Berat Kandili duası nedir? Berat Kandili gecesi neler yapılır, okunacak dualar, yapılacak ibadetler, çekilecek tesbihler ve zikirler! Hangi dualar ve sureler okunur?

0

Türk-İslam âleminin Berat Gecesi’ni kutluyor, bu muazzez gece hatırına, musallat olan her türlü dert, sorun, felaket ve hastalıklardan kurtulmamızı Cenab-ı Allah’tan diliyorum. İnşallah manevi kurtuluşun beratına milletçe ulaşırız.

“Allah’ım ! şayet ismimi saidler defterine yazdıysan, orada sabit kıl. Şayet ismimi şakiler defterine yazdıysan, oradan sil Ya Rabbi ! Çünkü Sen buyuruyorsun ki¸ “Dilediğini siler yok eder, dilediğini de sabit bırakır, Levh-i Mahfuz O’nun katındadır” (Ra’d su. Ayet 39)

 

Berat Kandili duası nedir? Berat Kandili gecesi neler yapılır, okunacak dualar, yapılacak ibadetler, çekilecek tesbihler ve zikirler! Hangi dualar ve sureler okunur?

Ramazan ayının habercisi olan Berat Kandili, Şaban ayının on dördüncü gününü on beşinci gününe bağlayan gece okunacak dualar ve yapılacak ibadetler ile idrak edilecek. Bugünün feyzinden en verimli şekilde faydalanmak isteyenler Berat Kandili’nde çekilecek tesbihler, zikirler, okunacak dualar ve ibadetler hakkında araştırma yapıyor. Berat Kandili’n de neler yapılır sorusu ise cevabını arıyor. Berat Kandili duası ve bu gece hangi dualar okunur, nasıl ibadet edilir sorularına aşağıda yer verdik. İşte, Berat Kandil gecesi yapılması gerekenler, okunacak dualar ve sureler…

Müslüman âlemi için en mühim günlerden birisi daha geldi, çattı. Üç ayların sonuncusu olan Şaban ayının on dördüncü gününü on beşinci gününe bağlayan gece Berat Kandili idrak edilecek. Berat Kandili’nde okunacak dualar, sureler ve yapılacak ibadet ile af dilenerek tövbeler edilecek. Bugünün feyzinden en verimli şekilde faydalanmak isteyenler Berat Kandili’nde neler yapılır, yapılması gerekenler nelerdir sorusuna ise cevap arıyor. Berat Kandili’nde çekilecek tesbihler, zikirler, okunacak dualar ve ibadetler için ayrıntıları inceleyiniz. Peki, Berat Kandili duası nedir? Berat gecesi hangi dualar okunur nasıl ibadet edilir?

İşte, Berat Kandili’nde yapılması gereken ibadetler;

BERAT KANDİLİ NEDİR?

Hz. Peygamber şöyle buyurur:

“Şaban ayının 15. gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve ‘Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim! Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim! Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim!.. Yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim” (İbn Mâce, Sünen, “İkâmetü’s-salât”, 191.)

KANDİL GECESİ YAPILMASI TAVSİYE EDİLEN İBADETLER

  1. İstiğfar:
  2. Salevat-ı Şerife (Allâhümme salli alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âli seyyidinâ muhammed)
  3. Fatiha-i Şerife
  4. Ayet’ül-Kürsî
  5. Tevbe Sûresinin son 2 ayeti besmele ile. (Lekad câeküm)
  6. 14 kere Yâsîn, Yâsîn … dedikten sonra 1 Yâsîn-i Şerîf.(Yâsîn-i Şerîf’te 7 zahiri, 7 batini “Mübîn” vardır. Böylece o da 14 olur.)
  7. İhlas-ı Şerif
  8. Felak Sûresi
  9. Nâs Sûresi
  10. “Sübhânallâhi ve’l-hamdü lillâhi velâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Velâ havle velâ kuvvete illâ billâhi’l-aliyyi’l- azîm.” duası 14 kere.
  11. Salevat-ı Şerife 14 kere okunur ve dua edilir.(Allâhümme salli alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âli seyyidinâ muhammed). Salat-ı Münciye okumak daha efdaldir.

BERAT KANDİLİ NAMAZI NASIL KILINIR?

100 Rekatlık Namaza “Ya Rabbi,senin rıza-i şerifin için namaza.Beni afv-ı ilahine,feyz-i ilahine mazhar eyle. Kasveti kalpden,dünya ve ahiret sıkıntılarından halas eyleyip,süeda(iyiler) defterine kaydeyle.” diyerek niyet edilir. Bu şekilde niyet edemeyenler “hacet namazına,hayır namazına” diye niyet edilebilir.

Her rek’atte bir Fatiha 10 ihlası şerif okunur. İki rek’atte bir selam verilerek 100 rek’ata tamamlanır. 100 rek’at namazı ara vermeden kılmak şart olmamakla birlikte dinlenerek kılınabilir. 100 Rekatlık namazın vakti, yatsı namazıyla başlayıp, imsak kesilinceye kadar devam eder.

Namaza yatsıdan sonra başlanabilir. 100 rekatlık namazda okunan ihlası şerifleri 10 okumak yerine her rekatte 100 def’a okuyarak 10 selamda da kılınabilir. Ancak 50 selam ile 100 rek’at kılmak daha faziletlidir.Zira bu namazın özelliği, yapılan secdelerin çok olmasıdır.

BERAT KANDİLİ’NDE HANGİ İBADETLER YAPILIR?

Kur’an-ı Kerim okunmalı, okuyanlar dinlenmeli, uygun mekânlarda Kur’an ziyafetleri verilmeli, Kelamullah’a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

Peygamber Efendimize (s.a.s.) salât ve selâmlar getirilmeli, O’nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

Tefekkürde bulunulmalı, “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah’ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

4 Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli, manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk’a niyazda bulunulmalı

Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı, gönüller alınmalı, kederli yüzler güldürülmeli.

Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli, idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamette bulunulmalı.

Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı, vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.

Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.
Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli, iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.

BERAT KANDİLİ ÖNEMİ NEDİR?

Berat Kandili; Ramazanın müjdecisi… Şaban ayının yarısı gecesi…

Berat… borçtan, hastalıktan, suç ve cezadan beraet etme, kurtulma… günahlardan arınma, temize çıkma, ilâhî af ve rahmete nâil olma…

Berat gecesi de diğer gecelerimiz gibi her birimiz için birer, tefekkür, tezekkür ve yenilenme gecesidir.

Berat; kırılan kalpleri onarma, dargınlık duvarlarını yıkma, kin, nefret ve intikam duygularını aşma günüdür. Yüce Yaradan’ın affına erebilmek için yaradılanı affetme günüdür.

Berat; bizlere her türlü şer, kötülük, zulüm, haksızlık ve adaletsizlikten beri olmayı, onlardan teberra ederek uzak kalmayı öğretir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir