Şahindoğan: “ ‘Öğrenci Andı’mızda hedef şaşırtılıyor”

0

Şahindoğan: “ ‘Öğrenci Andı’mızda hedef şaşırtılıyor”

Şahindoğan: “ ‘Öğrenci Andı’mızda hedef şaşırtılıyor”
  • Türk Eğitim Sen Genel Başkan Yardımcısı Şahindoğan, MHP Edirne İl Başkanlığı ziyaretinde Danıştay’ın ‘Andımız’ ile ilgili kararında dikkatlerin metin yazarı Dr. Reşit Galip’e çekilerek hedef şaşırtıldığını iddia etti.

Türk Eğitim Sen Genel Başkan Yardımcıları Yaşar Şahindoğan ile Fuat Yiğit ve Edirne İl Başkanı Hakan Yıldız beraberinde Yakup Öz, Fahrettin Köse MHP Edirne İl Başkanlığını ziyaret ettiler. Danıştay’ın ‘Andımız’ ile ilgili kararı ve sendikal faaliyetleri konusunda bilgi veriler.

Danıştay’ın Öğrenci andı ile ilgili aldığı kararı ve sonrasında yaşananları nasıl yorumluyorsunuz? Türk Eğitim Sendikası’nın önayak olmasıyla ‘Öğrenci Andı’ konusunda Danıştay doğru bir karar verdi ancak daha sonrasında cumhur ittifakında çatlağa yol açacak gelişmeler oldu. Bu hususu değerlendirmenizi rica ediyoruz.

Yaşar Şahindoğan (Türk Eğitim Sen Genel Başkan Yardımcısı): Dikkatler metnin yazarı Dr. Reşit Galip’e yöneltilerek, hedef saptırılıyor. Andımız karalanmak isteniyor. Öğrenci andını okumak Dr. Reşit Galip’i yüceltmez. Öğrenci andı, Türklüğü, doğruluğu ve çalışkanlığı anlatan, Atatürk İlke ve İnkılapları doğrultusunda hareket etmeyi öğütleyen bir metindir. Çözüm sürecinde andımızı kaldıran, FETÖ terör örgütünün maşaları ve işbirlikçileridir. Çözüm sürecini başlatanlar ve terör örgütlerine destek verenler andımızı istemeyenlerdir. Bunlara çanak tutmanın hiçbir anlamı yoktur. 2013 yılında ‘Öğrenci Andı’ kaldırıldığı gün, Türk Eğitim-Sen bu andın tekrar okutulması amacıyla andı kaldıran düzenlemeyi yargıya taşımıştı. Dava sonuçlandı ve Danıştay, ‘Öğrenci Andı’nın geçmişte olduğu gibi okullarda okutulmasının önünü açan bir karar verdi. Biz Türk Eğitim-Sen olarak andımızın yeniden okullara dönmesini ve okutulmasını istiyoruz. Çünkü dünyanın pek çok ülkesinde öğrencilere okul yıllarında buna benzer antlar okutulur. Bu eğitimin bir parçasıdır. Hem okul disiplininin, hem de okullarda verilen milli eğitimin temel hedeflerine uygun olan bir çalışmadır.

Av. Süleyman Ferhatoğlu (MHP Edirne İl Başkanı): ‘Öğrenci Andı’nı karalayan, kötüleyen kişilerin kimlerin adamı olduğu bellidir. Sayın Genel Başkanımız Devlet Bahçeli 2009 yılında FETÖ terör örgütü ve başındaki teröristi hedef alan açıklamalar yaptığında, okyanus ötesini savunan bugün andımızı karalayan Bekir Bozdağ olmuştur. O dönem ki açıklamasını, saldırgan tutumunu ve yüz ifadesini unutmamız mümkün değildir. Tarih bunları kaydetmektedir. Milliyetçi Hareket Partisi bu noktada yapılan haksızlığı cevapsız bırakmayacaktır. Cumhur ittifakı sürecinde Milliyetçi Hareket Partisi mensupları olarak bizler canımızı dişimize takarak bu ittifakı destekledik. Bugün gelinen noktada taleplerimizin yerine getirilmemesi, fikirlerimizin önemsenmemesi kabul edilebilir bir durum değildir. Genel Başkanımız Devlet Bahçeli’nin de talimatlarıyla seçimlere tek başımıza hazırlanıyoruz. İnşallah Türklük ve Öğrenci andı ile sıkıntısı olanlara sandıkça cevap verilecektir.

Yaşar Şahindoğan (Türk Eğitim Sen Genel Başkan Yardımcısı): Adalet ve Kalkınma Partisi’nin iktidar olduğu günden bugüne Türk Eğitim Sendikası’nın yaşadığı sıkıntılar malumdur. Kamuda çalışan arkadaşlarımız büyük sıkıntılar yaşadılar. Bizler Cumhur İttifakını sendikamıza mensup arkadaşlarımıza anlatırken büyük sıkıntılar çektik.  Çünkü arkadaşlarımız Ak Parti iktidarı tarafından büyük baskılar gördüler. Bizler Türk Eğitim Sendikası olarak bugün de değişen bir durum olmadığını üzülerek görüyoruz. Ötekileştirmeye yönelik tutum hala devam ediyor. Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt, sendika yöneticisi veya elemanı gibi sürekli olarak Eğitim Bir-Sen sendikanın her türlü icraatında onları koruyan bir tutum izlemektedir.

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda ‘Öğrenci Andı’nın  okutulması ve bünyesinde ki sendikalara ayrıcalık tanınması gibi olguların il müdürlerinin inisiyatifinde bulunmadığı gerçeği malum. İl bazında ki sendikaların Bakanlıkça üye sayılarına göre faaliyetlere davet edildikleri bilindiği gerçeğinden yola çıkarak, Türk Eğitim Sendikanızın il bazında üye sayısını arttırma çalışması yapması daha gerçekçi değil mi?

Yaşar Şahindoğan (Türk Eğitim Sen Genel Başkan Yardımcısı): Bunu kabul etmek mümkün değil. Ne öğrenci andında, ne İstiklal Marşında böyle bir durum yoktur. Türk kelimesi kapsayıcıdır ve büyük Türk milletini ifade eder. Türklük his meselesidir. Türkiye içinde veya dışında yaşayan, kendini Türklüğe ait hisseden herkes Türk’tür. Olayı tabili bu açıdan değerlendiriyoruz. Maalesef Bekir Bozdağ gibiler maksatlı olarak konuyu ırkçılık boyutuna çekiyorlar. 2009 yılında bir vatandaş, çocuğunun okulda andımızı okumasını istemediğini ifade eden bir dilekçe vermiştir. O esnada Milli Eğitim Bakanlığı yazdığı savunmada andımızın olması gerektiğini ifade ediyor ve pedagojik açıdan faydalı olduğunu ifade ediyorlar. Aynı savunmada andımızın ırkçılık ile ilgisi olmadığı ifade edilirken, ‘Öğrenci Andı’nda ki Türk ifadesinin kapsayıcı olduğu ifade ediliyor. Aynı bakanlık bugün andımızı gereksiz buluyor. İnanılır gibi değil!

Süleyman Ferhatoğlu (MHP Edirne İl Başkanı):  Bizlerde üzülerek görüyoruz ki Türk Eğitim Sendikası her daim Türk Milliyetçilerinin yanında olmasına rağmen Eğitim Bir Sendikası’nın diğer sendikalardan üstün tutulduğunu görüyoruz. Ne yazık ki bu sendika öğrenci andımızın geri gelmemesi için de elinden geleni yapıyor. Danıştay’ın kararına saygısızlık ediliyor.

Sayın Genel Başkanlarımız, dönemin Türk Ocakları Merkez Heyeti Başkan Vekili, Türk Tarihi Tetkik Encümeni Genel Sekreteri, Türk Tarih Kurumu Genel Sekreteri, CHP GYK Üyesi, Halkevleri’nin kurucuları arasında da bulunan Dr. Reşit Galip’in yazdığı ‘Öğrenci Andı’mızda ki Türk kavramını nasıl değerlendiriyorsunuz? İktidar mensuplarının iddia ettiği gibi burada Türk ırkı mı kast edilmektedir?

Hakan Yıldız (Türk Eğitim Sen Edirne Şube Başkanı): İslami ve şeriat sevdalısı birtakım yapılanma-örgütlerin andımız ile ilgili açıklamalar yapacağına dair bilgiler elimize ulaşıyor. Sıkıntıları şudur, Dr. Reşit Galip, Şeyh Sait’i yargılayan jüri üyelerinden biridir. Şeyh Sait’i kahraman olarak gören zihniyet, Dr. Reşit Galip ve onun üzerinden andımıza saldırmaktadır.

Yaşar Şahindoğan (Türk Eğitim Sen Genel Başkan Yardımcısı): Maalesef bunlar Türklük ile problemi olan insanlar. Birisinin gururla Türküm demesine karşı olan, İslamiyet’in Türk olmaya engel olduğunu düşünen zihniyette adamlar. Bunlarla mücadelemiz devam edecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir