Şeref Uz: “Edirne’nin Türkiye’nin önde gelen turizm merkezlerinden biri olmasını hayal ediyorum”

0

Edirne Halk Eğitim Merkezi Müdürü Şeref Uz

Şeref Uz: “Edirne’nin Türkiye’nin önde gelen turizm merkezlerinden biri olmasını hayal ediyorum”

  • Edirne Halk Eğitim Merkezi Müdürü Şeref Uz

    Sizi Tanıyabilirmiyiz?

Şeref Uz:  Edirne’nin, Havsa İlçesi’nin Arpaç köyünde doğdum. Öğrenim hayatıma köyümüzde ki Arpaç ilköğretim okulunda başladım. Orta öğretim ve lise öğretimimi Edirne Endüstri Meslek Lisesinde tamamladım. Daha sonrasında Ankara Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi Tarih bölümünden mezun olup, 1988 yılında Kırklareli Lüleburgaz ilçesinde Tarih Öğretmeni olarak meslek hayatıma başladım, daha sonra Karabük Safranbolu Endüstri Meslek Lisesinde Asker öğretmen olarak görev yaptım. Askerlik görevim sonrası Bitlis Ahlat Selçuklu Meslek Lisesi, 1996 yılında Tekirdağ Hayrabolu Anadolu Lisesinde görev yaptım. Aynı okuldu Müdür Yardımcısı olarak da 8 yıl göreve devam ettim. 1999 yılında sınava girerek almış olduğum puan ile 2003 yılında Edirne Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesine Müdür olarak atandım. 8 yıl burada çalıştıktan sonra Turizm Meslek Lisesinde yine 8 yıl müdür olarak görev yaptım. Ardından 1 yıl öğretmen evi müdürlüğü ve 1 yılda İlhami Ertem Anadolu Lisesinde müdürlüğe görevlerinde bulundum. Devamında ise 4 Ekim 2021 tarihinde Edirne Halk Eğitim Merkez Müdürlüğünde görevlendirilmiş bulunuyorum.

  • Nasıl Bir Edirne Hayal Ediyorsunuz?

Şeref Uz:  Edirne, 92 yıl Osmanlı Devletine Başkentlik yapmış bir şehir. Sultanların şehri olarak adlandırılıyor. Dünya da içinden 3 tane nehrin geçtiği özel bir şehir olan Edirne, tarihsel, coğrafi ve kültürel olarak çok ender şehirlerden bir tanesi. Edirne aynı zamanda ki turizm merkezlerinden de birisi olarak kabul ediliyor. İtalya’nın Floransa kentinden sonra turizm materyalleri açısından en geniş alana sahip dünyada 2. tarihi eserlere sahip olan bir şehir. Edirne’de 5 tane sınır kapısı bulunmakta. Kapıkule Sınır Kapısı dünyanın 2. büyük sınır kapısı. Edirne’ye yılda 3 milyon turist geliyor. Yaklaşık olarak 180 bin nüfusa sahip olan şehrimiz mevcut nüfusundan 16 kat daha fazla misafir ağırlamakta. Kakava şenlikleri, Kırkpınar Güreşleri, Selimiye Camisi ile bunların yanında tava ciğeri, lavanta günleri ve yakın zamanda gerçekleşen kabak festivali ile yoğun ilgi gören turistik bir çehreye sahip olan şehrimizin güzelliklerini saymakla bitiremeyiz. Ben Edirne’nin Türkiye’nin önde gelen turizm merkezlerinden biri olmasını hayal ediyorum.

  • Edirne’ye milyonlarca turist geliyor! Bunlar nitelikli turist mi? Sizce, Edirne’ye gelen turistler birkaç gece konaklayıp tarihi ve turistlik yerleri ziyaret ediyor mu? Yoksa merkezleri Edirne dışında olan birkaç tane alış veriş merkezlerinden ihtiyaçlarını karşılayıp, 10 TL. ye döner ekmek yiyip giriyorlar mı?

Şeref Uz:  Edirne’nin İstanbul’a yakın olması hem avantaj, hem de dezavantaj. İstanbul’dan birçok kişi yeni otoban yolu ile 2,5 saate Edirne’ye ulaşabiliyor. Birçok turistin gelme sebeplerinden birisi İstanbul’a çok yakın olması. Bu bir avantaj. Dezavantaj ise, Edirne’den aynı zamanda gurbetçiler geçiyor. Bunların aynı zamanda konaklaması için oteller, maalesef otellerimizin sayısı belli dönemlerde yetmiyor. Yetmediği içinde dönmüş olan birçok turist var. Edirne’ye gelen bir turistin gece gidebileceği yerler, mekânlar çok sınırlı sayıda. Örneğin gelen tur otobüsü nereye park edip nereye gidecek? Bu bir sorun. Edirne’nin gezilebilecek 1 günlük programı var. Bu programı tamamlayan turistler otellere gidip para vermek istemiyor. Uzaktan gelenler ise kısa süreli bir geziden sonra tekrar dönüş yoluna geçiyorlar. Yurtdışından gelen gurbetçiler muhakkak Edirne’de konaklayıp ülke içerisinde gidecekleri yere daha sonra gidiyorlar. O kaldıkları süre zarfında da konaklama sıkıntısı yaşanıyor. Her kalan turist yemek yiyip, hediyelik eşyalar alıyor. Edirne gurbetçilerimizin gidiş ve dönüşlerinde uğrak yeri oldu. Sizin bahsettiğiniz alış veriş için Balkan ülkelerinden günübirlik gelen kişiler de turisttir. Bu da turizmdir, alış veriş turizmini oluşturuyor, Edirne ekonomisine büyük ölçüde katkı sağlıyor.

  • Edirne’nin Turizmini Geliştirebilmek İçin Neler Yapılabilir?

Şeref Uz:  Edirne ile ilgili Valimizin ve Belediye Başkanımızın birçok projesi var. Özellikle son zamanda ele alınan ‘3 Nehir, 1 Şehir‘ projesi Edirne için hazırlanan en büyük projelerden birisi. Şehrimizi değiştireceğini düşünüyorum. Benim hayalim gelen turistin her sektörden alışveriş yaparak, esnafımıza katkı yapıp mutlu ayrılmış olması. Artık Edirne’de turizmin sadece belli dönemlerde olması değil de, 12 ay boyunca yayılması gerektiğini düşünüyorum. Son zamanlarda yapılan etkinlikler ile buna zaten bir adım atılmış durumda.

  • Halk Eğitim Merkezi Olarak Siz Turizme Nasıl Bir Katkıda Bulunabilirsiniz?

Şeref Uz:  Biz Halk Eğitim Merkezi olarak açmış olduğumuz kurslarda turistlerimizin beğeni ile alabileceği ürünleri yapıyoruz. Örneğin mis sabunlardan hediyelik eşyalara, bebek örgülerine kadar birçok çeşitli ürünler sergileyerek ilgi odaklı kalmaya çalışıyoruz. Halk Eğitim olarak turistlerin ihtiyaç duyduğu bütün ürünleri yapıp onların hizmetine sunuyoruz.


Sınır Ötesi Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Sizinle ne düşündüğümüzü paylaştığımız gibi, sizin düşüncelerinizi de duymak istiyoruz! Yorumunuzu paylaşın, geri bildiriminizi bekliyoruz!

Sınır Ötesi Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin