Mehmet Eren: “Edirne sorunlarını kendi içinde çözebilir”

0

????????????????????????????????????

Mehmet EREN:Edirne sorunlarını kendi içinde çözebilir”ETSO MECLİS BAŞKANININ CUMHURBAŞKANI ZİYARETİ

Geçtiğimiz yıl sizinle gerçekleştirdiğimiz röportajdan bu yana Edirne’de neler değişti? Değerlendirmenizi rica ediyoruz.
Mehmet Eren: Röportajda ekonomi ve turizm üzerine konuşmuştuk. Buradan başlayalım. Geçtiğimiz yıl Yunanistan ile sınırımıza geçiş yapan iki askerleri yüzünden bir itilaf yaşamıştık ve bu durum ekonomimizi olumsuz etkilemişti. Bugün bu sorunun ortadan kalkması ile birlikte esnaf da rahat nefes aldı diyebilirim. Çünkü Yunanistan, vatandaşlarına Türkiye’ye gitmemeleri konusunda baskı yapmakta idi. Bu baskının ortadan kalkması ile Edirne esnafının rahatladığını söylemek mümkün. Aslında turist gelmesi noktasında sıkıntı yaşamıyoruz ama sorunların devam ettiğini söylemek mümkün. Özellikle tanıtım noktasında. Belediye ve diğer kurumlar elinden geleni yapıyor olsalar da sorunların bir kısmı devam ediyor. Bunlardan biri de yabancı dil sorunu… Esnaf Odaları ve Ticaret Odaları Bulgarca, Yunanca kurs açmak konusunda çalışmalar yapıyor. Sadece öğretim elamanının ücretini karşılamak noktasında cüzi bir ücret alınacaktır. Biz diyoruz ki istekli ve arzulu insanlar, mesleği ne olursa olsun, bu kurslara gitsin. Bulgarca, Yunanca öğrensin. İşletme sahipleri de böylelikle turistler ile rahatça iletişim kursun. Biz eğer böyle biri bize başvurursa kesinlikle tercih ederiz. Aradığım elaman Bulgarca, Yunanca biliyorsa direkt onu tercih ederim. Demem o ki Edirne’de meslek grubu ne olursa olsun bizde çalışanların Bulgarca, Yunanca öğrenmesi gerekiyor. Bu Edirneyi her açıdan ileri götürür. Dediğim gibi Esnaf Odaları ve Ticaret Odaları kurs konusunda çalışmalar yapıyorlar. Bunlar teşvik edilmeli, işletme sahipleri gerekirse cebinden karşılayarak çalışanlarını bu kurslara göndermeli. Yunanistan ve Bulgaristan’a gittiğiniz vakit oradaki her işletmede az da olsa Türkçe bilen birini görürsünüz, önünüze gelen fiyat listesinde ürünlerin Türkçe karşılıklarını görürsünüz. Yani bizim dil öğrenme ve fiyat listeleri konusunda kendimizi yenilememiz gerekiyor. Bu konuda da geçen yıldan beri değişen bir şey olmadığını söyleyebilirim. Önemli olan Edirneyi bir çekim merkezi haline getirmektir. Bunu yapmak gerekiyor. Bir de şu önemli yabancı misafirler ile yerli misafirlerimize ayrı muamele göstermek yanlış olur. Herkese güler yüzlü muamele göstermek gerekiyor. Gelen yabancı misafirlerin acaba bana ayrı bir fiyat listesi uygulanıyor mu diye düşünmemesi lazım. Bunun için de fiyat listesi hazırlamak gerekiyor.
Edirne belediye başkanı olarak nasıl birini hayal ediyorsunuz? Edirne belediye başkanı nasıl birisi olmalı? Bir Edirne Belediye Başkanı portresi hayal etsek hangi kriterlerle oluştururduk?
Mehmet Eren: Bir defa halkın yanında ve içinde olacak. Edirne sokaklarında dolaşacak, Edirne’nin her yerine girip çıkacak ve her düşünceden insan ile oturup-kalkacak. Türk Milliyetçisi olacak ve iyi yetişmiş aynı zamanda yabancı dil bilen birisi olacak. Herkes bunu tarif ederken böyle tarif eder de uygulama önemli. Uygulamada maalesef insanlar bir göreve geldiklerinde bir şeyler değişiyor. İnsanların çevreleri kuşatılınca başka bir kimliğe bürünüyorlar. Böyle olmamalı. Geçmişte ne isen, başkan olunca öyle olmalısın. Edirne sorunlarını çözmek kolay. Edirne sorunlarını kendi içinde çözebilir, her konuda yeterli kaynağı var. Projeler sözde kalmamalı, icraata dökülmeli. Vatandaştan koparsan bu işte başarılı olma şansın yoktur. Edirne insanına samimi davranırsan zaten seni benimser, ondan sonrası da zaten bir şekilde halledilir. Edirne Belediye Başkanlığı makamına oturan herkes adaylık aşamasında benim kriterlerimde ki vaatlerde buluyor ondan sonra makama oturunca egolarına yenik düşüyorlar veya çevresini saranları aşıp halkla iç içe olamıyorlar. Benim hayalimde seçim çalışmalarında verdiği sözleri tutan, vatandaşı ile barışık Edirne Belediye Başkanı portresi var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir