İl Müdürü Soytürk: “Edirne’nin turizm içerikli sorunları ya çözüm aşamasında, ya da takibimizde”

0

İl Müdürü Soytürk: “Edirne’nin turizm içerikli sorunları ya çözüm aşamasında, ya da takibimizde”

  • Edirne Turizm İl Müdürü Soytürk’e ilin “Turizm içerikli sorunları”nı ilettik, çözüm aşamasında veya takiplerinde olduğu cevabını aldık.

Edirne Tarih Turizm ve Kültür Derneği’ni temsilen Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk’e yeni görevinde hayırlı olsun ziyaretinde bulunup, yıllardır çözüm bekleyen ilin “Turizm içerikli sorunları”nı ilettik.

Sorunlar

1- Hıdırlık Tabyalarına yolların bozuk olması nedeni ile tur otobüsleri gidemiyor. Yolların yapının sağlanması.

2- Hıdırlık Tabyalarının restorasyonu için gerekli paranın geldiği söyleniyor, fakat yaz geçti neden hala faaliyette değil?

3- Şükrü Paşa Anıtı ve Balkan Savaşları Müzesi’nin restorasyonu ne zaman tamamlanarak ziyaretçi kabulüne başlayacak? Anıt girişinde bulunan kiracı firma Edirne belediyesi ile yaptığı sözleşmesinde park alanını yaptıracağı taahhütlünde bulunmasına rağmen senelerdir yaptırmamasının nedeninin araştırılması, Diğer taraftan park alanı ile anıt arasında ki mesafe az değil. Yaşlı ve engelliler çıkmakta sıkıntı yaşıyorlar. Belediyenin nostalji treni ücreti karşılığı müzeye götürülmesinin sağlanamaz mı?

4- Tunca nehri ve çevre tanzimi için Edirne Belediyesi, Edirne Ticaret Borsası, Ticaret Odası ve Özel İdare tarafından hazırlanıp onaylanan proje ne aşamada? Çalışmalar ne zaman bitecek?

5- Askeri Hastane Şehitliği mescit, tuvalet ve su eksikliği ile yol durumunun giderilmesi konusunda çalışmalar var mı?

6- Makedon kulesinin restorasyonu ne aşamada? Bu iş senelerdir bir türlü yapılmıyor. Bu konuda çalışmalar var mı?

7- Edirne surlarının evlerin arasında kalmış durumda. Meydana çıkarılıp turizme kazandırılması konusunda çalışmalar var mı?

8- Edirne şehir merkezi dışında kalan dolmenlerin, mahirlerin, Sinan Köy Kalesi, hatta Enez Kalesi’nin turizme kazandırılması için yapılan çalışmalar nelerdir?

9- Edirne çevresinde yapılan birçok meydan savaşı var. Sırpsındığı ve diğer meydan savaşları yerlerinin tespiti, buralara anıt dikilmesinin veya panorama yapılmasının sağlanarak turizme kazandırılması yönünde çalışma yapılıyor mu?

10- Bazı şehirlerde türkü evleri yapılıp müze haline dönüştürülüyor. Bizim “Arda Boyları” diye bir türkümüz var. Bu konuda yapılabilir mi?

11- Kasımpaşa Camisi ve mezarı metruk durumda. Bu cami Osmanlı döneminde önemli bir cami olup padişahlar saraydan kayıkla giderek özellikle Cuma namazlarını bu camide kılarmış. Restorasyonun yapılarak turizme kazandırılması yönünde çalışma yapılıyor mu?

14- Dernek olarak belediyemize ve valiliğimize yazılı başvuruda bulunarak, el birliği Saraçlar Caddesinde ki Elmacılar Sokağının “Kültür ve Sanat Sokağı” yapılmasını talep etmiştik. Ne yazık ki ilgilenilmedi. Bu sokak çıkmaz bir sokak olup kurslarda el beceri kazananlar emeklerini burada çok rahat şekilde satarak maddi gelir elde edebilirler düşüncesindeyiz.

15- Köy turizmi bölgemiz için önemli. Seçilecek yakın bir köyümüzün köy turizmine kazandırılmasında o köy halkının kazanacağı gibi Edirne’de her yönden bundan karlı çıkar. 16- Edirne ili tanıtım parkı kurulması için dernek olarak valilik ve belediye nezdinde defalarca girişimde bulunduk fakat netice alamadık. Konun gündeme alınması sağlanabilir mi?

16- Kapıkule yakınında bir kavak adamız var. 340.000 metrekare. Bunun yarısı Türkiye’nin yarısı Yunanistan ve Bulgaristan’ın. Her gelen valimize bu adanın üç ülke tarafından ortaklaşa değerlendirilerek, dostluk adası almasını istiyoruz. Mustafa Büyük Valimiz tarafından ele alınmıştı. Ne yazık ki valimizin tayini ile girişimde durdu. Hâlbuki üç ülke bu konuda toplantı dahi yapmıştı. Konunun tekrar gündeme gelmesi sağlanabilir mi?

17- Edirne’mizin gelişmesi için hava alanı temeli dahi atılmışken yapımı durdu. Konu tekrar gündeme getirilebilir mi?

18- Kırkpınar güreşleri ve etkinliklerinin uluslararası hale getirilerek basit bir panayır havasından kurtarılması için valilik ve belediye nezdinde yapıtımız girişimler sonuçsuz kaldı. Konun gündeme alınması.

19- Kakava etkinliklerinin bir karnaval havası içinde yapılması ile ilk günkü yani, Osmanlı Döneminde ki okçuluk, at koşuları v.b. etkinliklerin yapılması.

20- Balon Hangarının turizme kazandırılması.

21- Bağlar sırtından Hıdırlık Tabyalarına teleferik işletilmesi.

22- Tunca ve Meriç nehirlerinde Saltanat Kayıklarının çalıştırılması.

23- Edirne’nin Kaleiçi, Karanfiloğlu, Eski İstanbul Caddesi gibi bölgelerinde ağırlıkta olan eski yapılar yıkılmaya yüz tutmuş. Bunlar restore edilerek turizme kazandırılamaz mı? Edirne’nin yüz akı olacak olan “Old town” oluşturulamaz mı?

Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk ilde ki tarihi binaların tamamı tescilli binalar olduğunu, rölövelerinin çevre vakfı tarafından çizildiğini, bir kısmının onarımının yapıldığını, bir kısmını ise özel mülkiyet olduğu için sahipleri ile resmi yazışmalarını devam ettiğini belirtti. Özel mülkiyetlere kanun gereği bir şey yapılamadığını, devletin sadece teşvik etme konusunda rol alabildiğini, ağır metruk binalar için ise kanunun yeni çıktığını tebligat sürecinin işletildiğini, Edirne Valiliğinin ve Belediyesinin konu üzerinde titizlikle çalıştığını söyledi.

Hıdırlık Tabya’nın ise 2020 Ağustos ayında açılacağını, turist otobüslerinin rahat gidebilmesi için Edirne Belediyesinin yol yapımının devam ettiğini belirtti.

Edirne Turizmine öncelikle Edirne’de yaşayan bireylerin sahip çıkması gerektiğini, bunu sağlamak için ise İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa “Dünden bugüne Edirne” projesini yürüttüklerini, dersleri tarihi mekanlarda yaparak ilk önce öğrencilerin bilinçlendirilmesi için okullarda çalışmalar yaptıklarını, derslerin tarihi mekanlarda yapılmasını sağladıklarını, hatta ilçe okul öğrencilerinin Edirne’ye turistlik gezi amaçlı getirmesini sağladıklarına dikkat  çekti.

Edirne Valiliği bünyesinde sadece Kakava değil bir çok festival daha düzenlemek için projeleri olduğunu, bunları önümüzde ki günlerde açıklayacağını söyleyen İl Müdürü Soytürk bu festivallerin Türkiye’de örnek olacağına inandığını belirtti.

Edirne’ye teleferik hattı döşeneceğini, gelen turistlerin ili teleferik ile gezmelerinin sağlanması için proje çalışmasının devam ettiğini belirtirken, Edirne’de ki turizm ile ilgili bütün sorunların takiplerinde olduğunu lakin Türkiye’nin şu anda savaş halinde olduğu için öncelik sırasına göre gündeme aldıklarını sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir