Yunanlar Bulgaristan’a, Bulgarlar Türkiye’ye

0

Yunanlar Bulgaristan’a, Bulgarlar Türkiye’ye

  • Yunanistan’da enflasyon çift haneye çıktı, Yunanlılar alışveriş için Bulgaristan’a, Bulgarlar ise Türkiye’ye akın ediyor.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin enerji maliyetlerini artırmasıyla Yunanistan’da yıllık enflasyon Nisan’da yüzde 10.2’ye ulaştı. Elektrik ve yakıt fiyatlarındaki artış enflasyondaki yükselişi tetikledi.

Enflasyon böylece 1995 yılının Şubat ayından beri en yüksek seviyeye çıktı.

AB uyumlu TÜFE ise yüzde 8’den yüzde 9.1’e çıktı. Avrupa’daki diğer birçok ülke gibi Yunanistan da artan yaşam maliyetleri nedeniyle hane halkı ve işletmeleri desteklemek için elektrik ve doğalgaz faturalarında mali paketler açıkladı.

Ülkede doğalgaz fiyatları yıllık yüzde 122.6, elektrik fiyatları yüzde 88.8 artış kaydetti.

Bulgaristan sınırındaki trafiğin arttığını görülüyor. Yunanistan’a göre daha ucuz olan benzin, giyim ve gıda ihtiyaçlarını karşılamak isteyen Yunanlılar Bulgaristan’a akın ediyor. Bulgaristan vatandaşları ise bu tür ihtiyaçlarının tamamını Türkiye’den karşılıyor.

Yunanistan’da benzin fiyatları litre başına 2 euro ve 50 sente yakın.

Yunanistan vatandaşları hafta birkaç kez benzin almak için Bulgaristan’a gidiyor litre başında yaklaşık 60 sent kar ediyor.

Sınırı geçen Yunanlılar, “Bulgar mallarıyla besleniyoruz” dedi. Bazıları, yurttaşlarının yoğun talebini kullanarak Bulgaristan’da benzin istasyonları açtı bile.

Yunanistan’da ki akaryakıt işetme sahipleri, yüksek fiyatlar ve azalan talep nedeniyle benzin istasyonları zaten kapanıyor. Bazı mal sahipleri, potansiyel müşterilerinin her şeyi Bulgaristan’dan satın almasından memnun değil.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir