Batı Trakya’da Toplu İftar Geleneği: Dayanışma ve Kültürel Mirasın Buluşması

0

  • Batı Trakya’da düzenlenen toplu iftarlar, bölgedeki Türkler arasında dayanışmayı pekiştirirken, zengin kültürel mirasın yaşatılmasına katkı sağlıyor. Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı İbrahim Şerif ve Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan Ebubekir Şahin’in değerlendirmeleriyle bu özel geleneği detaylarıyla ele alıyor. Geleneksel olarak her yıl düzenlenen toplu iftarlar, bölgedeki sosyal hayatta önemli bir role sahip.

(Haber: Dr. Devrim Soukla) Batı Trakya’da yaşayanlar, seçilmiş müftülüklerin öncülüğünde ve azınlık derneklerinin desteğiyle çeşitli dini etkinliklere katılıyor ve geleneksel olarak her yıl düzenlenen toplu iftar sofralarında buluşuyor. Bu toplu iftarlar, bölgedeki Türklerin ramazanla bütünleşen zengin kültürel mirasını yansıtırken, aynı zamanda dayanışmanın pekiştirilmesi açısından büyük önem taşıyor.

Ramazan ayı boyunca Batı Trakya’daki camilerin avlularında düzenlenen toplu iftarlar, akşam ezanının okunmasıyla geleneksel biçimde hazırlanan yemeklerle başlıyor. Ardından cemaat, akşam namazında saf tutuyor ve teravih namazından sonra çocuklara yönelik çeşitli eğlence programları düzenleniyor.

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu (BTTADK) Başkanı ve Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, “Ramazan ayının önce Batı Trakya’ya sonra da İslam alemine hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum. Balkanlar ve ana vatan Türkiye’de de olduğu gibi Batı Trakya’mızda da ramazan ayı coşkuyla karşılanmakta ve yılların geleneği toplu iftarlarla süslenmekte” ifadelerini kullandı.

Toplu iftar geleneklerinin, Batı Trakya Türklerinin birlik ve beraberlik duygusunu güçlendirdiğini vurgulayan Şerif, ramazan ayı boyunca çeşitli yerlerde toplu iftar etkinlikleri yapılacağını aktardı.

Diyanet İşleri Başkanlığınca Batı Trakya’ya ramazan ayı dolayısıyla vaiz olarak görevlendirilen Ebubekir Şahin, Batı Trakya’nın Türkiye kokan bir yer olduğunu dile getirerek, “Burada insanların dayanışması gerçekten çok güzel. Birbirleriyle olan bağlılıkları çok güçlü. İnşallah bu topraklarda Türk milletinin varlığı daim olur. Biz de her zaman elimizden geldiğince bu topraklara hizmet etmeye, buradaki yaşayan soydaşlarımızla birlikte olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Toplu iftar programlarına Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Aykut Ünal, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, İskeçe Müftüsü Mustafa Trampa, Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi Başkanı Çiğdem Asafoğlu, soydaş milletvekilleri Hüseyin Zeybek, Burhan Baran ve Özgür Ferhat, Türk azınlık kurum ve kuruluş temsilcileriyle çok sayıda soydaş katılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir