HDPKK, İstedi CHP, İYİ Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi Erdoğan’a Karşı Birleşiyor

0

HDPKK, İstedi CHP, İYİ Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi Erdoğan’a Karşı Birleşiyor

  • Terör Örgütü PKK’nın siyasi uzantısı olduğu iddia edilen HDP yaptığı açıklamada, muhalefet partilerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı yenmek için bir sonraki seçimlerde ortak ilkeler üzerinde anlaşmaları gerektiğini söyledi. CHP, İYİ Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi bir araya gelmeye hazırlanıyor.

Terör örgütü PKK’nın T. B. M. M. de ki siyasi uzantısı olduğu iddia edilen Halkların Demokratik Partisi yayınladığı bildiride muhalefeti, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı yenebilecek bir aday çıkarmak için bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimleri için ortak ilkeler üzerinde anlaşmaya çağırdı.

Millet İttifakı’nı oluşturan dört partinin yanı sıra, AKP’den kopan Gelecek ve DEVA partisi kurmayları, kendi içlerinde geliştirdikleri Cumhurbaşkanlığı sistemine alternatif oluşturmak için TBMM’de bir araya gelecek.

CHP, İYİ Parti ve Gelecek Partisi’nden sonra DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın da kendi partisinin ilkelerini meclisteki toplantı öncesi kamuoyuyla paylaşması; siyaset kulislerinde muhalefetin iktidara karşı güç birliğini daha da artırdığı değerlendirmelerini beraberinde getirdi..

HDP’den güçlü destek var

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin Türkiye’de hak ve özgürlükleri devre dışı bıraktığını, Türkiye’nin bir an önce “demokratik bir yönetime” geçmesi gerektiğini savunan HDP de, 6 muhalefet partisinin üzerinde anlaşacağı güçlendirilmiş parlamenter sistem metnini merakla bekliyor.

“Biz; kuvvetler ayrılığını, katılımcı ve müzakereci bir demokrasi anlayışını desteklediğimizi açıkça söyledik. Türkiye’de hukukun üstün kılınması acil ihtiyaçtır” diyen HDP’li yetkililer, Türkiye’yi demokratik bir anayasaya götürecek her çalışmaya demokratik müzakere çerçevesinde destek vereceklerini söylüyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan “sistemden geri dönüş yok” açıklaması yapmıştı, siyaset bilimciler seçimlerin; Erdoğan’a karşı bir yarış olacak. Bu yarışta, sistem eleştirisini Erdoğan üzerinden yapan muhalefet, tek adam rejiminin yarattığı hukuksuzluğun tablosunu ortaya birlikte koyacaklar, öyle anlıyoruz. Hatta ortak cumhurbaşkanı adayı çıkaracaklar. Bu birlikteliği korumak için halka gerçekten güçlendirilmiş parlamenter sistemden neyi kastettiklerini daha açıkça anlatmaları gerekiyor. Halkın net mesajlara ihtiyacı var. Amaç tamamı ile Amerika’nın ve dış güçlerin istemleri doğrultusunda sisteme hakim olmak.” yorumu yapıyor. Diğer taraftan, merkezi değil yereli kuvvetlendiren bir sistem öngörüsü öne çıkarsa sistemin toplumda kabul oranının daha da artacağını öngörüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir