Kafkas Üniversitesi Araştırma Görevlisi Atay’lıdan “Türk Dünyasını yazan Cengiz’ler”

0

Kafkas Üniversitesi Araştırma Görevlisi Dinçer Atay’lıdan

“Türk Dünyasını yazan Cengiz’ler”

IMG-20181103-WA0025

Türk Ocakları Edirne Şubesi dönemin 4.ocakbaşı sohbetini gerçekleştirdi ve Türk Ocakları Kars Şubesi yönetim kurulu üyesi Kafkas Üniversitesi Araştırma Görevlisi Dinçer Atay’ı misafir etti. Aynı zamanda Türk Ocakları Edirne Şubesi’nin gençlik kollarında da uzun yıllar görev almış olan Dinçer Atay, ”Türk Dünyasının Yazan İki Cengiz’i: Cengiz Aytmatov ve Cengiz Dağcı” konulu sunumları ile Türk Ocaklıları bilgilendirdi.

Dinçer Atay sunumunda Cengiz Aytmatov ve Cengiz Dağcı’nın romanlarından örnekler vererek, bu iki büyük Türk yazarın romanlarındaki ‘Türk dünyası’ yansımalarından bahsetti.

Cengiz Aytmatov’un Türk dünyasının birleşeceğine inanan büyük bir Türk roman yazarı olduğunu ifade eden Dinçer Atay şunları ifade etti:

”Aymatov Türk dünyasının birleşeceğine; siyasal, kültürel ve edebi manada bir olabileceğine inanmış büyük bir Türk yazar. Cengiz Aytmatov’un oğlu Askar Aytmatov’da babasının Türk dünyasının birleşeceğine inandığını ve bu doğrultuda çalıştığını söylemektedir. Cengiz Aytmatov’un neredeyse bütün romanlarında Türk dünyasının; Türkistan’ın, bilhassa Kırgız kültürünün izlerini görmek mümkün. Bugün hepimizin bildiği Mankurtlaşmak deyimini zihnimize nakşeden kişidir Aytmatov. Sovyet Rusya sisteminin insanları nasıl Mankurtlaştırdığını; sömürüp, yozlaştırdığını tüm eserlerinde anlatmıştır. Gün Olur Asra Bedel, Toprak Ana, Cengiz Han’a Küsen Bulut gibi eserlerinde bunları görmek mümkündür ”

Sunumunda, Cengiz Dağcı’nın yazdığı romanlar ile Kırım Tatarlarının yaşadığı acıları ve davalarının haklılığını tüm dünyaya gösterdiğini anlatan Atay, Cengiz Dağcı ile ilgili şunları ifade etti:

IMG-20181104-WA0005

”Cengiz Dağcı Korkunç Yıllar ve Yurdunu Kaybeden Adam isimli romanlarında aslında kendi hayatını anlatmıştır. Belgesel roman niteliğinde olan bu romanlar bir taraftan Kırım Tatarlarının mecbur bırakıldığı göçü, vahşeti, uğradıkları soykırımı anlatırken bir taraftan da Cengiz Dağcı’nın vatanını nasıl kaybettiğini bize yaşanmış hikayelerle anlatır. Cengiz Dağcı’nın yaşamı, Kırım Türklerinin yaşamıdır da diyebiliriz.”

Etkinliğe, Türk Ocakları Edirne Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Aziz Tekdemir, gençlik kolları üyeleri ve ocak mensupları katıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir