Türk gurbetçiler Bulgaristan’dan şikâyet etti, Bulgaristan uyardı

0

Türk gurbetçiler Bulgaristan’dan şikâyet etti, Bulgaristan uyardı

  • Yıllık izinlerini memleketlerinde geçirmek için Türkiye’ye gelen gurbetçiler, dönüş yolunda Kapıkule Sınır Kapısı’nda bekletildikleri gerekçesiyle Bulgar yetkililere sitem etti. Bulgaristan ise gurbetçileri uyardı!

Gurbetçiler, her sene aynı sorunla karşılaştıklarını ve Türk yetkililerin konu hakkında bir şeyler yapması gerektiğini ifade ediyor.

Kapıkule Sınır Kapısı başta olmak üzere Edirne’deki diğer sınır kapılarından dönüş yoluna geçen gurbetçiler, özlem ve sevinçle geldikleri Türkiye’den ayrılmanın burukluğunu yaşıyor.

Gurbetçilerin birçoğunun dönüşlerini hafta sonuna bırakması ve Bulgaristan tarafında işlemlerin zaman zaman yavaşlaması nedeniyle Kapıkule gümrük sahasında yoğunluk oluşuyor.

Ailesi ve arkadaşlarıyla Türkiye’de güzel bir tatil geçirdiğini belirten ler, “Dönüş her zaman hüzünlüdür. Kapıkule’den girerken ayrı bir sevinç yaşanıyor, çıkarken o sevinç tam tersine hüzne boğuluyor. İzne 2-3 ay kala plan yapmaya başlıyoruz.” dediler.

Memleket özleminin tam anlamıyla giderilemediğini dile getiren gurbetçiler, “Gelmesi ayrı bir dert, gitmesi ayrı bir dert ama memleket için değer diye düşünüyorum. Biraz yoğunluk var ama çok değil. Bulgar tarafı çalışmadığı için 12-13 saat beklediğimi biliyorum. Genellikle karşı taraftan kaynaklandığını daha önceki izinlerden tecrübe ettim.” şeklinde konuşuyorlar

Bulgaristan tarafında işlemlerin zaman zaman yavaşladığını ve ilerlemekte zorluk yaşandığını anlatan gurbetçiler, “Bunlar bize sıkıntı veriyor. Gelirken de sıkıntı veriyorlar, giderken de sıkıntı oluyor. Olmadık şeylerden mazeret çıkartıyorlar.” ifadelerini kullandılar.

Bulgaristan tarafında işlemlerin yavaş yapıldığını bundan dolayı yoğunluk yaşandığını belirterek, “Bulgaristan bize gıcıklık yapıyor. Buna bir çözüm bulsunlar. Bekletiyorlar. 4 saat ile 8 saat arası bekliyoruz ifadelerini kullandılar.

Bulgaristan’ın elektronik vinyete geçmesi aslında sürücüler açısından çok iyi oldu. Sonuçta cama yapıştırılan vinyet pullarından kurtulduk. Macaristan’da olduğu gibi araç bilgileri sisteme kaydediliyor ve ülkede otoyolları kullanabiliyorsunuz. Ancak bu yıl sürücüleri başka bir sorun bekleyecek: Elektronik vinyet otomatları önünde oluşacak kuyruklar.

Bulgaristan uyarısı: Vakit kaybetmek istemiyorsanız önceden alın

Konu profesyonelce ele alınsa bu konuda pek sorun çıkmaz fakat Bulgaristan’dan daha şimdiden çalışmayan vinyet otomatları haberleri almaya devam ediyoruz. Sürücüler, otoyol üzerindeki satış noktalarında kurulan otomatların zaman zaman çalışmadığını, araç sahiplerinin de az sayıda çalışan otomatlar önünde kuyruklar oluşturduğundan şikayetçi oluyorlar.

Bulgaristan’dan geçecek sürücüler elektronik vinyeti önceden almalı

Bu nedenle Türkiye’ye karayolundan seyahat edecek ve Bulgaristan’dan geçecek sürücülere elektronik vinyeti önceden internetten satın almalarını tavsiye ediyoruz. Bu sayede satış noktalarında gereksiz yere zaman kaybetmemiş olursunuz.

Elektronik vinyetleri https://www.bgtoll.bg/tr/ internet sitesinden satın alabilirsiniz. Sitede „Türkçe“ dil seçeneği de var.

Şunu da unutmayın: Elektronik vinyeti satın alırken verilen onay belgesi makbuz olarak geçiyor ve mutlaka saklanmalı. Vinyet süresi geçse bile bu belge atılmamalı.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir