Türk Devletleri Teşkilatı 8. Zirvesi’nde 2040 vizyonu belgesi kabul edildi

0

Türk Devletleri Teşkilatı 8. Zirvesi’nde 2040 vizyonu belgesi kabul edildi

·         Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nda düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Türk Devletleri Teşkilatı 8. Zirvesi’nin ardından basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konseyin adının Türk Devletleri Teşkilatı olarak değiştirildiğini duyurdu. “Yeni adımız ve yapımız Türk Devletleri Teşkilatı’yla bundan sonra daha hızlı, özellikle ısrarla kök salacak, büyüyecek, gelişecek ve serpileceğiz” diyen Erdoğan, “İnşallah güneşin yeniden doğudan doğmaya başlayacağı vakitler yakındır” şeklinde konuştu. Erdoğan, “Zirve toplantımızda teşkilatımızın gelecek perspektifini çizen Türk Dünyası 2040 Vizyonu Belgesi’ni de kabul ettik” dedi. Türk Konseyi olarak aldıkları bir kararı da açıklayan Erdoğan, “Türk Konseyi olarak Afrika’ya 2,5 milyon doz aşı bağışlayacağız. Bunun 2 milyonunu Türkiye olarak biz bağışlayacağız” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Demokrasi Ve Özgürlükler Adası’nda düzenlenen Türk Devleti Teşkilatı 8. Zirvesi’nin açılış konuşmasında tarihi kararlara imza atılacağını belirterek “Hem ticaretimizi hem karşılıklı yatırımlarımızı süratle artırmalıyız. Ülkelerimiz arasındaki ticaretin önündeki tarife dışı tüm engelleri kaldırmalıyız. Bu maksatla Ticareti Kolaylaştırma Strateji Belgesi’nin imzalanmasına özellikle önem veriyorum” dedi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev de zirvede “Kardeşim Cumhurbaşkanı Erdoğan Azerbaycan’ın dünyada yalnız olmadığını ve Türkiye’nin her zaman yanında olacağını gösterdi” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) Türk Devletleri Teşkilatı 8. Zirvesi yapıldı.

Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nda, “Dijital Çağda Yeşil Teknolojiler ve Akıllı Şehirler” temasıyla düzenlenen zirveye, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbangulu Berdimuhamedov, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nda düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı 8. Zirvesi’nde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından bazı satır başları…

‘UYGULAMAYA ALACAĞIZ’

Siyasi ve toplumsal dayanışmamız gibi ticaret konusunda da dayanışmamızı güçlendirmeliyiz. Gümrük mevzuat ve uygulamalarımızı uyumlaştırmalıyız, geçiş ücretlerimizi rekabetçi bir seviyeye çıkarmalıyız. Paris İklim Anlaşmasını yürürlüğe koyarak iklim değişikliğiyle mücadele ve uyum noktasında yeni bir dönemin kapılarını açtık. Macaristan ile birlikte salgın karşısında verdiğimiz ortak mücadele de bir diğer başarı örneğidir. Bugün ayrıca değerli katkılarınızla hazırlanan Türk Dünyası 2040 Vizyon Belgesi’ni uygulamaya alacağız. Bu belge, ufkumuzun sadece üye ülkelerle sınırlı kalmadığını gösterecek, barış, huzur ve refahı tüm bölgemize yayma irademizin tezahürü olacaktır. Transit geçiş belgelerini artık gündemden çıkarmalıyız. Geçiş ücretlerini rekabetçi bir düzeye çekmeliyiz. Ticaretin önündeki her engeli kaldırmalıyız.

‘BİRLİKTE HAREKET ETMELİYİZ’

PKK-YPG, DEAŞ ve FETÖ gibi şer odakları başta olmak üzere, terörün her türlüsüyle mücadelemizi sürdürmeye kararlıyız. Bu konuda iş birliğimizi artırmalıyız. Yeşil büyümeye yönelik ortak projelere birlikte imza atmalıyız. Türk Dünyasının ayrılmaz bir parçası olan Kıbrıs Türklerinin maruz bırakıldığı tecrit ve ambargonun hafifletilmesinde kıymetli desteklerinize güveniyorum. İslam ve yabancı düşmanlığı gibi çağımızın vebası olan yıkıcı akımlarla mücadelede birlikte hareket etmeliyiz.

‘TEKONFEST’İ AZERBAYCAN’DA GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ’

Dört yıldır ülkemizde başarıyla düzenlenen TEKNOFEST’i gelecek sene Azerbaycan’da gerçekleştireceğiz. Aile resmimizin daha da zenginleşmesi için önümüzdeki dönemde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni aramızda görmeyi canıgönülden arzu ediyoruz. (İklim değişikliği) Dönem başkanlığımız süresince bu küresel meselede çok taraflı iş birliğinin geliştirilmesi için yoğun çaba harcayacağız. Ticaret hacmimiz yaklaşık yüzde 21 milyar dolar düzeyinde seyrediyor. Bu dünyanın geri kalanıyla olan ticaret hacmimizin sadece yüzde 3’üne tekabül ediyor. Doğu-Batı-Orta Koridor dahil tüm yolları coğrafyanın ana arteri haline getirmeliyiz. Azerbaycan Nahçıvan bağlantısı da hayati önem arz ediyor.

İLHAM ALİYEV’İN AÇIKLAMALARI

Savaşın başından sonuna Türkiye’nin desteğini hep hissettik. Kardeşim (Cumhurbaşkanı Erdoğan) Azerbaycan’ın dünyada yalnız olmadığını ve Türkiye’nin her zaman yanında olacağını gösterdi. Bugün Türk dünyası ülkeleri arasında ortak bir vizyonumuz var. Bu ortak vizyonun sağlam bir temele oturması gerekiyor. Zengezur koridoru Türk dünyasını birbirine bağlayacak ve bizleri Avrupa’ya bağlayacak.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir