hale getirilmesi, kaleye gidebilmek için Sinan Köy deresine köprü yapılması gerektiğini düşünüyoruz.
- Kırkpınar etkinliklerinin uluslararası konuma taşınması için çalışmalar yapılması gerektiği konusunda çalışmalar yapılmasını bekliyoruz.
- Kenar mahallelerde yaşayan insanlarımızın sorunlarına bir an önce çözüm bulunması gerektiğini düşünüyoruz.
- Edirne’nin birçok semtine gerekli gereksiz çocuk parkı yapıldığını düşünüyoruz. Yusuf Hoca Orta Okulunun karşısında ihtiyaç duyulan çocuk parkı ve bekleme alanı, mahalleli ile birlikte Edirne Valiliğine verdiğimiz dilekçe uygulamaya konulmadı. Bu mahalle garibanlar mahallesi yapılmasını çok uygun olacağı kanısındayız.
- Edirne’de bayanların el sanatları üretim ve satış yeri belirlenmesinin uygun olacağını düşünüyoruz. Bu sayede hem turizmin gelişmesine hem de aile bütçelerine katkısı olacağı kanısındayız.
Edirne’de Belediyenin çözeceği sorunlar ve çözüm önerileri
- Edirne’nin alt yapısı ve üst yapı çok kötü durumda. Edirne’ye yoğun gelen turistleri kaldırmıyor. Bir an önce çözüm bulunması gerektiğini düşünüyoruz.
- Edirne’nin otopark sorununa bir an önce çözüm, katlı otoparklar yapılması ile olacağı kanısındayız.
- Şehir içi ulaşım gün geçtikçe kötüleşmekte her geçen gün artan turizm potansiyelini karşılamamakta. (Otogar, Trakya Üniversitesi, Devlet Hastanesi’ni içine alan bir raylı sistem yapılasının çözüm olacağı kanısındayız. Balkan Tarihi Müzesi’nden Sarayiçi’ne ulaşım sağlanması gerektiğini düşünüyoruz.
- Bağlar Sırtından Balkan Tarihi Müzesinin bulunduğu Hıdırlık Tepesi’ne de teleferik hattı çalıştırılması gerektiğini düşünüyoruz.
- Edirne’nin 4 girişine 4 şehir kapısı yapılmasının uygun olacağını düşünüyoruz.
- Edirne’ye hızlı tren gelmesi ile Edirne’nin geleceğini düşünmek dahi istemiyoruz. Her yönü ile felaket olacağı kanısındayız.
- Edirne’nin Fetih Gününün yeni baştan ele alınması gerektiğini düşünüyoruz. Kakava Edirne’nin Fetih Günü’nün sadece bir paçası olduğu görüşündeyiz.
Sınır Ötesi Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.