Türkiye’deki Yüksek Fiyatlar Suriyeli Mültecileri Geri Gönderiyor

0

Türkiye’deki Yüksek Fiyatlar Suriyeli Mültecileri Geri Gönderiyor

  • 40 yaşında ve üç çocuk babası olan Suriye vatandaşı Inayat Ali Hamko “Türkiye’de her şey çok pahalı hale geldi. Yaşamak bizim için zor. Geldiğimizde kolaydı. Ama şimdi kiralar arttı, yakıt pahalı. Bu zorlu ekonomik koşullarla baş edemiyoruz. Bu yüzden Suriye’ye dönmeye karar verdik” dedi. 

Hamko ailesi, İstanbul’daki Esenyurt Belediyesi’nin yardımıyla Suriye’ye dönen yaklaşık 50 Suriyeli mülteci arasında yer alıyor.

Esenyurt belediye başkanı Kemal Deniz Bozkurt, bölgenin metropolde Suriyeli göçmenlerin en yoğun olduğu yerlerden biri olduğuna dikkat çekti,

Bozkurt: “Göç, artan akış nedeniyle çok ciddi bir sorun ve belediyemizde bir program benimsedik. Gönüllü olarak menşe yerlerine dönmek isteyen Suriyeli mültecilerin işlerini kolaylaştırıyoruz. Onları Suriye’ye götürmeleri için otobüsler sağlıyoruz. Covid-19 salgını nedeniyle bir süre ara vermek zorunda kaldık. Bu yılın başından bu yana ikinci partiyi gönderdik” dedi.

Başkan Bozkurt, girişimlerinin kamuoyunda ilgi gördüğünü. Diğer bölgelerden gelen mültecilere de gereğinde araç sağlayabileceklerini söyledi.

” Şu ana kadar belediyemize kayıtlı 3 binden fazla Suriyeli göçmen belediyenin desteğiyle geri döndü. Otobüslerimiz onları sınıra götürüyor, oradan da Türk yetkililerin yardımıyla Kızılay’ın düzenlediği güzergah üzerinden ülkenin güvenli bölgelerine gidiyorlar.” dedi.

Yasal mevzuata göre Türkiye’den Suriye’ye dönen bir göçmenin 5 yıl içinde geri dönme hakkı yoktur.

Esenyurt belediyesine kayıtlı resmi olarak 175.000 göçmen var, ancak gayri resmi olarak 300.000’den fazla göçmen var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir