Bulgaristan’da 200 yıllık gelenek: Nehirde erkek halayı’na kadın desteği

0

BULGARISTAN'IN KALOFER SEHRINDE 200 YILLIK GELENEGE SAHIP 'ERKEK HALAYI'NI SURDURMEK ISTEYENLER KENTIN ORTASINDA GECEN TUNCA NEHRINE GIREREK SIFIRIN ALTINDA 8 DERECEYE DUSEN DONDURUCU SOKAKTA DAVUL-TULUM ESLIGINDE 'ERKEK HALAYI' CEKTI. ETKİNLİĞE BULGAR KADINLARI DA DESTEK VERDİ

Bulgaristan’da 200 yıllık gelenek: Nehirde erkek halayı’na kadın desteği

Bulgaristan’da 200 yıllık gelenek: Nehirde erkek halayı’na kadın desteği

HAÇI NEHİRDEN ÇIKARMAYA ÇALIŞIYORLAR

Kentin erkekleri; her yıl 6 Ocak tarihinde, kentin ortasından geçen Tunca Nehri’nin buzlu sularına girip, davul ve tulum eşliğinde halay çekiyor. Bulgaristan’ın sadece bu şehrine has geleneğine göre; Hz. İsa’nın doğumu ile vaftiz edilişi kutlanırken, haç nehre atılıp, buzlu sulardan onu çıkaranlara bereket, sağlık ve bol verim getireceğine inanılıyor.

YÜZLERCE ERKEK, BUZ GİBİ HAVAYA ALDIRMADAN NEHİRDE HALAY ÇEKTİ

BULGARİSTAN’IN KALOFER ŞEHRİNDE 200 YILLIK GELENEĞE SAHİP ‘ERKEK HALAYI’NI SÜRDÜRMEK İSTEYENLER KENTİN ORTASINDA GECEN TUNCA NEHRİNE GİREREK SIFIRIN ALTINDA 8 DERECEYE DÜŞEN DONDURUCU SOKAKTA DAVUL-TULUM EŞLİĞİNDE ‘ERKEK HALAYI’ CEKTİ. ETKİNLİĞE BULGAR KADINLARI DA MİLLİ KIYAFETLER GİYEREK DESTEK VERDİ

Halay öncesi suya giren bir grup, sopalarla buzları kırarak kalabalığa hareket edebileceği alan açtı. Bu yıl sıfırın altında 8 dereceye düşen soğuk havaya rağmen yine yüzlerce Kaloferli erkek, Tunca’nın buzlu sularına girip yarım saat boyunca halay çekti. Erkeklerin yanı sıra bazı kadınların da soğuğa aldırmayarak suya girdiği dikkat çekti.

Katılımcıların ailelerine sağlık, bereket ve kısmet getirdiğine inanan Kalofer sakinleri, geleneğin aynı zamanda yerel turizmi sektörüne de katkı sağladığını ifade etti.

Erkeklerin yanı sıra bazı kadınların da soğuğa aldırmayarak suya girdiği dikkat çekti.

ETKİNLİĞE UNESCO HEYETİ DE KATILDI

Etkinliğe katılmak isteyenlerin, Kalofer ve çevresindeki otelleri doldurduğu ifade edildi. Geleneğin UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras’ına aday olmasından dolayı, bu yıl törene UNESCO heyeti de katılarak izledi. Suya giren erkekler, buzlu suda çekilen halayı vücutları için birer dayanıklılık ve cesaret sınaması olarak kabul ederken, bu geleneğin sağlık, bereket ve ‘erkekliğin gücünü’ simgelediğine inanılıyor.


Sınır Ötesi Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Sizinle ne düşündüğümüzü paylaştığımız gibi, sizin düşüncelerinizi de duymak istiyoruz! Yorumunuzu paylaşın, geri bildiriminizi bekliyoruz!

Sınır Ötesi Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin